Club Brugge K.V.

1 - 0

Zon. 07/02/1993 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympiastadion

Toeschouwers: 12000
 
Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters: Guido Adriaensen - Rudi Cammerman
 
Na Club Brugge KV - R Antwerp FC
Telegram

Brugge — Het vertrouwen dat zelfs in een seizoen dat de weg naar de netten zo goed als dichtgeslibd ligt, doelgericht spelen succes kan opleveren, dat was duidelijk de positieve uitwerking van de doeltjeskermis tegen K Boom CC een week geleden op het Club-moreel. Al van de eerste minuut toog blauwzwart overtuigd richting Antwerpdoel, waar Stewan Stojanovic, die opnieuw niet de indruk gaf baas te zijn in zijn doelgebied, een massa werk moest opknappen in de eerste 45 minuten. Booij (2') en Staelens (9') mikten nog naast de staander, maar daarna moest de (ex)-Joegoslavische goalie de handen uit de mouwen steken. Een ver schot van Borkelmans (16') zweefde hij weg. Toen Booij na een voorzet van Van Der Heyden een stapje sneller was dan zijn bewaker Geert Emmerechts (24'), moest hij opnieuw snel naar de rechterhoek. Van Der Heyden (26') en Booij na een dubbele een-twee met Amokachi (26') richtten vervolgens net iets te hoog en een schot van Crève (29') week op een been net naast de staak af.

En dan was het prijs. Crève zond vanop rechts in, Booij en Amokachi stormden gelijktijdig in. Stewan Stojanovic zette bij zoveel geweld een twijfelend stapje terug. Amokachi kende geen genade voor het foutje en buffelde binnen (40'). Even later duwde de Nigeriaan nog een inloper naast (42'). R Antwerp FC kon daar heel weinig tegenover plaatsen: een ver schot van Patrick Van Veirdeghem dat richting miste (13') en twee acties van Cisse Severeyns. Eerst trachtte hij opportunistisch een blunder van Querter uit te buiten, maar liep zich vast (32'); vervolgens putte hij nog eens uit zijn stiftertjes-arsenaal, maar vond Verlinden nog net op zijn plaats (44').

Na de koffie kwam rood-wit dreigender opzetten, vooral langs afstandsschoten van Didier Segers (58' en 66') en ook nog eens via Hans-Peter Lehnhoff, die zich struikelend een weg naar Verlinden baande. (84'). Tussendoor moest Rudi Smidts nog een kopbal van Amokachi van de lijn halen (55') en pegelde een alleen voor Stewan Stojanovic opdagende Staelens recht op de Antwerpdoelman (82'). In de slotfase toonde Amokachi zich te individueel ingesteld door liever op Stoj a te knallen dan af te leggen naar de vrijstaande Vander
Elst (85'). (Bruno Hoeben - GvA - 22/02/1993).

Landskampioen weer op Europees peil

Brugge—Eén zwaluw maakt de lente weliswaar niet, maar in niet weinig gevallen kondigt hij toch aangename tijden aan. Een toekomst met meer vooruitzichten lijkt zich nu toch aan te kondigen voor getormenteerd landskampioen Club Brugge KV, dat na maanden van kommer en kwel eindelijk nog eens een leuke voetbalschotel opdiende. Tegen bekerwinnaar R Antwerp FC, die andere Belgische club die nog op het Europese front actief is, speelde het vooral in de eerste helft heel zelfbewust en doelgericht. Gelegenheden om het doel van de tegenstander te belagen werden ook benut, al werd die durf in slechts een doelpunt geconcretiseerd. Op defensief vlak werd de snelheid, het gevaarlijke wapen toch van de Great Old, volkomen uitgeschakeld. De kortetermijn-beloning voor de troepen van een weer lachende Broos daarvoor is een klim van de zevende naar de vierde plaats, een plaats met rechtstreeks uitzicht op Europa.

"We doen een schitterende zaak", sprak Broos, de jongste laureaat van het 'Trainer van het Jaar'-referendum, hardop de conclusie uit die iedereen al stilzwijgend in de plaats van de blauw-zwarte sportieve baas gemaakt had. Club bekleedt weer een plaats die recht geeft op Europees voetbal, het minste dat de blauw-zwarten aan hun status verplicht zijn. Bovendien bereikte het dat in een herhaling van de Supercup-finale tegen bekerwinnaar R Antwerp FC met een voetbal dat ook weer Europese aspiraties rechtvaardigde. Het tactische concept dat Belgies hoogst gekwoteerde trainer van het voorbije seizoen uitgedokterd had stond borg voor hoogstandjes. Crève en Van Der Heyden benutten de flanken, Booij putte zich uit om zijn rol van diepe spits waar te maken en zette zich tegen zijn zieke bewakter Geert Emmerechts ook meer dan eens door, Van der Elst en de Australier Okon,, die niet een duel verloor, legden Hans-Peter Lehnhoff en daarmee ook de Antwerpmotor lam. Staelens vond naast zijn opdracht van mandekker op Czernia nog voldoende tijd en inspiratie om mee aan de opbouw te werken.

Dat alles resulteerde tijdens de eerste helft in een massa kansen, maar slechts een doelpunt. "We begonnen heel goed, maar slaagden er jammer genoeg niet in nog een tweede keer te scoren voor de rust", analyseerde Broos. En dat kon gevolgen hebben voor een moeilijk scorend elftal als Club, besefte de sportieve baas van blauw-zwart. "Tijdens de rust vroeg ik om hetzelfde spelpatroon te blijven ontwikkelen, maar dat bleek moeilijk. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer de vrees om de twee punten te verliezen in de rangen kroop. Een wat bangerig voetbal, waarbij de tegenstander mocht komen, resulteerde daaruit. Toch hoop ik dat we komende weken kunnen voortzetten wat we bier de eerste helft hebben laten zien, want dit was toch niet niets. R.A.F.C. is al bij al toch een moeilijke tegenstander."

Die moeilijke tegenstander onclervond, vooral in de eerste 45 minuten, heel wat problemen om zijn voet naast die van Club te zetten. Inzet voldoende, maar de combinaties vlotten niet echt. Academisch voetbal hoorde er niet bij. Felheid en conditie leidden in het tweede wedstrijdgedeelte nog bijna naar een puntendeling. "De puntendeling zou in mijn ogen verdiend geweest zijn", knipoogde Walter Meeuws. "Ik geef toe dat de ploeg die over negentig minuten bekeken het meest aanspraak mocht maken op de overwinning die ook behaald heeft. Wij hebben meegewerkt aan een boeiende en spannende wedstrijd, waarin Club inderdaad goed gespeeld heeft. Dat was ook nodig om dit R.A.F.C. eronder te houden. Bij ons stak het verdedigend allemaal goed in mekaar, maar we hadden wat moeite om de afstand naar de spitsen te overbruggen."

In het dicht bevolkte peloton dat reikhalzend naar Europees voetbal uitkijkt, deed R Antwerp FC niet zo'n beste zaak. "Het is niet tegen Club Brugge KV of RSC Anderlecht dat we een Uefa-ticket moeten veilig stellen", predikte Walter Meeuws. "Verleden seizoen klommen we naar de vijfde plaats door punten te pakken tegen al onze rechtstreekse tegenstanders. Dat is dus opnieuw de opdracht, de komende weken, want dan maken we de verplaatsing naar RSC Charleroi en krijgen we KSV Waregem op bezoek (Bruno Hoeben - GvA - 7/02/1993)."

"Rekening eindelijk weer positief"

Brugge — Club Brugge KV pakte gisteren de zege, het publiek zag een spannende en sportieve wedstrijd, niet altijd evident als een topper op de affiche staat. In feite had alleen R Antwerp FC reden om sip te kijken. "De nederlaag verdienden we niet," stelde Czernia in een eerste reactie. "Dat we als spitsen weinig ruimte kregen was te verwachten. Ze kennen ons hier ondertussen al. Op basis van onze tweede helft verdienden we toch wel een punt. Spijtig dat dit niet gebeurde, nu zijn we wel verplicht om te winnen tegen KSV Waregem. In ieder geval bewezen we op meer recht te hebben dan de achtste plaats."

Peter Lehnhoff die met Paul Okon voor de voeten weinig ruimte kreeg toegemeten sprak in dezelfde zin. "Club speelde de tweede helft met de schrik op het lijf. Ze wisten nog uit de Supercup dat we met die kleine achterstand nog niet waren uitgeteld. We verzuimden die ene goal te maken die een verdiend gelijkspel zou hebben opgeleverd." Waren de meeste Antwerpspelers nog mild voor hun doelman bij die ene beslissende treffer, dan nam Hans- Peter Lehnhoff geen blad voor de mond. "Op zo'n center had die bal de zijne moeten zijn..." (M.G. - GvA - 7/02/1993).
(bron: GvA - 07/02/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
6 Didier Segers
7 Rony Van Rethy
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Cisse Severeyns
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
 
61' 4 Geert Emmerechts (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
Club Brugge K.V.
1 Danny Verlinden
8 Alex Querter
2 Paul Okon
6 Stephan Van Der Heyden
5 Vital Borkelmans
4 Gert Verheyen
9 Lorenzo Staelens
3 Franky Van Der Elst (K)
7 Peter Crève
11 Daniël Amokachi - 41'
10 Foeke Booij
 
77' 10 Foeke Booij (uit)/
16 Claude Verspaille (in)
86' 4 Gert Verheyen (uit)/
15 Rudi Cossey (in)