R. Antwerp F.C.

2 - 1

Woe. 13/11/1991 20:00 u.

Club Brugge K.V.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10.000
 
Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters: Georges Pollet - François Saenen
 
Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Supporters maakten er geen feest van

Deurne. — Niet Club Brugge KV op de eerste plaats, wel R Antwerp FC op de vijfde stek in de rangschikking. In een partij waarin de thuisploeg vrank en vrij haar kans ging en voor rust tweemaal scoorde, bood de tweede helft een open en spannend verloop met doelkansen aan beide kanten. Club kon slechts een keer toeslaan, terwijl R.A.F.C. intelligent haar kansen afwachtte. Voetbal van haar beste zijde, ook al braken de Brugse supporters tijdens de rust de tribune bijna af.

De vele kwetsuren in het Brugse kamp brachten Club met een versterkt middenveld op de Bosuil. Amokachi als enige spits kreeg Staelens en Schaessens als meest vooruitgeschoven pionnen in steun. Bij R.A.F.C. was de aanval troef. De tegen R Standard CL overtuigend ingekomen Dragan Jakovljevic werd naast Alex Czerniatynski in punt uitgespeeld, met Nico Claesen dicht aansluitend op de rechtervleugel en Hans-Peter Lehnhoff op links. Kari Ukkonen begon op de bank. De offensieve ingesteldheid van de thuisploeg leverde al vlug resultaat op. Was het eerste doelschot van de voet van Verspaille, dan bleek alras dat de thuisploeg met Dragan Jakovljevic aan penetratiekracht gewonnen had. Een dribbel van de Joegoslaaf en een voorzet naar de tweede paal bracht Nico Claesen al meteen in schietpositie. Querter weerde af in hoekschop.

Het bleek het sein voor een verhoging van de Antwerpdruk. Het doelpunt hing in de lucht en viel kort nadien. Ingooi H.-P. Lehnhoff, een gebrevetteerde pirouette-controle van Dragan Jakovljevic, gevolgd door een schot-voorzet van de opgeviste voorspeler, Alex Czerniatynski prikte opportunistisch binnen. Na een vrijschop van H.-P. Lehnhoff even nadien, moest Galjé zich reppen. Een gespreide één-twee tussen H.-P. Lehnhoff en Dragan Jakovljevic bezorgde Club de bibber. De bezoeker had ondertussen wel een kans gekregen om op gelijke hoogte te komen, Staelens, mooi afgezonderd door Amokachi, tipte zijn stiftbal nipt naast. De thuisploeg, die nu iets meer terugplooide, bracht Broos in de gelegenheid om Dziubinski als bijkomende spits in te brengen. Dat leverde aanvankelijk niet veel op, zij het dat R.A.F.C. de laatste vijf minuten voor rusten een muur voor Stewan Stojanovic optrok.

Nadat Schaessens naast mikte, leek een Brugse goal in de maak. Creve bediende Amokachi, die zich met al zijn kracht achter de bal zette. Stewan Stojanovic bokste de schicht uit het doelvlak. Wim Kiekens wierp zich, gelukkig voor zijn ploeg, naar de rebound en kon vervolgens Dziubinski van een nieuwe doelpoging afhouden. Club zette alles in het werk om de stand in evenwicht te brengen, bleef drukken en toen gebeurde het. Een ultieme tegenaanval van een niet op een foutje kijkend R.A.F.C. bracht H.-P. Lehnhoff in balbezit op rechts. Alex Czerniatynski nam de voorzet in een tijd over, op de paal. De hard wroetende Nico Claesen vlamde op slag van rust het tweede Antwerpdoelpunt binnen en bewees dat hij ooit nog in de vuurlijn gestaan had.

Club Brugge KV moest komen, R.A.F.C. was wel zo slim om geen tweede muur op te trekken, viel aan waar het kon en zag Nico Claesen nipt naast mikken. Club liet zich niet intimideren en bleef erin geloven. Een scrimmage voor doel deed de bal bij Aamokachi belanden, cortrole, bal tegen Rudi Smidts aan. Meteen een doekans. Hij liet ze niet liggen. De wedstrijd kon opnieuw starten. Dragan Jakovljevic, weer hij, kwam tweemaal in beeld voor doel. Galjé moest een schuin schot in hoekschop weren, de kopbal vloog naast. De match evolueerde naar een open partij. De Aantwerpdefensie hield het hoofd koel. De beste kansen vielen aan de overzijde voor Antwerpvoeten. Aleen spijtig dat een volley van H.-P. Lehnhoff op de hielen van Dragan Jakovljevic kapot spatte. Czernia besloot iets te persoonlijk op Galjé.

Club Brugge KV gooide het over een constructieve boeg, maar kwam niet verder dan een halve kans voor Creve. R.A.F.C. verkoos de tegenaanval. H.-P. Lehnhoff schoot een eerste keer nipt naast en werd even nadien door een uitgelopen Galjé in zijn rush naar doel gestopt.
In het slotkwartier bleek dat beide ploegen hun beste krachten verschoten hadden. R Antwerp FC leek het pleit te winnen. Er stond een stevig geheel op het veld, zelfverzekerd en intelligent. Club Brugge KV stuurde zo veel mogelijk mensen naar voren, maar kon het beoogde gelijkspel niet afdwingen. De laatste kans was zelfs nog voor Dragan Jakovljevic. Walter Meeuws werd door Blareau naar de tribune verwezen (Henk Verleyen - GvA - 14/11/1991).

R Antwerp FC vijfde na zege tegen Club Brugge KV

Deurne — Als je Alex Czerniatynski vraagt wat dit R Antwerp FC zo verschillend maakte van de ploeg die tegen R Standard CL op het veld stond, bleef de aanvaller het antwoord schuldig. De inbreng van Dragan Jakovljevic misschien? ""Alleszins een voordeel voor mij. Tegen R Standard CL stond ik alleen, nu gaf hij mij de nodige steun." Kapitein Rudi Smidts sprong bij. "Een heel goeie voetballer. Hij gebruikt zijn lichaam erg goed en heeft zich echt ten dienste van de ploeg gesteld. Hij draait zich heel goed vrij. Hij zou eens moeten kunnen scoren. Dan was hij helemaal weg." Betrokkene had het een aardsmoeilijke partij gevonden. "Club is een sterk elftal. De tweede helft was een pijniging, maar we hebben verdiend gewonnen", klonk het in gebrekkig Frans. Dragan Jakovljevic, die nog maar een drietal keer in de ploeg stond en met een kniekwestuur langs de kant moest blijven, hoopt dat deze wedstrijd zijn doorbraak bij R.A.F.C. betekent. "Tegen R Standard CL viel ik goed in. maar de trainer is en blijft de baas." Die baas had het veldoverwicht van Club ingecalculeerd. Tegen de vier Club-verdedigers had hij vier aanvallende Antwerpspelers gebracht. Veel ruimte, op en neergaand spel waren het gevolg. Leuk voor de toeschouwers. Dat hij zelf weer eens in de tribune vloog, begreep Meeuws niet al te goed. "Broos stond zeker al drie minuten recht en ik vlieg. Ja, ik heb me kwaad gemaakt toen Club Brugge KV een gele kaart kreeg en niettemin een hoekschop mocht trappen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt (Henk Verleyen - GvA - 14/11/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (3)

Ingevolge de bouw van de business-seats uitgestelde wedstrijd tussen R Antwerp FC en Club Brugge KV kende, vooral na de rust, een spannend verloop. De roodwitten moesten aan de slag zonder Kari Ukkonen, terwijl de bezoekers de gekwetsten Verlinden, Cossey en Booy moesten missen.

De Great-Old trok van meetaf de aanval in. Al in de 10' diende Galjé zich gewonnen te geven als Alex Czerniatynski in één tijd een laterale voorzet van Dragan Jakovljevic in doel verlengde (1-0). Club Brugge KV reageerde met een lobbal van Staelens over Stewan Stojanovic, maar naast de lege kooi. Schaessens trapte voorlangs. De roodwitten vingen de Brugse druk goed op. Kiekens toonde zich iets sneller dan de ingekomen Dziubinski en voorkwam de Brugse gelijkmaker. Vlak voor de rust klom R Antwerp FC naar een ideale 2-0-voorsprong. Alex Czerniatynski besloot op voorzet van Hans-Peter Lehnhoff weliswaar in de vlucht op de zijstaak. De terugspringende bal werd door de hardwerkende Nico Claesen ingeschoten (2-0).

Amper zes minuten ver in de tweede helft of Club Brugge KV kwam aan de aansluitingstreffer. Aangespeeld door Borkelmans, verraste Amokachi Stewan Stojanovic met een schot op halve hoogte en blauwzwart had de goal beet. Meteen het sein om achter de gelijkmaker aan te jagen. De robuuste Antwerpverdediging ving de Brugse druk goed op. Op de counter via o.a. H.-P. Lehnhoff kwam de Great Old zelfs nog tot de betere kansen. Dragan Jakovljevic, Alex Czerniatynski en H.-P. Lehnhoff waren beurtelings dicht bij een beslissende 3-1.

Uiteindelijk bleef het bij een verdiende vierde thuiszege voor de roodwitten. Walter Meeuws werd voor de derde maal (alweer door Blareau, maar wel op aandringen van de grensrechter) uit de dug-out verwezen. R Antwerp FC staat nu na 13 wedstrijden op de vijfde plaats en blijft alzo competitief voor de Europese plaatsen (B.C. - bron: Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/11/1991)
 
Minuut per minuut

Opmerking: uitgestelde wedstrijd van de derde speeldag
(Bron: rafc - archief - 01/01/2016)
 
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert - 25'
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Rony Van Rethy
8 Ronny Van Geneugden
9 Dragan Jakovljevic
10 Hans-Peter Lehnhoff
6 Nico Claesen - 44' - 77'
11 Alex Czerniatynski - 8'
 
85' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Rudi Taeymans (in)
89' 10 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
16 Kari Ukkonen (in)
Club Brugge K.V.
1 Hans Galjé
16 Claude Verspaille
2 Laszlo Distl
9 Lorenzo Staelens
12 Marc Schaessens - 54'
4 Pascal Plovie - 17'
8 Alex Querter
3 Franky Van der Elst
5 Vital Borkelmans - 75'
7 Peter Crčve
11 Daniël Amokachi - 51'
 
30' 8 Alex Querter (uit)/
14 Tomasz Dziubinski (in)