R. Standard de Liège

0 - 1

Woe. 31/01/2024 21:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Maurice Defrasne

Toeschouwers: 18.123
 
Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters: Yves De Neve - Quentin Lescaux

Vierde official: Jan Boterberg
 
Rouches en Reds op zoek naar gouden duiten
Heel uiteenlopende winstcijfers voor hun rood-witte kleuren, maar slechts zelden stonden de beide Balikwisha's tegenover elkaar. Het vorige seizoen was daarop een uitzondering, want tot drie keer toe behoorde een van beide broers tot het winnende en dus ook verliezende kamp. William, met de W van winnaar, zette de toon op de Luikse hoogvlakte met een vroeg doelpunt, een blitzstart en een zegezeker eindresultaat. Michel-Ange, ooit nog tegenstander van de Great Old, basisspeler aan de boorden van de Maas en niet uitgefloten door de fans van zijn opleidingsclub, smaakte het genoegen tot twee keer toe (beker en competitie) datzelfde seizoen 2022-2023 op de Bosuil te winnen met ruime cijfers. Deze avond moest de jongste van de twee helaas forfait geven vanwege blessure. Diens rood-witte kleuren moesten, met de afknapper van voorgaande zondag in het achterhoofd, met een vertimmerd, zeg maar noodelftal aan de slag in het Stade Maurice Defrasne. Blessures, uitgaande transfers, een deelname aan de Africa Cup of Nations en de schorsing van clubtopschutter Vincent Janssen, maakten de spoeling dun en dus had Mahamadou Doumbia na zijn degelijke invalbeurt Am Kehrweg, zijn eerste basisplaats vast. Het experiment met Arbnor Muja was niet geheel geslaagd en dus namen Gyrano Kerk en Jelle Bataille over op de rechterflank. Dribbelzekere Chidera Ejuke liep in steun van George Ilenikhena. Net in die zone moest de op de Bosuil hooglijk gewaardeerde Ivan Leko, maar dan in defensie, het doen zonder sterkhouder Vanheusden. Dat zorgde voor een herschikking voor doelman Bodart, met... Ivoriaan Doumbia als linksachter. Scheidsrechter van dienst was de steeds voorspelbare Van Driessche.

Om heel uiteenlopende redenen, was dit een belangrijk duel voor beide protagonisten. Ivan Leko & co. wilden zich een eindje omhoog werken in de rechtertabel, terwijl team Mark van Bommel maar wat graag zou opschuiven in de linkerkolom, net nu enkele concurrenten wat puntjes hadden gelaten. Jurgen Ekkelenkamp bracht, na de vuurwerkserenade in het stadion, de bal met enige vertraging aan het rollen. Mahamadou Doumbia zou al vlug zijn kans gaan en dat leverde een eerste hoekschop op voor Chidera Ejuke. Na enige omzwervingen van de bal prikte Toby Alderweireld richting Bodart. De doelman had er nauwelijks moeite mee. Het bleef zowaar heel kalm in de buurt van Jean Butez. Diens aanvoerder richtte net na de tiende minuut op zijn beurt een kopslag naast het lokale doel. Chidera Ejuke werd door Fossey van de bal gedrongen. Van Driessche had er eens te meer geen probleem mee. De rechtsachter bediende Kanga die de bal in de zestien (na handspel?) naast devieerde. Diezelfde Kanga zocht nadrukkelijk het schriele gras in de bezoekende zestien, maar werd daarvoor niet bestraft! Wel zou Mandela Keita later in de partij na twee onbenullige fouten toevallig weggestuurd worden. Dat wordt uiteraard puzzelen voor de technische staf met het oog op de komst van de West-Vlaamse trots. Mahamadou Doumbia oefende ondertussen zijn schot over afstand, maar kwam voorlopig hoog boven het doel van Bodart uit. Toby Alderweireld werd in zijn eigen zestien geveld door een elleboog van Kanga, geen reactie bij de wedstrijdleiding en ook geen signaal vanuit Basecamp Tubize. Dit bleef dus onbestraft! Na verzorging volgde een logische scheidsrechtersbal. De wedstrijd trok zich terug op gang. Pas in de slotfase nog enig gevaar van Balikwisha, maar ook hij vond dit keer het kader niet.

Jacob Ondrejka had weliswaar een eerste aanzet tot opwarming gegeven, maar ook de Reds kwamen ongewijzigd terug. Rusten met dubbele nul en het was dus enigszins wachten op een geniale flits. En die zou er ook komen. Het eerste uur van de partij rond of daar vertrok een schicht uit de rechter van Mahamadou Doumbia die de winkelhaak schroeide. Royal Antwerp FC plots en een beetje onverwacht op voorsprong. De Rouches waren danig onder de indruk en dus zetten de lokale fans met pyrotechnische middelen en wat overschotjes van de nieuwjaarsviering hun vakken in vuur en vlam. Eens de pijlen gedoofd kon het verder op het terrein. Coach Leko bracht met Perica en vooral Dewaele grinta en goesting tussen de lijnen. Owen Wijndal moest tijdelijk in alle zones van zijn defensie bijspringen en kreeg zowaar ter rechterzijde een flinke tik tegen het hoofd. Hoewel Jean Butez nu geregeld in de actie betrokken werd, zag hij hoe een kopbal van centrale verdediger Laifis op hoekschop van Alzate boven zijn dwarsligger klom. De thuisploeg had nu het merendeel van het spel. De aanvallen golfden over het terrein. Jean Butez stond attent te werken. Een keer nog bracht diens rechterpaal redding op het schot van clubtopschutter Kanga. Even voor het ingaan van acht lange extra minuten, werd Mandela Keita dus nog weggestuurd, maar aan de score veranderde dit tot ontzetting van coach Leko niets meer. De drie punten gingen mee de bus op richting Deurne-Noord, Mark van Bommel was (min of meer) een tevreden trainer.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 31/01/2024)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
33 Zeno Van den Bosch
23 Toby Alderweireld (K)
5 Owen Wijndal
27 Mandela Keita - 88'
24 Jurgen Ekkelenkamp
84 Mahamadou Doumbia - 63'
7 Gyrano Kerk
19 Chidera Ejuke - 86'
9 George Ilenikhena
 
83' 84 Mahamadou Doumbia (uit)/
17 Jacob Ondrejka (in)
83' 7 Gyrano Kerk (uit)/
11 Arbnor Muja (in)
90' 19 Chidera Ejuke (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
R. Standard de Liège
16 Arnaud Bodart
13 Marlon Fossey
34 Kostas Laifis - 76'
51 Lucas Noubi Ngnokam
19 Moussa Djenepo
17 Steven Alzate
15 Souleyman Doumbia
33 Hakim Sahabo
8 Isaac Price
22 William Balikwisha
14 Wilfried Kanga
 
73' 33 Hakim Sahabo (uit)/
28 Stipe Perica (in)
78' 15 Souleyman Doumbia (uit)/
2 Gilles Dewaele (in)
90' 19 Moussa Djenepo (uit)/
18 Kamal Sowah (in)