K.F.C. Germ. Ekeren

0 - 2

Zon. 09/05/1993 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Veltwijckpark

Toeschouwers: 8000
 
Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters: Christian Theus - Antoine Mathys
 
Na KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC
R Antwerp FC is klaar voor Wembley

EKEREN — Op een na de rust verzopen grasmat kostte het R Antwerp FC een uur lang veel inspanningen om het bedeesde KFC Germinal Ekeren klein te krijgen, maar via Dragan Jakovljevic en Patrick Van Veirdeghem liep de Great Old toen nog vlot weg van zijn stadsgenoot. De Antwerpse derby werd een geslaagde generale repetitie voor de Wembleyfinale van woensdagavond, waarvoor de medische staf van R.A.F.C. de onderweg uitgevallen Nico Broeckaert (verkramping dij) en Didier Segers (contractuur dij) hoopt klaar te stomen.

Mocht de bekerfinale tegen Parma AC niet de gewenste afloop kennen, dan deed R.A.F.C. gisteren alvast een uitstekende zaak door zijn Europese speelkansen voor volgend seizoen te vrijwaren. Ook voor de uitsluiting van Kurt Moons op het half uur stond er maar een ploeg op het veld in het gezellig volgelopen Veltwijckpark, waar geen Parma-scout te bespeuren viel. R.A.F.C. trof paal en lat, terwijl na rust twee rood-witte doelpunten voor onduidelijk buitenspel werden afgekeurd.

Met de jonge Moons (20) in de dekking op Alex Czerniatynski ter vervanging van Verstraeten en Didier Segers op de plaats van Patrick Van Veirdeghem stuwde de Antwerp-kop zijn liefdevolle kleuren meteen vooruit. "Come on, the reds", rolde het van de tribunes waar ook een spandoek werd ontvouwd met de lugubere tekst "1993: Waco Texas, 1 Wembley London." Een vrije schop van Didier Segers kaatste tegen de paal. Een kopbal van Wim Kiekens werd door Sabbadini van de doellijn geveegd. Met Geert Emmerechts op de liberopost voor de snel gewisselde Nico Broeckaert leek de Antwerp-defensie nog enigszins te schutteren, maar spoedig werd KFC Germinal Ekeren helemaal in eigen vesting gedrukt. Moons beging een jeugdzonde (dixit de afscheidnemende trainer Haesaert) door in twee minuten fel in te hakken op het onderstel van Alex Czerniatynski en Hans-Peter Lehnhoff, die aanvankelijk niet los kwam van de als bekend felle Naudts.

Alphonse Costantin, die zijn laatste competitiematch Hoot, trok telkens geel en Moons kon zich na een half uur reeds gaan omkleden. R.A.F.C. domineede nu compleet het gebeuren, maar een fraaie krul van Alex Czerniatynski verdween over doel. Cisse Severeyns kopte op de lat. In een apocalyptisch onweer na rust, met Patrick Van Veirdeghem voor de geblesseerde Didier Segers, draaide H.-P. Lehnhoff op een hoger toerental. De Antwerpkansen waren nauwelijks bij te houden. Czernia kruiste naar Cisse Severeyns die bij de tweede paal aflegde voor de instormende Dragan Jakovljevic. Met een man op de huid duwde de Bosniër binnen, een doelpunt uit het boekje (0-1). Goals van Alex Czerniatynski en H.-P. Lehnhoff werden wegens twijfelachtig buitenspel nog afgekeurd. Tegen de prachttreffer van Patrick Van Veirdeghem had niemand wat in te brengen.

H.-P. Lehnhoff temporiseerde tot Patrick Van Veirdeghem zich links van hem in de diepte aanbood. De lobbal verdween achter Vande Walle (0-2). Dat Cisse Severeyns en Wim Kiekens nog wenkende kansen verprutsten, behoort stilaan tot het vaste repertoire van R.A.F.C. dat vrij en vrolijk staat te voetballen. Knappe zege en hoopgevend voor de Wembleyfinale van woensdagavond. "R.A.F.C. is zonder meer de beste ploeg die dit seizoen in het Veltwijckpark passeerde," loofde Germinal-trainer Urbain Haesaert de prestatie van zijn tegenstander. (Paul Verbrugghe - Het Nieuwsblad - 10/05/1993).

Klaar voor Wem-be-ley

Ekeren — De hoogconjunctuur van R Antwerp FC lijkt niet af te stoppen. KFC Germinal Ekeren probeerde gisteren de duidelijk naar een nieuw Europees ticket solliciterende Deurnenaars het leven zuur te maken, maar het kwam van een kale reis terug. R.A.F.C won met 0-2. Het verschil had veel groter kunnen zijn. De Great Old is klaar voor Wem-be-ley, zoals de Antwerpaanhang de Londense voetbaltempel graag noemt. Wat meer is, R.A.F.C. palmde met nog een wedstrijd te gaan de vijfde plaats in. Volgende zondag kan die op Europees voetbal rechtgevende stek door winst tegen RFC Luik vastgehouden worden.

Dat zijn zorgen voor later. Parma AC wacht woensdag op het heilige Londense gras. De finale van de beker der bekerwinnaars: nog twee nachtjes slapen en het is zover. De van het duel Fiorentina-Parma AC teruggekeerde Walter Meeuws kon gisterenmiddag op zijn sterkste elf beroep doen. Hij gaf trouwens een hint richting woensdag. Patrick Van Veirdeghem bleef samen met Geert Emmerechts op de bank. De elf die gisteren in Ekeren aan de wedstrijd begonnen, zouden ook woensdag best wel eens aan de aftrap kunnen staan.

Urbain Haesaert stuurde Kurt Moons voor het eerst dit seizoen van bij de aftrap tussen de kalklijnen. Moons mocht Alex Czerniatynski bewaken. Hij deed dat fanatiek en kreeg nogal wat fouten tegen. Zo ook na bijna een kwartier spel. Didier Segers kromde de toegekende vrije trap met links tegen de staak. Even later lepelde diezelfde Didier Segers een hoekschop op het hoofd van Rudi Taeymans. Sabbadini veegde van de doellijn. KFC Germinal Ekeren streed moedig, maar kon enkel via een vrije trap van Dheedene dreigen. Stewan Stojanovic pakte. Het verdere werk van de Antwerpdoelman bleef beperkt tot plukwerk. Kurt Moons zou de negentig minuten niet halen. Een fout op Czernia leverde hem een eerste gele kaart op.

Net voorbij het halfuur probeerde hij een eigen mislukte dribbel recht te zetten door Hans-Peter Lehnhoff foutief af te stoppen. Costantin kon in zijn laatste wedstrijd in eerste rationale niet anders dan ook een laatste keer rood boven halen. Moons naar af, R.A.F.C. nadrukkelijk naar voren. Czernia lepelde na een knappe interventie van Rudi Taeymans over. Cisse Severeyns kopte via de vingertoppen van Van De Walle op de lat. Scoren was er voor de Antwerp-jongens voor de rust niet bij.

De tweede helft was volledig voor de Great Old dat de tien Ekerenaars tegen het eigen doel duwde. Cisse Severeyns kopte van kortbij naast. Ook een poging van Czernia miste de juiste richting. Toen Czernia een voorzet vanop links tot bij Cisse Severeyns slingerde en Cisse de bal voor de schoen van Dragan Jakovljevic kopte, was het prijs. R.A.F.C. scoorde vervolgens nog twee keer. Telkens werden de doelpunten voor buitenspel weggevlagd. Czernia en H.-P. Lehnhoff, die het doelpunt van Cisse Severeyns kreeg aangeboden, dropen hoofdschuddend af.

Negen minuten voor gedaan kwam de oververdiende tweede goal er toch. H.-P. Lehnhoff schoof de bal na een snelle uitbraak op het juiste moment in de loop van de voor Didier Segers ingevallen Patrick Van Veirdeghem. De lob mocht gezien worden. Een bewijs trouwens dat het vertrouwen bij de Antwerpjongens enorm groot is. Parma AC is bij deze gewaarschuwd (Luk De Ranter - GvA - 10/05/1993).

Klankbord KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC

"Niet simpel, wel verdiend" (Walter Meeuws)
Walter Meeuws, na een korte nacht in Milaan, nipte tevreden aan zijn pint. De zes op zes in de drie slotmatchen die hij nodig acht voor een nieuw Europees ticket, bleef haalbaar. "Het was niet simpel, want drie dagen voor een Europese finale tegen een getalenteerd KFC Germinal Ekeren komen voetballen, is niet meteen de plezantste opdracht", zei de Antwerptrainer. "Ik had de spelers gezegd om Wembley nu even uit de hoofden te verwijderen, maar bij de opwarming begonnen de supporters al meteen te zingen van 'We goan noar Wembeley'. Onvermijdelijk gezien de euforie die er nu in onze rangen heerst". (P.V. - Het Nieuwsblad - 10/05/1993).

"Helpt dit?" (Patrick Van Veirdeghem)
Patrick Van Veirdeghem viel in en maakte het tweede Antwerpdoelpunt. "Leuk, maar of me dat in het zicht van Wembley vooruit helpt, is twijfelachtig", zuchtte de linkspoot. "Walter Meeuws stelt de ploeg steeds op in functie van de komende Europese confrontatie. Conclusie: ik ben niet bij de elf die starten, iets waarbij ik me niet kan neerleggen. Ik acht mezelf waard om in de basis te staan. Het zou erg zijn: dat hoogtepunt missen. Indien ik er naast zou grijpen, trek ik mijn conclusies. Ik ben nog te jong om op de bank te zitten (M.V. - Het Nieuwsblad - 10/05/1993)."

"Ik speel" (Geert Emmerechts)
"Ik ga er van uit dat ik speel op Wembley," stelde Geert Emmerechts, ingebracht ter vervanging van Nico Broeckaert. "Ik wil bij de elf zijn. Het kan me niet schelen dat er nog vijftien anderen zijn die dat denken. In voetbal is het ieder voor zich. Je kan niet naar een ander kijken. Mocht ik op Wembley niet bij de basiself Koren, zal ik enorm ontgoocheld zijn. Op de bank ben je er wel bij, maar is de beleving een stuk minder intens. Tegen KFC Germinal Ekeren hebben we een vertrouwenwekkende prestatie achter de rug," besprak hij vervolgens de actualiteit. "We kwamen aan een half dozijn open kansen terwijl we nauwelijks mogelijkheden toestonden. Slechts toen KFC met tien kwam te staan, kregen we het achteraan even lastig. Enkele spelers bleven te vaak vooraan hangen. Aan woensdag gedacht? Onvermijdelijk, al had Walter Meeuws ons vooraf gewaarschuwd dat we vooral hier de punten nodig hebben (M.V. - Het Nieuwsblad - 10/05/1993)."
(bron: GvA - 10/05/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Stewan Stojanovic
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Rudi Taeymans
Rudi Smidts
Dragan Jakovljevic - 64'
Rony Van Rethy
Didier Segers
Hans-Peter Lehnhoff
Cisse Severeyns
Alex Czerniatynski
 
17' Nico Broeckaert (uit)/
Geert Emmerechts (in)
46' Didier Segers (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in) - 82'
K.F.C. Germ. Ekeren
Philippe Vande Walle
Laurent Ballenghien
Kurt Moons - 27' - 30'
Mark Talbut
Patrick Ghislain
Didier Dheedene
Marino Sabbadini
Patrick Naudts - 28'
Gunther Hofmans
Ngoy Nsumbu
Nico Claesen
 
54' Ngoy Nsumbu (uit)/
Tony Herreman (in)