R. Antwerp F.C.

2 - 0

Zon. 25/04/1993 15:00 u.

K. Lierse S.K.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 6.500
 
Scheidsrechter: Eric Romain

Lijnrechters: Marcel Mallach - Désiré Barella
 
Na R Antwerp FC - K Lierse SK
Telegram

Deurne — Een eerste helft tegen traag tempo met schaarse kansjes, weinig opwinding en toch een doelpunt. Na een uur tikt Ronny Van Rethy een vrijschop opzij tot bij Hans-Peter Lehnhoff die vanop 30 m de Lierse 'muur' en doel passeert. Een schuiver van Rudi Taeymans
in de handen van Mampaey, een slap schot van Cisse Severeyns naast en een kopbal van Czernia voorlangs zijn de andere Antwerpse wapenfeiten voor de rust.

De bezoekers stellen daar bijzonder weinig genover. Een knappe knal De Smet over en een via actie Simmes-Huysmans waarbij laatstgenoemde de bal niet voorbij Stewan Stojanovic krijgt.

Gelukkig voor de toeschouwers is er lichte beterschap na de pauze, met de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Dragan Jakovljevic ziet zijn doelpoging via paal terug het veld inspringen. Wim Kiekens kopt een hoekschop van Didier Segers naast. Cisse Severeyns doet bijna beter als Hans-Peter Lehnhoff een corner mag trappen. De kopbal komt op de kruising terecht. Het houtwerk houdt de Pallieters dus in koers.

Czernia probeert het, Mampaey lost de bal. Cisse Severeyns strekt zich, maar besluit nipt naast. K Lierse SK reageert schuchter. Een diep bal van Simmes naar invaller Snoeckx is te hard. Aanvoerder Fierens schiet ver naast. Stewan Stojanovic is sneller bij de bal dan Pauwels. Even nadat een vluchtschot van Cisse Severeyns overzoeft, verdubbelt R.A.F.C. tochhaar voorsprong.

Een simpele tik van H.-P. Lehnhoff zet Alex Czerniatynski volledig vrij en hij werkt knap af.
Wim Kiekens treft nog het zijnet. Mampaey schudt twee schitterende reddingen uit de mouwen bij schoten van Cisse Severeyns en H.-P. Lehnhoff. Ook late kopballen van Snoeckx en Pauwels belanden niet tegen het net (GvA - 26/04/1993).

Hans-Peter Lehnhoff scoort en laat scoren

DEURNE — De tegenwoordig talrijke supporters van de 'Great Old' mogen niet klagen. Zingen is veeleer de (aangename) opdracht. In aantal weliswaar beduidend minder dan drie dagen vroeger, zongen de aanhangers van R Antwerp FC zondagnamiddag voor aanvang van de thuismatch tegen K Lierse SK alweer over 'Wembelie'. Tot grote opluchting van de niet ten onrechte met schrik naar de Bosuil afgezakte 'ouwe getrouwen' werd ook tijdens en na afloop van de provinciale derby gezongen. De spelers van Walter Meeuws wonnen immers.

"Verdiend", liet de trainer terecht horen. De inspanningen en 'feestjes' waren weliswaar niet in de kleren gekropen, maar opnieuw gaven Rudi Smidts, Hans-Peter Lehnhoff en hun maats een wilskrachtige prestatie weg. Hans-Peter Lehnhoff hielp zijn ploeg op het zegepad. Met een keihard schot in de benedenhoek en een schitterende pass naar de toch eenmaal weer opportunistische Alex Czerniatynski. Gehandicapt door de afwezigheid van hun Noorse prijsschutter Rekdal stapten de spelers van trainer Helleputte toch met veel zegedrift op de grasmat. Na de door hun stadsgenoot Walter Grootaers gegeven symbolische aftrap, dachten de jongens van het Lisp er niet aan te kreunen. Pauwels, erg bedrijvig op de rechterflank van de aanval, stuurde de bal op het kwartier in de voeten van De Smet, maar die trapte de bal net over de deklat.

De thuisploeg was meteen verwittigd, bouwde verschillende aanvallen op maar de weer hard werkende H.-P. Lehnhoff moest enkele keren te lang wachten vooraleer een van zijn
ploegmaats net lang en ver genoeg liep om de bal in de voeten te krijgen of in de richting van het Lierse-doel te worden gestuurd. Toen de gasten verzuimden enkele misverstanden in de Antwerpse verdediging af te straffen en Cisse Severeyns al had moeten vaststellen dat hij in de taaie Goossen een erg lastige rechtstreekse opponent had, lag een fout van de K Lierse SK nummer 5 aan de basis van een doelpunt. Ronny Van Rethy tikte de bal in de voeten van H.-P. Lehnhoff en diens hard grondscherend schot vanop een 25-tal meter liet de bal in de hoek van het doel verdwijnen. K Lierse SK voerde tijdens het derde kwartier de forcing, maar Geert Emmerechts toonde zich een betrouwbare invaller voor de gekwetste Nico Broeckaert. Rudi Smidts stopte op alle plaatsen van de grasmat een de bezoekende aanval.

Onmiddellijk na de rust trapte Dragan Jakovjlevic de bal op de staak, dwong R Antwerp FC vijf hoekschoppen in vijftien minuten af, maar bleef K Lierse SK bij elke tegenaanval het licht in de Antwerpverdediging op rood houden. De vaak ongelukkige Cisse Severeyns kreeg de bal met een fikse kopstoot op de kruising. Toen Alex Czerniatynski gepast werd weggestuurd door H.-P. Lehnhoff, was hij sneller dan zijn 'waakhond' en kogelde de bal hoog in het doel.
R.A.F.C. bleef ook daarna aanvallen. In de slotminuten stond Kris Mampaey in een schietkraam. De Lierse-doelverdediger stopte een keihard schot van Cisse Severeyns en ook een van H.-P. Lehnhoff. Dicht bij het einde miste Pauwels op voorzet van Heylen de kans om met het hoofd het verdiende tegendoelpunt te maken (Louis Ceulemans - Het Nieuwsblad - 26/04/1993).

Zuinig naar verdiend succes

Deurne — Tafereeltje na afloop. Antwerptrainer Walter Meeuws, realistisch: "Het belangrijkste waren de twee punten." K Lierse SK-collega Herman Helleputte, cynisch: "Het was vandaag te warm voor mijn spelers." U begrijpt, de derby van gisteren zal niet meteen de geschiedenis ingaan als het boeiendste spektakelstuk ooit op de Bosuilmat opgevoerd. R.A.F.C. behaalde drie dagen na de stunt tegen Spartak Moskou simpelweg een terechte overwinning in een matige wedstrijd tegen een ontgoochelend K Lierse SK.

De Sinjoren blijven, met nu de belangrijke matchen tegen KV Mechelen en KAA Gent voor de boeg in strijd om via een gunstige plaats in het eindklassement een nieuw Europees ticket te veroveren. Het merendeel van de weinige toeschouwers had het voor aanvang van de derby uiteraard over Wembley, waar R.A.F.C. Parma AC op 12 mei om de Beker der Bekerhouders voetballen. Het gekeuvel stopte even toen de verzamelde jeugdspelers van rood-wit voor de aftrap op de Bosuil een oproep deden naar de supporters om hun club te steunen in de strijd tegen het hooliganisme. Gezond initiatief.

De sfeer zat erin, de zon scheen, het duel viel tegen. R.A.F.C. had de Europese inspanningen van donderdag en het feesten nadien, als excuus voor het lage tempo dat het erop nahield. Bij K Lierse SK ontbraken duidelijk de ideeën van Rekdal, die opgeëist werd door Noorwegen om in zijn thuisland de interland tegen Turkije voor te bereiden. Van Kerckhoven was bovendien geblesseerd. Vooral de Pallieters tekenden gisteren voor een bleke prestatie, getypeerd door onder meer Pauwels die weer een kans kreeg in de spits, maar veel meer kan dan hij tegen R.A.F.C. (niet) liet zien en bovendien weinig bruikbaars voor de voeten kreeg.

De 2-0 nederlaag had zelfs zwaarder kunnen uitvallen, want paal en lat sprongen Mampaey bij terwijl de Liersedoelman zelf ook gevat uit de hoek moest komen. Overbuur Stewan Stojanovic kon zich meestal koesteren in het zonnetje, want ook de jonge Huysmans (prima opgevangen door een sterke Wim Kiekens) bleek voorin niet in zijn dagje. De pogingen van K Lierse SK kwamen vaak uit de tweede lijn en het middenveld, waar Brocken en De Smet centraal tegenwerk probeerden te bieden en de ervaren Fierens H.-P. Lehnhoff onschadelijk diende te maken. Helaas voor de Lierenaar, de Duitser scoorde, al trof de bezoekende aanvoerder daarbij geen schuld.

H.-P. Lehnhoff verraste iedereen immers met een botsend afstandsschot na een vrijschop. Zeker niet toevallig, dat doelpunt na een stilstaande fase. Door het missen van een paar kansen en de daardoor groeiende hoop bij de tegenstander, leek de Antwerpse winst even in gevaar te komen, maar Alex Czerniatynski duwde in het slotkwartier met zijn zestiende seizoenstreffer elke illusie de grond in. "Een verdiende overwinning, al zat onze wedstrijd van donderdag nog in 't kopke en de benen", analyseerde Walter Meeuws. "Begrijpelijk dat mijn spelers die inspanningen bekochten, ook gezien het 'laffe' weer."

De trainer van de Europese finalist had een extra pluimpje voor de wijze waarop Geert Emmerechts de geblesseerde Nico Broeckaert als libero had vervangen. Hij haalde even uit naar de scheidsrechter, zij het zonder Romain expliciet te vernoemen. "Alle acteurs hebben vandaag geprobeerd er het beste van te maken, ik zet alleen vraagtekens bij het optreden van een iemand en die zat noch bij K Lierse SK, noch bij R Antwerp FC." K Lierse SK werkt de volgende oprachten of zonder Daniel Simmes (voetoperatie) en speelt in feite nog enkel voor het prestige en de winstpremies tegen KFC Germinal , R Standard FC en K Boom FC. R Antwerp FC heeft nu een normale trainingsweek voor de boeg om zich optimaal klaar te stomen voor de toppers tegen KV Mechelen (zaterdag) en KAA Gent (dinsdag).

Na die 'rustige' week staat het programmaboekje gevuld met diverse opdrachten in korte tijd. "Op het scherpst van de snee. Of dat gunstig is in vooruitzicht van onze finale op Wembley, zal moeten blijken. Vorig seizoen hadden we ook een zeer zwaar programma tijdens het seizoenseinde, maar dat belette ons toch niet om de Belgische Beker te winnen," aldus Walter Meeuws.

Terloops. Voorzitter Eddy Wauters lichtte zijn spelers na de derby in dat de contractvoorstellen sinds vorige vrijdag allemaal verstuurd zijn. Er zal vandaag dus her en der belangstellend op de postbode gewacht worden (Koen Van Den Daele - Gva - 26/04/1993).

(bron: GvA - 26/04/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens - 39'
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
6 Dragan Jakovljevic
7 Rony Van Rethy
8 Didier Segers
10 Hans-Peter Lehnhoff - 30'
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski - 76'
 
14' 3 Nico Broeckaert (uit)/
12 Geert Emmerechts (in)
75' 8 Didier Segers (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
K. Lierse S.K.
1 Kris Mampaey
3 Marc Mertens
5 Steve Goossen
4 Paul Van Nuffelen
2 Marc Fierens (K)
9 Stefan De Smet
6 Joris Heylen
8 David Brocken
7 Daniel Simmes
11 Dirk Huysmans
10 Raf Pauwels
 
62' 9 Stefan De Smet (uit)/
15 Karel Snoekcx (in)