K.R.C. Genk

0 - 2

Zat. 30/11/1991 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Thyl Ghyselinckstadion

Toeschouwers: 6.500
 
Scheidsrechter: Frank Vermeersch

Lijnrechters: Jean-Pierre Wautelet - Ernest Nechelput
 
Na KRC Genk - R Antwerp FC

Telegram

Genk— Het zaterdagavondtreffen tussen degradatiekandidaat KRC Genk en R Antwerp FC was amper vijf minuten oud toen Alex Czerniatynski een ogenschijnlijk ongevaarlijk balletje onder doelman Mathijssen zag doorhobbelen in het doel. Een vroege voorsprong voor de bezoekers en meteen was de partij naar de vaantjes. Naast heelwat stapelvoetbal in het middenveld en ontelbare verkeerde voorzetten viel er zeker in de eerste helft, weinig te beleven om zich aan op te warmen. Of het zou de misser geweest zijn van Pereira in de 35e minuut. De Braziliaan werd door Fieber volledig vrijgespeeld, kon de bal rustig stilleggen en een hoek uitkiezen, maar verkoos het leder onmiddellijk op de slof te nemen en hopeloos langs te schieten.

Awoertgeroep van de ontgoochelde supporters was zijn deel. De tweede helft beloofde meer inhoud te krijgen met een voor de rest mistige Goots die naast knalde en weer Pereira die nu helemaal niet meer op doel durfde te richten. Nadat de op rechts doorgebroken Busuttil op de vuisten van een attente Wim De Coninck had geknald, was de kous voor de thuisploeg af.
Alex Czemiatynski, weer hij, scoorde op een diefje het tweede bezoekende doelpunt en zorgde daardoor dat zijn ploeg kreeg dan ze verdiende. Dat was hem geen zorg, net trouwens als de talrijke plaatselijke fans die ruim voor tijd het stadion verlieten, op zoek naar warmere oorden (D.C. - bron: onbekend - 2/12/1991).

Tweemaal Czernia en voor de rest niets

Genk — Antwerptrainer Walter Meeuws had vanuit de perstribune een even klare kijk als wij op het voetbalgebeuren beneden hem gehad en verklaarde achteraf terecht. "In het wekelijkse referendum van jullie krant kwam de beste doelman van de speeldag al negen keer uit de ploeg die tegen R Antwerp FC speelde. Vandaag komt de keeper van Racing Genk zeker niet in aanmerking voor deze onderscheiding. Gelukkig maar, want anders hadden we de beide puntjes kunnen vergeten." Walter Meeuws was na de partij tegen KRC Genk inderdaad zo eerlijk toe te geven dat zijn elftal op basis van het geleverde spel de overwinning niet helemaal verdiende. "Dat is nu eenmaal voetbal," filosofeerde de ex-bondscoach, "een week voordien verdienden we minstens een gelijkspel tegen KAA Gent en keerden met lege handen huiswaarts, vandaag maakten mijn spelers er een potje van en pakken we de volle buit."

Dat de Bosuiljongens zaterdagavond twee waardevolle punten pakten, was te danken aan een volledig mistasten van de Genkse doelman Mathijssen. In de 5e minuut al miskeek hij zich op een niet eens zo gevaarlijke trap van Alex Czerniatynski en de thuisploeg kon meteen aan achtervolgen beginnen. De betalende en uit zijn kleren rillende toeschouwer was met de klap de dupe van de historie. KRC Genk probeerde wel wat aan die vroege achterstand te doen, maar kon geen verrassingselement in zijn acties leggen, probeerde het teveel via het centrum van de Antwerpverdediging waar Nico Broeckaert, Geert Emmerechts en Rudi Smidts nooit werden verontrust. De rood-witte bezoekers van hun kant zagen blijkbaar er het nut niet van in op zoek te gaan naar een tweede treffer, trapten achteraan de bal meestal lukraak weg of leden in het middenveld onbegrijpelijk balverlies. Vooraan werden Nico Claesen, Hans-Peter Lehnhoff en Czernia veelal aan hun lot overgelaten.

Een niet zo aangenaam potje voetbal dus waarbij de neutrale kijker zich enkel kon afvragen of het nu een kwestie was van niet kunnen of niet willen. Even was er hoop. KRC Genk riep in het begin van de tweede helft alle hens aan dek, R Antwerp FC onder druk probeerde te zetten tot in de 72e minuut handige frommelaar Czerniatynski een gemeten dieptepas van invaller Patrick Van Veirdeghem meepikte en de bal probleemloos voorbij een uitgekomen Mathijssen binnenprikte. De genadeslag voor een onmondig KRC Genk dat keihard zal moeten knokken om zich in eerste klasse te handhaven. Daar heeft de onverwachte komst van nieuwbakken speler-trainer Pier Janssen niets aan veranderd. Integendeel (Danny Cools - bron: onbekend - 2/12/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (15)

Na de demonstratie in het Ottenstadion, waar R Antwerp FC niet de de beloning kreeg die het verdiende, heeft de Great Old na een wat mindere prestatie de punten in de wacht gesleept in het Thyl Geyselinckstadion.

Ondanks de afwezigheid van de geschorsten Dragan Jakovljevic, Kari Ukkonen en Raph. Quaranta en Walter Meeuws opnieuw achter de draad, kenden de rood-witten een ideale start. Al in de zesde minuut schoot Alex Czerniatynski op aangeven van Nico Claesen en met medewerking van een totaal mistastende Mathijssen, zijn achtste competitiedoelpunt in (0-1). R Antwerp FC vergat echter een een zwak en alle vertrouwen missend Racing Genk met een tweede doelpunt af te maken. Roodwit liet de Limburgers het tweede kwartier in de wedstrijd komen. Buiten een schot van Arisvaldo (37') dat naast ging, waren de lokalen nochtans weinig gevaarlijk.

Vlak na de rust diende R Antwerp FC de toenemende Racing Genk-druk, vooral onder impuls van Busuttil, te verwerken. De sterke Antwerpafweer met als sluitstuk de prima heroptredende Wim De Coninck hield stand. Meer nog, in de 72' viel dan de beslissing aan de overzijde. Alex Czerniatynski verscheen, aangespeeld door Hans-Peter Lehnhoff, alleen voor Matthijssen. De spits bracht tegen de gang van het spel in met zijn negende competitietreffer de stand op 0-2. Meteen was de match gespeeld, al voorkwam Wim De Coninck met een uiterste reflex nog de ultieme 1-2.

R Antwerp FC behaalde met een week vertraging de punten die het de week tevoren bij KAA Gent had verdiend, maar niet gekregen. Dat is nu éénmaal voetbal (Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 02/12/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Rony Van Rethy
6 Zsolt Muzsnay
8 Ronny Van Geneugden
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Nico Claesen
11 Alex Czerniatynski - 5' - 72'
 
72' 8 Ronny Van Geneugden (uit)/
16 Patrick Van Veirdeghem (in)
85' 6 Zsolt Muzsnay (uit)/
14 Rudi Taeymans (in)
K.R.C. Genk
1 Jacky Matthysen
6 Norbert Beuls
11 Pierre Denier
10 Peter Fieber
8 Carmel Busuttil
4 Jimmy Meeus
14 Pereira Arisvaldo
7 Leo Vander Elst
3 Pierre Janssen
9 Alain Hermans
13 Patrick Goots
 
78' 14 Pereira Arisvaldo (uit)/
12 Jürgen Van Deurzen (in)
85' 11 Pierre Denier (uit)/
16 Dirk Verwimp (in)