K.V. Kortrijk

0 - 1

Zat. 09/03/2024 16:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Guldensporenstadion

Toeschouwers: 8.062
 
Scheidsrechter: Bert Put

Lijnrechters: Lennert Becquet - Koen Thijs

Vierde official: Anthony Letellier
 
Opdracht geslaagd: ook dit seizoen Champions Play-Offs in Deurne-Noord
Voorlaatste speeldag van de reguliere competitie en er stonden nog heel uiteenlopende belangen op het spel voor beide clubs deze zaterdagmiddag in het Guldensporenstadion. KV Kortrijk vocht en vecht al een seizoen lang tegen de degradatie. De driepunter tegen R.W.D.M. had ze weliswaar al een tikkeltje vertrouwen opgeleverd, maar een overwinning tegen de landskampioen zou pas echt een enorme boost betekenen, wist de stadionomroeper en met hem De talrijk aanwezige Kerels. Lokale coach Alexandersson had aan zijn selectie gesleuteld en wijzigde op twee plaatsen, al hield hij toch de bekende namen Malinov & Bruno in de dug-out. De rood-witte technische staf had door de onbeschikbaarheid van Mandela Keita en Vincent Janssen een aantal opties moeten uittesten tijdens de voorgaande trainingsweek om deze zaterdag de deelname aan de Champions Play-Offs veilig te stellen. Zo liep Jurgen Ekkelenkamp opnieuw in de startersrij. Michel-Ange Balikwisha en Jacob Ondrejka volgden mekaar op tegen S.T.V.V. Zij moesten nu ter linker- en rechterzijde samen de aanvoer voor diepe spits George Ilenikhena verzorgen. Vertrouwde namen in de basis bij Royal Antwerp FC en opnieuw werd een groot aantal jongeren geselecteerd voor een plaats in de neutrale zone. De traditionele toss bij scheidsrechter Put leverde de aftrap op voor de Great Old.

Na een beklijvende stille minuut, rolde een geluidsexplosie doorheen de tribunes. De rood-witte fans grepen naar het volume, al deed de lokale kop lang, heel lang tot het einde toe heel veel moeite om weerwerk te bieden, inclusief de niet-aflatende beat van een of meerdere trommelaars. Tussen de lijnen claimden Toby Alderweireld & co. het balbezit. Michel-Ange Balikwisha joeg al heel vlug de eerste mogelijkheid over het doel van Pirard. Jacob Ondrejka joeg bij diens eerste hoekschop van de middag de bal doorheen de zestien om uiteindelijk uit te komen bij Alhassan Yusuf Abdullahi. Hij stuurde zijn schot links naast het rood-witte doel. Owen Wijndal zag zijn inzet gepakt worden door Pirard. Veel werk aan de winkel voor de lokale doelman. Een nieuwe corner van Jacob Ondrejka richtte verwarring aan bij publiek en scheidsrechter Put, al werd diens beslissing uiteindelijk vanuit Basecamp Tubize bevestigd. Inmiddels halverwege de eerste periode werd een dubbele bezoekende corner gevolgd door een te breed uitgemeten doelpoging van aanvoerder Toby Alderweireld. Terwijl Antwerpdoelman Jean Butez nog nauwelijks in beeld was geweest, moest diens overbuur pal op het half uur incasseren. De actie vertrok uit een inworp van Michel-Ange Balikwisha ter linkerzijde kwam uiteindelijk via een snelle infiltratie af de rechterkant van Chidera Ejuke bij George Ilenikhena die de bal keihard achter Pirard tegen de touwen joeg. De bezoekers op voorsprong, maar dat belette het lokale doelman niet zijn kunnen te tonen op pogingen van Owen Wijndal en George Ilenikhena. In volle slotoffensief moest Antwerpdoelman Jean Butez de halfslachtige poging van ex-Antwerpspeler Avenatti vastgrijpen, nagenoeg het enige offensieve wapenfeit van De Kerels.

Een reeks vroege corners van Jacob Ondrejka sierden de eerste twintig minuten van de tweede periode. De lokale rood-witte achterhoede stond pal en dus leverde het weinig gevaar op. Pas halverwege de speelhelft kon KVK de eerste keer naar het kwartmaantje. Verrassend genoeg was het George Ilenikhena die de tegenaanval via Jacob Ondrejka op gang bracht. Michel-Ange Balikwisha joeg de bal aan de tweede paal voorbij. De verrassende kopslag van aanvoerder Toby Alderweireld spatte op de dwarsbalk uiteen. Royal Antwerp FC had mooi volk naast de lijn lopen, maar het was de lokale coach Alexandersson die eerst Afolabi en even nadien ook Mehssatou en Bruno verse krachten tussen de lijnen stuurde. KVK kwam onder aanvoering van Bruno onder de druk uit en counterde een aantal keren vlijmscherp richting Jean Butez. Temidden dat geweld kreeg Jacob Ondrejka aangespeeld van Jelle Bataille en haalde vernietigend uit. Basecamp Tubize zag er een overtreding (??) van het voetbalreglement in en dus keurde Put de treffer af. Wissels over en weer. Mahamadou Doumbia kwam Michel-Ange Balikwisha vervangen en schikte zich in de groepsdiscipline. Invaller Kangwa had in de slotfase nog de gelijkmaker aan de voet, maar knal onbesuisd hoog over het doel van Jean Butez. Gyrano Kerk en Victor Udoh werden bij het ingaan van de vijf en een halve minuut extra tijd, nog losgelaten. Laatstgenoemde kon nog eenmaal uithalen, maar ook hij raakte het laaghangende wolkendek boven het Guldensporenstadion. Ondanks de wat mindere tweede helft, namen de Reds naast de driepunter ook de kwalificatie voor de Champions Play-Offs mee op de bus richting Deurne-Noord.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 09/03/2024)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
33 Zeno Van den Bosch - 40'
23 Toby Alderweireld (K)
5 Owen Wijndal
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
24 Jurgen Ekkelenkamp
17 Jacob Ondrejka
19 Chidera Ejuke
10 Michel-Ange Balikwisha
9 George Ilenikhena - 31'
 
77' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
84 Mahamadou Doumbia (in)
90' 19 Chidera Ejuke (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
90' 17 Jacob Ondrejka (uit)/
60 Victor Udoh (in)
K.V. Kortrijk
95 Lucas Pirard
4 Mark Mampassi
44 Joao Silva (K)
33 Ryotaro Tsunoda
2 Ryan Alebiosu
14 Iver Fossum
27 Abdoulaye Sissako
11 Dion De Neve
39 Isaak Davies
10 Abdelkahar Kadri
20 Felipe Avenatti
 
65' 20 Felipe Avenatti (uit)/
9 Jonathan Afolabi (in)
70' 14 Iver Fossum (uit)/
70 Massimo Bruno (in)
70' 2 Ryan Alebiosu (uit)/
6 Nayel Mehssatou (in)
80' 27 Abdoulaye Sissako (uit)/
17 Kings Kangwa (in)
80' 4 Mark Mampassi (uit)/
54 Sheyi Ojo (in)