K.S.V. Cercle Brugge

3 - 1

Zon. 03/11/1991 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympiastadion

Toeschouwers: 3.000
 
Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters: Fernand Van Gansbeke - Luc Janssens
 
Na KSV Cercle Brugge - R Antwerp FC

Telegram

Brugge Vooraleer Cercle in een druilerig Olympia een eerste keer scoorde, kreeg Czernia een breedtepas van Hans-Peter Lehnhoff niet over de lijn (6'). Ronny Van Geneugden stuurde een bolide op de lat (11'). De thuisploeg beperkte zich tot een te hoog afdrukken van De Nil en een klimmende omhaal van Frenay. De Cercle-captain trapte de bal ook over de lijn (24') maar ref. Jeurissen had eerder gevlagd (sic) voor gevaarlijk spel van De Buyser. Dan toch de Cercle-goal waarvan in de aanhef sprake. Na een actie over rechts van De Nil ging Karacic door op snelheid en kracht en tikte met de schoentip naast zijn landgenoot Stewan Stojanovic, 1-0. Nog voor de rust mikte Karacic een vrijschop op de lat en kopte H.-P. Lehnhoff na breedtepass van Kari Ukkonen over. Czernia zag een trekbal op het nabij gelegen kerkhof belanden.

R.A.F.C. posteerte na de koffie een extra pion in de spits, maar met de laatste pas durfde het wel eens mislopen. Dragan Jakovlievic tikte een simpel inleggertje gepresenteerd door H.-P. Lehnhoff naast. In de volgende zes minuten worden de rood-witten met twee eenheden afgeslankt. Kari Ukkonen duelleerde met de wegdraaiende Abdellah en mocht zich voortijdig aankleden. Op het uur werd Vangeneugden te streng bestraft met een rood karton. R Antwerp FC kreeg nog even hoop als H.-P. deehnhoff een slippertje van interim-doelman Henneman afstrafte (66'). Vijf minuten later herstelt Siquet met een lage knal de voorsprong Een kwartier voor inrukken legde Soenens in samenwerking met Weber de eindscore vast. Het slotkwartier was er voorbeide partijen teveel aan. Voor Cercle hoefde het niet meer, R.A.F.C. is te fel uitgedund om nog een vuist te maken (M.G. - bron: onbekend - 4/11/1991).

Jeurissen heeft het moeilijk met zichzelf

Brugge R Antwerp FC is op Olympia onderuit gegaan. De Sinjoren waren helemaal niet gelukkig met het werk van scheidsrechter Jeurissen. Die had van zijn kant nogal wat moeite met de vlegelstreken van de heren voetballers. Het spelletje met de gekleurde kaarten kon niemands goedkeuring wegdragen. Fout of geen fout, het is haast ondoenbaar dat precies uit te maken. Ze vallen maar, ze roepen maar, ze vragen te pas en te onpas om een strafschop of om een verzorging. R Antwerp FC eindigde met negen en kreeg geen elfmeter. Vijf gele kaarten en twee rode. Voeg daar nog twee schoten op de deklat en vier doelpunten bij en je zou bereid zijn te stellen een knappe wedstrijd gezien te hebben.

De amusementswaarde van KSV Cercle Brugge-R Antwerp FC lag niet danig hoog. Daarvoor werden er te veel fouten gemaakt, fouten die door de scheidsrechter al dan niet juist werden beoordeeld. We zien het niet graag dat voor een beetje preutelen of blijken van ongenoegen onmiddellijk naar het karton wordt gegrepen. Kari Ukkonen stond geel geboekt toen hij Karacic 'neerlegde'. Geen echte fout, maar twee keer geel geeft recht op rood. Het onderuit halen van De Nil door Ronny Van Geneugden werd rechtstreeks met rood bestraft.
Smidts op Weber
R Antwerp FC kon met negen man nog gelijkmaken, maar de overmacht was te groot. Rudi Smidts kon het alleen niet bolwerken. De kapitein van de rood-witten belette op uitzonderlijk faire manier topschutter Weber gevaarlijk te zijn. Bovendien ging Smidtske daar waar het brandde nog blussen. Smidts-Weber, het werd een wedstrijd in de wedstrijd die duidelijk door de bezoeker werd gewonnen. Een tweede duel, zolang het mocht duren, werd tussen Alain De Nil en Kati Ukkonen uitgevochten. Kari Ukkonen heeft op zijn vertrouwde grond nogal wat wind opgevangen en die luchtverplaatsing kwam niet alleen van boven. Hij was trouwens niet de enige bezoeker die het liet afweten. Het verschil tussen de totale inzet van Hans-Peter Lehnhoff en Czernia en die van Kari Ukkonen en Ronny Van Geneugden was er eentje van niveau.

De familie Wellens maakt men zich stilaan op voor diens veertigste verjaardag. Nog een paar jaar slapen. Is Wellens aan zijn laatste seizoen bezig? We denken van niet. Houwaart had zijn libero Carly op de bank gelaten voor het debuut van Wellens als laatste man. De ouwe rakker deed het meer dan behoorlijk. Het ging ook verbazend goed vooruit, want hij probeerde met elke door hem opgepikte bal de tegenaanval op gang te brengen. Met een paar goed gelanceerde lange afstandstrappen speelde hij zich al in de eerste minuten in de gunst van de karig opgekomen aanhang. Emmers, Van der Elst, Medved... Straks gaat Wellens nog meedingen naar de libero-stek bij de Rode Duivels (Roger Vlemings - GvA - 4/11/1991).

"Het blijft een bizarre bedoening"

Brugge We hadden eigenlijk een opgewonden Antwerptrainer verwacht die zijn ongenoegen zou uitschreeuwen over het grote onrecht dat zijn ploeg was aangedaan. Neen, voor Walter Meeuws leek het meeste leed al geleden al kon ook hij uiteraard het kleurenfestival niet onbesproken laten.

"Vijf maal geel en twee keer rood. Was de wedstrijd dan zo onsportief?" vroeg hij zich af. "Nieuwe reglementen? Op het ogenblik dat Ronny Van Geneugden de fout maakt staan nog drie man achter hem. Van het ontnemen van een zuivere doelkans was geen sprake. Een gele kaart had ook kunnen volstaan. Volgens mij heeft de scheidsrechter de wedstrijd gewoon niet aangevoeld. De gele kaart voor Dragan Jakovlievic wees in elk geval duidelijk in die richting..." En Walter Meeuws boomde nog even door. "Tegen R Union kregen we er ook al vier aangesmeerd. Het blijft bizar. Op een bepaald moment durfde Rony Van Rethy niet meer naar de man gaan. Als dat de uiteindelijke bedoeling is van voetbal dan zijn we verkeerd bezig." (M.G. - bron: onbekend - 4/11/1991).
Retrospectieve Bob Crauwels (10)

Zelden werd na afloop van een wedstrijd meer gesproken over de gele en rode kaarten dan over de doelpunten of over de uitslag zelf, als na deze KSV Cercle Brugge-R Antwerp FC. De zwakleidende scheidsrechter Jeurissen bepaalde alleszins het resultaat in het nadeel van de rood-witten. De Great Old diende immers het laatste halfuur met z'n negenen rond te maken en ging logischerwijze, maar eervol 'kopje onder'.

De rood-witten startten sterk. Gelegenheidslibero Wellens diende al vroeg een poging van Alex Czerniatynski van de doellijn te vegen. Een schot van Ronny Van Geneugden streelde de bovenkant van de dwarslat. In de 25' viel echter het doelpunt aan de overzijde. Karacic drong diep door in het centrum van de Antwerpverdediging. Tegen de lage geplaatste bal in de achterste hoek had Stewan Stojanovic geen verhaal (1-0). Nog voor het half uur stonden Antwerpspelers Kari Ukkonen, Geert Emmerechts en Dragan Jakovljevic al met geel achter hun naam. Karacic schoot in de 29e minuut een vrijschop op de dwarslat.

Vlak na de rust kantelde de wedstrijd definitief in het voordeel van de groen-zwarten. Dragan Jakovljevic besloot een ideale voorzet van Hans-Peter Lehnhoff onbegrijpelijk naast. Walter Meeuws voerde een dubbele vervanging door (56'). Een minuut later werd Kari Ukkonen met een tweede gele kaart voor een lichte fout op Weber door scheidsrechter Jeurissen uitgesloten! Enkele minuten later voerde Ronny Van Geneugden een te late tackle uit op de vinnige De Nil die voor dood neerging. De Antwerpmiddenvelder volgde zijn ploeggenoot naar binnen.

Met slechts negen spelers zag het er voor de rood-witten hopeloos uit, al buitte Hans-Peter Lehnhoff in de 67e minuut met een ideale lobbal een fout van de Cercledoelman Henneman maximaal uit (1-1)! Gedurende de resterende speeltijd straften de Bruggelingen met doelpunten van Siquet (70') en Soenens (76') de numerieke minderheid in de rood-witte verdediging echter af (3-1). De Great Old diende dus in een vierde nederlaag te berusten die zonder de weinig oordeelkundige leiding van scheidsrechter Jeurissen zeker te vermijden was geweest (Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/11/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Rony Van Rethy
6 Hans-Peter Lehnhoff - 67'
10 Ronny Van Geneugden - 62'
8 Kari Ukkonen - 57'
9 Dragan Jakovljevic
11 Alex Czerniatynski
 
56' 4 Geert Emmerechts (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
56' 2 Wim Kiekens (uit)/
16 Ludo Geens (in)
K.S.V. Cercle Brugge
Wim Henneman
Thierry Siquet - 70'
Jerko Tipuric
Peter Cooman
Kurt Soenens - 76'
Branko Karacic - 25'
Alain De Nil
Didier Frenay
Marc De Buyser
Willy Wellens
Josip Weber
 
56' Marc De Buyser (uit)/
Nacer Abdellah (in)
86' Didier Frenay (uit)/
Peter Carly (in)