R. Antwerp F.C.

3 - 1

Zon. 26/05/2024 18:30 u.

R.S.C. Anderlecht

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 16.500
 
Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters: Yves De Neve - Quentin Lesceux

Vierde official: Michiel Allaerts
 
Fans en club nemen dubbel afscheid

Het doek is gevallen, het veel te lange kampioensjaar 2023-2024 is voorbij. Dertig wedstrijden in de Jupiler Pro League, meer dan een handvol opdrachten voor de Croky Cup, kwalificaties voor de Europe Champions' League en dan die hoofdtabel met geduchte tegenstanders als Barcelona FC, FC Porto en het FC Shakhtar Donetsk van oud-speler Yehor Nazaryna. 12+1 december werd dank zij die treffer van George Ilenikhena ook een van die onvergetelijke momenten uit de lange clubgeschiedenis. Op twee na waren de tien wedstrijden van de nabeurt er uiteindelijk te veel aan voor team Mark van Bommel en zijn (al te krappe) selectie, al bracht deze knappe overwinning van de allerlaatste speeldag tegen recordkampioen RSC Anderlecht nog een stuk voldoening. Over minder dan twee maanden begint de club onder leiding van een nieuwe hoofdcoach, met een vernieuwde spelerskern, met hernieuwde moed én mét dezelfde fanatieke achterban aan een nieuw hoofdstuk richting Antwerp 150.

In 2014 begonnen Antwerp Dynamite eraan en deze jonge supportersvereniging groeide in no time uit tot een begrip tot ver buiten de landsgrenzen. Tribune vier zag er deze avond bijzonder feestelijk uit bij dit afscheid van o.a. kampioenenmaker Mark van Bommel en Antwerp Legend (met hoofdletter) Ritchie De Laet. Wie had gedacht dat het jonge broekje dat gelanceerd werd door coach Warren Joyce zulke indrukwekkende carrière zou maken in het buitenland én zou terugkeren naar de roots in Deurne-Noord? In 2020 was hij al een eerste keer bekerwinnaar, samen met onvoorwaardelijke clubheld en Gouden Schoen Toby Alderweireld kwam daar nog een tweede beker, een landstitel en een Supercup bovenop. Met z'n drieën werden ze deze laatste zondagavond van de maand mei 2024 onder bloemen bedolven door Ria Vandoorne, echtg. Paul Gheysens en met Algemeen Directeur Sven Jacques aan haar zijde. Schitterend!

De wedstrijd (van wedden in de stadions is binnenkort evenwel geen sprake meer!) laat zich kort samenvatten. Nauwelijks een keer ontsnapte RSC Anderlecht echt aan de aandacht van de Reds. Het leverde ze via Dreyer meteen voorsprong op, die ze moeiteloos op het rustsignaal van de immer controversiële Bram Van Driessche tilden, die na de pauze bovendien meermaals gevangen werd in publieke hoon. George Ilenikhena beschermen? Daar doen we niet aan! Nauwelijks op het terrein of Mahamadou Doumbia en Gyrano Kerk mochten mee juichen met hun ploegmaat Eliot Matazo die een doortastende individuele persoonlijke actie knap afrondde. RSC Anderlecht moest nu alles op alles zetten om eventueel (afhankelijk van het resultaat in het Jan Breydelstadion) de landstitel te veroveren. Het was integendeel de Great Old die in de slotfase van de partij nog keihard uithaalde.

Mahamadou Doumbia bekroonde zijn invalbeurt met een enig mooie treffer: bal aan de voet oprukken richting vijandelijke zestien, dreigen met rechts om gedecideerd met links raak te knallen in het dak van A-doelman Coosemans. Het applaus nauwelijks uitgestorven of Ritchie De Laet maakte, rechterknie stevig ingepakt, een laatste verschijning op het Bosuilgras in spelersoutfit. Randje zestien werd hij ten koste van het enige gele karton voor de bezoekers gehaakt door Debast. Michel-Ange Balikwisha, gedurende lange weken gehinderd door een vervelende blessure, plaatste nog een knal in het dak, het bouwsel van Coosemans was daartegen niet bestand. Na dat laatste fluitsignaal konden de protagonisten van de avond samen afscheid nemen van de fanatieke rood-witte achterban. Zijn daarbij geldverslindende knalbommen en pyro's echt nodig? Mark van Bommel, Ritchie De Laet kregen hun verdiende uitgeleide in een feestelijke stemming.

Ook Andries Ulderink, Eliot Matazo, Owen Wijndal, Chidera Ejuke en misschien nog enkele andere vertrouwde gezichten zoeken de komende weken nieuwe horizonten op. Krijgt Gyrano Kerk Alex Pastoor als hoofdcoach, zoals de media meldden of keert Jonas De Roeck terug naar Deurne-Noord in een nieuwe rol?
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/05/2024)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
91 Senne Lammens
27 Mandela Keita - 47'
33 Zeno Van den Bosch
23 Toby Alderweireld (K)
5 Owen Wijndal
6 Eliot Matazo - 63' - 79'
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
24 Jurgen Ekkelenkamp - 56'
17 Jacob Ondrejka
10 Michel-Ange Balikwisha - 97'
9 George Ilenikhena
 
62' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
84 Mahamadou Doumbia (in) - 93' - 93'
62' 17 Jacob Ondrejka (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
73' 9 George Ilenikhena (uit)/
60 Victor Udoh (in)
90' 6 Eliot Matazo (uit)/
2 Ritchie De Laet (in)
R.S.C. Anderlecht
26 Colin Coosemans
22 Louis Patris - 90'
56 Zeno Debast
33 Federico Gattoni
15 Ludwig Augustinsson
17 Theo Leoni
23 Mats Rits
25 Thomas Delaney
36 Anders Dreyer - 41'
10 Yari Verschaeren
12 Kasper Dolberg
 
64' 10 Yari Verschaeren (uit)/
29 Mario Stroeykens (in)
64' 12 Kasper Dolberg (uit)/
20 Luis Vasquez (in)
80' 25 Thomas Delaney (uit)/
32 Nilson Angulo (in)
90' 33 Federico Gattoni (uit)/
5 Moussa N’Diaye (in)
90' 17 Theo Leoni (uit)/
69 Robbie Ure (in)