R. Charleroi S.C.

1 - 1

Zat. 27/02/1993 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Mambour

Toeschouwers: 9000
 
Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters: Marc Van Den Broeck - Dsir Barella
 
Na RSC Charleroi - R Antwerp FC
Telegram

Charleroi De start was voor R Antwerp FC. Dragan Jakovijevic en Didier Segers probeerden het vanop afstand. Hun schoten misten precisie. Rechtsachter Suray ging voor RSC Charleroi met links zijn kans. Ook zijn poging dwarrelde naast. Janevski, die via Rudi Smidts Stewan Stojanovic op zijn weg vond en Brogno, die na knap te zijn weggedraaid van Dragan Jakovljevic ook al de Antwerpdoelman tegenkwam, waren de volgende Karolingse schutters. Eric Van Meir ging zijn kans met een knal vanuit de tweede lijn. Stewan Stojanovic stond andermaal op de goede plaats. R.A.F.C. reageerde met een schot van Hans-Peter Lehnhoff dat over de dwarsbalk klom. Ook Brogno en Malbassa (buitenspel?) timmerden wat leuks in elkaar. Wuyts nam de voorzet van Malbassa in een tijd op de slof. De bal plofte tegen de Borst van Stewan Stojanovic.

De kansen bleven vooral voor Karolingse voeten vallen. Zetterberg stuurde Brogno weg. Hij haalde fors, maar vanuit een te scherpe hoek, uit. Stewan Stojanovic duwde in hoekschop. Mommens dan met de zwieperd van aan het hoekschopvlaggetje. Van Meir nam met links over. De bal klom te hoog. Balverlies van een nochtans goed spelende Janevski lag aan de basis van de eerste Antwerpkans na de pauze. Nico Broeckaert pikte mee en schoot snel. Gulyas redde met de voet. Een vrije trap van Mommens zoefde centimeters boven de dwarsbalk weg. Aan de overzijde viel invaller Ronny Van Rethy op met een schot voorlangs.

Nadat eerst nog Malbassa een vervolg had bezorgd aan een actie van Brogno, maar de bal tegen het zijnet zag ploffen, klommen de Bosuiljongens twee minuten voor gedaan op voorsprong. Wim Kiekens had de counter ingezet, Nico Broeckaert zorgde voor een vervolg, Cisse Severeyns maakte de klus met een stiftballetje, dat via de rug van Suray even van richting werd veranderd, af. In blessuretijd kreeg RSC Charleroi waar het recht op had. Zetterberg tikte een vrije trap voor de rechter van Brogno. De bal vond via de bil van Rudi Taeymans de weg naar het net (Luk De Ranter - GvA - 1/03/1993).

Speelse Cisse en dartele Dante in de slotfase

Charleroi De verplaatsing naar Mambour lijkt de Great Old te liggen. Sinds de Karolingers tijdens het seizoen '85-'86 opnieuw hun plaats in eerste nationale innamen, werd R Antwerp FC in Charleroi slechts een keer in het verlies gespeeld. Precies in het jaar van de Charleroi-terugkeer. Kuifje Didier Beugnies, nu ergens op de dool bij derdenationaler RAEC Bergen, scoorde toen zelfs vier keer voor de Zebra's.

Beter voetballen en meer kansen afdwingen volstond ook zaterdagvond voor de jongens van Robert Waseige niet om de volle pot in eigen huis te houden. Het gegeven werd bevestigd. Erger nog, toen de speelse Cisse Severeyns twee minuten voor het einde de derde Antwerpkans na de rust met een schitterend stiftballetje in een doelpunt omboog, leek het erop alsof RSC Charleroi met een onverdiende nederlaag zou geconfronteerd worden. Brogno zou in blessuretijd orde op zaken stellen. Dartele Dante poeierde een vrije trap voorbij een nochtans goed keepende Stewan Stojanovic.

Toen Walter Meeuws zijn ploeg voor zaterdagavond op papier zette, keek hij ook al met een oog naar het wedstrijdblad dat donderdagavond ingevuld moet worden. Dan geven de Bosuiljongens in de eerste kwartfinale van de Beker der Bekerwinnaars de Roemenen van Steaua Boekarest partij. Geert Emmerechts is voor dat duel geelgeschorst. Hij kwam in Charleroi niet in actie. R.A.F.C. verdedigend verzwakt, zou je dan denken. Niets was minder waar. De beste Deurnenaars liepen in de defensieve sector. Libero Nico Broeckaert pootte een perfecte wedstrijd neer en zou zelfs aanvallend zijn woordje meespreken. Hij was het trouwens die Cisse Severeyns op weg naar zijn vijftiende competitiedoelpunt stuurde.

In de mandekking deden de heren Rudi Smidts en Rudi Taeymans meer dan gewoon maar hun best. Rudi Smidts maakte Wuyts negentig minuten lang onzichtbaar, Rudi Taeymans degradeerde de normaal vlot scorende Malbassa tot een meeloper. Tijdens de heenwedstrijd, in september van vorig jaar, was het nochtans anders geweest. Toen kreeg hij geen vat op Malbassa en werd hij al na twintig minuten naar de kant gehaald. "Ik had dus nog een eitje met Malbassa te pellen", zei een tevreden Rudi Taeymans na de wedstrijd. "In de heenmatch kon ik hem echt niet afstoppen. Mijn vervanging was toen terecht. Ik ben blij dat ik nu op een sportieve manier revanche heb kunnen nemen."

Wie de Antwerpse kleuren ook op een knappe manier verdedigde, was doelman Stewan Stojanovic. Vooral als hij op zijn lijn mag keepen, is hij haast onklopbaar. Voor het betere combinatiewerk moetsen we bij RSC Charleroi zijn. Toch haalde Pr Zetterberg niet het niveau van voor de winterstop. Hij werd wel in bijna alle acties betrokken, maar de Zweed wilde blijkbaar wat teveel hooi op de vork nemen. De betere Karolingse acties begonnen steevast bij hem of Brogno. Doelpunten bleven uit. Anderzijds stapelden de hoekschoppen zich op. RSC Charleroi verzamelde tien stuks. R.A.F.C geraakte pas in de zeventigste minuut aan de eerste corner. Het zou meteen de laatste zijn.

Antwerpdraaischijf Hans-Peter Lehnhoff verdween na een uur spel uit de wedstrijd. De Duitser had de hele dag tegen een buikgriep gekampt. Bovendien werd hij in de eerste helft, door o.a. Wuyts, enkele keren hard aangepakt. Fouten die gerust met geel bestraft mochten worden, maar die door scheidsrechter Schelings amper gefloten werden. Schelings nam trouwens nog meer dubieuse beslissingen. Ondanks de late tegentreffer bleek Antwerpcoach Walter Meeuws tevreden met de puntendeling. "RSC Charleroi is een sterk, goed spelend elftal", zei hij. "Gezien het geleverde spel kwamen we op een erg gelukkige manier op voorsprong. Toch is het jammer dat je dan met nog twee minuten te gaan nog een doelpunt moet toestaan. Het werd alvast een boeiende wedstrijd waarin wij vooral moesten verdedigen. Ik denk dat we ons geen betere voorbereidingswedstrijd op onze Europese match van donderdag konden dromen. Mijn spelers hebben hard gevochten. Op grond daarvan is de puntendeling verdiend (Luk De Ranter - GvA - 1/03/1993)."

Melk de dag

Charleroi - Mooi, het leven is mooi, carpe diem of melk de dag: 'iron man' Nico Broeckaert, de beresterke libero, leidde de mooiste Antwerpkansen in. Brogno was de onberekenbare, lefvolle spits die drie beslissende doelpunten in vier dagen scoorde. Zetterberg ziet als spelmaker die na een lichte inzinking het einde van de tunnel. De drie blikvangers stapten onwillekeurig in de voetsporen van Felix Timmersmans door een loflied voor het boeiende voetballeven aan te heffen.

Heel terecht had Walter Meeuws even voordien de verdiensten van een sterk spelende 'iron man' Nico Broeckaert aangehaald. "Nico vertoefde inderdaad in deze wedstrijd op Europees niveau. Spijtig van die late tegengoal", jammerde de Antwerpbonk na afloop. "De ref kent de thuisploeg een negende hoekschop toe, maar ik had de poging van Moury echter niet geraakt. Ja, ik hoop ook donderdag tegen Steau Boekarest op dezelfde wijze te kunnen spelen en op offensief vlak mijn steentje te kunnen bijdragen, wat beslist nodig is trouwens. Jammer dat ik op de 53e minuut de mooiste kans niet kon afwerken. Iik had wat vlugger moeten schieten of de bal direct naar een schreeuwende Alex Czerniatynski moeten doorspelen, maar ik had hem te laat gezien (Luk De Ranter - GvA - 1/03/1993)."

Wagen Wim De Coninck weggesleept

Charleroi Ruim een uur na afloop van de wedstrijd stonden de Antwerpspelers Nico Broeckaert en Patrick Van Veirdeghem in trainingspak eenzaam en verlaten in de straat die naar het Sportingstadion leidt. Bij navraag bleek dat zij met Wim De Coninck naar Charleroi waren gekomen, maar dat de lokale politie het voertuig had laten wegslepen, omdat hij de wagen verkeerd had geparkeerd (GvA - 1/03/1993).
(bron: GvA - 01/03/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts
10 Hans-Peter Lehnhoff
8 Patrick Van Veirdeghem
7 Didier Segers - 82'
11 Alex Czerniatynski
6 Dragan Jakovljevic - 43'
9 Cisse Severeyns - 88'
 
62' 10 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)
77' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
Willy Vincent (in)
R. Charleroi S.C.
1 Istvan Gulyas
2 Olivier Suray
5 Cedomir Janevski
6 Michel Rasquin
17 Rudy Moury - 27'
11 Dante Brogno - 90'
19 Eric Van Meir
8 Pr Zetterberg
10 Raymond Mommens
14 Marc Wuyts
9 Nebosa Malbasa