R. Antwerp F.C.

3 - 2

Zat. 04/11/2023 20:45 u.

K.R.C. Genk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 16.071
 
Scheidsrechter: Lothar DHondt

Lijnrechters: Romain Devillers - Nico Claes

Vierde official: Brent Staessens
 
Michel-Ange Balikwisha zet Bosuil in vuur en vlam
Vier juni 2023, 93:33, een datum, een ogenblik dat voor eeuwig in het collectieve geheugen van alle rood-witte fans gebrand staat. Dertiende speeldag van het seizoen 2023-2024, gebrand op revanche: KRC Genk, dat zich voor die wonderbaarlijke trap van kampioenenmaker Toby Alderweireld even kampioen waande. Deze zaterdagavond stonden beide clubs na hun stormachtige doortocht in de Croky Cup, voor het eerst opnieuw tegenover elkaar sinds die merkwaardige zondagmiddag. Een punt scheidde beide clubs, een wereld van verschil. Bezoekend coach Vrancken schoof met de pionnen. Hij had een mini-makeover van zijn elftal klaar met wisseling van liefst een halve defensie en twee pionnen in het aanvallende vak ten opzichte van de vorige speeldag in de Jupiler Pro League. Team Mark van Bommel zette in op jeugd tijdens de midweekwedstrijd, maar greep voor deze belangrijke test naar de vertrouwde gezichten in aanval, aanvoer en defensie. Jean Butez liep in onopvallend zwarte uitrusting de startersrij in, Vincent Janssen moest voor oorlog in de Limburgse afweer zorgen. Jelle Bataille kreeg El Khannouss te bekampen, terwijl Ritchie De Laet oog in oog kwam te staan met Paintsil die zich al vlug de hoon van het publiek over zich afriep. Toby Alderweireld nam ook nu de honneurs bij scheidsrechter D'Hondt waar voor zijn rood-witte kleuren.

De bezoekers hadden de aftrap, maar waren al snel op achtervolgen aangewezen. Het begon allemaal met een balrecuperatie van Arthur Vermeeren en dat liep over vele voeten van links naar rechts. Arbnor Muja stuurde de bal door een bos van benen voor Vincent Janssen die gepast afwerkte en Zeqiri na vier minuten al opnieuw naar de middencirkel stuurde. De bezoekers grepen even naar de bal, maar raakten telkens weer het spoor richting Jean Butez bijster, al geraakte de Antwerpdoelman wel in de combinatie met zijn ploegmaats betrokken. KRC Genk nog niet bekomen, keek weldra tegen een dubbele achterstand aan. Alweer een langdurige opmars richting Vandevoordt of plots dook daar Michel-Ange Balikwisha aan de tweede paal op om de assist van Jurgen Ekkelenkamp doelrijp af te ronden. Bijna een kwartier ver moest Jean Butez handelend optreden. Aangespeeld door El Khannouss kwam Zeqiri in schietvrije positie, maar de Genkse spits bleef in gebreke bij de afwerking. Aan de overkant vond Jurgen Ekkelenkamp het kader niet. McKenzie, geen toonbeeld van betrouwbaarheid in verdediging, buffelde op hoekschop van El Khannouss, Jean Butez haalde de bal met de vuist uit zijn doelvlak. Twintig minuten ver of Basecamp Tubize intervenieerde voor het eerst en liet na 'lang en rijp beraad' het doelpunt van Vincent Janssen door D'Hondt annuleren. Heynen bediende Zeqiri die Antwerpdoelman Jean Butez voorbij leek te dribbelen, maar uiteindelijk op de buitenkant van de rechterpaal belandde. Munoz deed nog een aardige poging, al gingen de alarmbellen aan de overkant alweer af. Weggestuurd vanachteruit stormde Michel-Ange Balikwisha over links richting Vandevoordt die hij met een plaatsbal in de verste hoek geen schijn van kans liet. Assistent Claes alarmeerde Basecamp Tubize, maar vond er geen gehoor. Drie-nul. KRC Genk profiteerde van die weinige minuten tot de rust om via Zeqiri nog wat terug te doen. Was er eerst nog die redding van Jean Butez, in de rebound scoorde de spits in een leeg doel. Diep in blessuretijd werd een laatste tussenkomst vanuit Basecamp Tubize door scheidsrechter D'Hondt overruled. Het duel met Soumaüla Coulibaly waarbij Heynen vervaarlijk neerging, woog te licht voor de zwaarste sanctie.

Nauwelijks hervat met twee ongewijzigde elftallen, of Vincent Janssen moest zijn defensie ten koste van een gele kaart bijspringen. Heynen knalde de regenwolken tegemoet. Michel-Ange Balikwisha zette Jelle Bataille op het spoor van Vandevoordt, maar knalde links naast het blauw-zwarte doel. Een Genkse uitbraak werd tijdig afgebroken, of daar vertrok al opnieuw een bal van Michel-Ange Balikwisha richting Genkdoelman, afgeblokt door Munoz. Nauwelijks genoteerd in het opschrijfboekje of Arbnor Muja werd samen met Arteaga bij de spelleider gesommeerd voor een fikse uitbrander. Bij het ingaan van het vierde kwartier werden Baah en Arokodare op de groene rechthoek losgelaten. KRC Genk greep naar de bal, Royal Antwerp FC moest nu tijdelijk inzetten op organisatie. Een hoekschop van El Khannouss leverde niet op, diens schicht vanop afstand afgevuurd ging aan het doel van Jean Butez voorbij en zijn poging om in de diepte Arokodare te bereiken viel in handen van de Antwerpdoelman. Vervangingen over en weer, hoekschoppen over en weer, niets veranderde aan de stand van zaken van de aangename partij. Jean Butez moest vervolgens met inzet van lijf en leden Paintsil tegemoet, al vlagde assistent Claes de actie doodgemoedereerd af! Was Gyrano Kerk eerder Jurgen Ekkelenkamp al komen vervangen, Vincent Janssen werd een kleine tien minuten voor tijd (die uiteindelijk nog bijna op het dubbele zouden uitkomen!) met een applauswissel bedacht door zijn coach. Arbnor Muja zorgde ei zo na voor een vierde treffer voor zijn kleuren, maar het was uiteindelijk Munoz die in de rebound van een cadeau-vrijschop van D'Hondt voor Paintsil de eindcijfers vastlegde. Laat de Great Old met deze knalprestatie het traditionele oktober-dipje definitief achter zich?
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 04/11/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K)
44 Soumaüla Coulibaly
34 Jelle Bataille
48 Arthur Vermeeren
8 Alhassan Yusuf Abdullahi - 68'
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja - 52'
10 Michel-Ange Balikwisha - 11' - 39'
18 Vincent Janssen - 5' - 47'
 
73' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
83' 18 Vincent Janssen (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
90' 11 Arbnor Muja (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
K.R.C. Genk
26 Maarten Vandevoordt
23 Daniel Munoz - 90'
46 Carlos Cuesta
2 Mark McKenzie
5 Gerardo Arteaga
17 Patrik Hrosovsky - 45'
25 Matias Galarza
8 Bryan Heynen
28 Joseph Paintsil - 45'
10 Bilal El Khannouss - 68'
9 Andi Zeqiri - 45'
 
62' 25 Matias Galarza (uit)/
90 Christopher Bonsu Baah (in) - 90'
62' 9 Andi Zeqiri (uit)/
99 Toluwalase Arokodare (in)
77' 46 Carlos Cuesta (uit)/
7 Alieu Fadera (in)
90' 17 Patrik Hrosovsky (uit)/
4 Aziz Ouattara (in)