R. Union St.-Gilloise

1 - 0

Don. 09/05/2024 15:30 u.

Beker van België finale

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Koning Boudewijnstadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters: Jo De Weirdt - Kevin Monteny

Vierde official: Wim Smet
 
Croky Cup verhuist naar het Hoofdstedelijk Gewest

Royal Antwerp FC had in het verleden een wat schimmige bekerreputatie. De club maakte daarmee de afgelopen seizoenen komaf. Zo brachten Ivan Leko met dank aan team Laszlo BŲlŲni - Wim De Decker in de zomer van 2020 en Mark van Bommel na een stevig parcours in het voorjaar van 2023 de Croky Cup mee naar Deurne-Noord. Voorjaar 2024 waren de Reds opnieuw bereid te strijden voor de Belgische Voetbalbeker, het afgelopen jaar lang gekoesterd in het vernieuwde Bosuilstadion. Na Koninklijke Waterschei THOR Genk, KV Mechelen, Club Brugge KV en opnieuw YR KV Mechelen, was Royale Union SG de tegenstander met een stevige reputatie. Dateerde de laatste bekerwinst van de blauw-gelen al van begin vorige eeuw, sinds de promotie naar de Jupiler Pro League voetbalden ze zich met fenomenale resultaten in de belangstelling van de binnen- en buitenlands media. Recent moest de Great Old nog over twee wedstrijden in de Champions' Play-Offs ervaren tot wat de tegenstander o.l.v. coach Alexander Blessin in staat is. Team Mark van Bommel beproefde een zoveelste aanpassing van de basisploeg en stuurde Gyrano Kerk en Eliot Matazo de startersrij in. Ook de tegenstander vaardigde met Rasmussen en Lapoussin twee verse krachten af. Behoeder van het bondsreglement Lambrechts, had een met de tegenstander assorti blauw-gekleurde uitrusting aangetrokken. Een statement?

Royale Union SG had alvast de aftrap en oriŽnteerde gedurende die eerste minuten de gebeurtenissen richting het rood-witte doel. De activiteiten stokten evenwel in de buurt van Antwerpdoelman Senne Lammens. Ook aan de overkant bleef het lange tijd rustig, al appelleerden de Reds even voorbij de tiende minuut voor strafschop na handspel in de blauw-gele zestien. Jurgen Ekkelenkamp had in de rebound nog wel over het doel van Moris getrapt, een sanctie kwam er niet! Na tweede gefloten overtreding van R.U.S.G., kopte Zeno Van den Bosch de vrijschop van Michel-Ange Balikwisha over de dwarsligger van Moris. Een volgende hoekschop van de thuisploeg leverde evenmin op. Halverwege de eerste periode kwam Jurgen Ekkelenkamp nog opzetten, maar de afgeweerde poging van Mandela Keita vond het kader niet. Amoura vloog als eerste op de bon bij Lambrechts en het zou daarbij niet blijven. Eliot Matazo zou al snel volgen. Kansen bleven uit, maar R.U.S.G. zou in blessuretijd alsnog de score openen. De ingebeelde corner van Castro-Montes zwabberde doorheen de rood-witte zestien. Linksachter Machida was ter plekke, viseerde de linkerbenedenhoek voor de blauw-gele voorsprong.

De Reds openden de tweede periode met een afgedwongen hoekschop, maar moesten de vonkenregen uit het bezoekende vak laten overwaaien. Michel-Ange Balikwisha, doorlopend op de huid gezeten door het duo Machida en Lapoussin en klaar om de tegenaanval te lanceren, mocht het nog een tweede keer overdoen, de blauw-gele defensie beheerste evenwel het luchtruim. Gevaar geweken. Eliot Matazo kon in extremis trappen na een doelpoging van Gyrano Kerk, maar miste eveneens het doelkader. Burgess vergreep zich in de zestien aan Jurgen Ekkelenkamp, de intrap bleef bij doelman Moris! R.U.S.G. loerde op de counter en stuurde daarvoor van achteruit snelle Amoura en Lapoussin de vuurlinie in. Het was evenwel Michel-Ange Balikwisha die een gevaartje creŽerde, al viel zijn poging wel op het dak van het doel. Een kleine twintig minuten voor het einde van de officiŽle speeltijd haalde Mark van Bommel uit met een drievoudige wissel. Chidera Ejuke, Alhassan Yusuf Abdullahi en Jelle Bataille moesten voor nieuwe aanvallende impulsen zorgen. De drie invallers trokken meteen het tempo op, de Great Old dwong middels Vincent Janssen met een kopbal en Toby Alderweireld met een halve omhaal een paar kansjes af, maar ook de tegenstander had zijn deel van het spel. Na een schrale zes minuten extra-tijd (gezien de onderbreking aan het begin van de periode, de vijf wisselmomenten en liefst zeven gele kaarten waarvoor Lambrechts ruim de tijd nam) mocht R.U.S.G. voor het eerst in 110 jaar de Beker in de hoogte steken.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 09/05/2024)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
91 Senne Lammens
2 Ritchie De Laet
33 Zeno Van den Bosch - 88'
23 Toby Alderweireld (K)
5 Owen Wijndal
6 Eliot Matazo - 30'
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp
7 Gyrano Kerk
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen - 54'
 
72' 7 Gyrano Kerk (uit)/
19 Chidera Ejuke (in)
72' 2 Ritchie De Laet (uit)/
34 Jelle Bataille (in)
72' 6 Eliot Matazo (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
86' 5 Owen Wijndal (uit)/
44 SoumaŁla Coulibaly (in)
86' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
R. Union St.-Gilloise
49 Anthony Moris (K) - 90'
5 Kevin Mac Allister
16 Christian Burgess - 67'
28 Koki Machida - 45'
21 Alessio Castro-Montes - 89'
4 Mathias Rasmussen
24 Charles Vanhoutte
23 Cameron Puertas
10 Loic Lapoussin
47 Mohamed Amoura - 24'
29 Gustaf Nilsson
 
81' 10 Loic Lapoussin (uit)/
26 Ross Sykes (in)
81' 29 Gustaf Nilsson (uit)/
13 Kevin Rodriguez (in)
84' 4 Mathias Rasmussen (uit)/
27 Noah Sadiki (in)
90' 47 Mohamed Amoura (uit)/
8 Jean Thierry Lazare (in)