R.S.C. Anderlechtois

2 - 0

Zon. 15/12/1991 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Astridpark

Toeschouwers: 15.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Luc Vanden Bossche - Pierre Versieux
 
Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Loeier van Bosman stelt herfsttitel veilig op het uur

Anderlecht — De herfsttitel gaat naar RSC Anderlecht. Het deed daarvoor precies wat het moest doen: winnen. Op het met zand bestrooide veld kreeg R Antwerp FC twee keer een klap op een moment dat het goed in de wedstrijd zat. Na de goede start van de thuisploeg, zonder veel direct doelgevaar, meldde R.A.F.C. zich een paar keer, maar net dan scoorde Lamptey. Toen R.A.F.C. na de rust RSC Anderlecht stilaan tot vaak paniekerig aandoend verweer dwong en De Wilde met een uitstekende reflex Czernia van een doelpunt moest houden, zorgde Bosman met een krachtige knal voor de doodsteek. Al restte nog een half uur, R.A.F.C. kon de zaak niet rechttrekken.

Om zijn fel gehavend terrein bespeelbaarder te maken, had RSC Anderlecht de putten in de grasmat laten vullen met wit zand. Het hielp. In de eerste plaats de thuisploeg, die het spel probeerde te maken. Overigens met hetzelfde elftal als donderdag in Boedapest. Bij R.A.F.C. was Wim Kiekens goed en wel fit, maar zat Kari Ukkonen op de bank. Walter Meeuws zag van achter de dug-out, waar hij door zijn schorsing voor de eerste keer moest postvatten, hoe de thuisploeg het initiatief naar zich toetrok. Bosman was de targetman, Oliveira liep veel op links, maar er werd vaak van kant gewisseld. Hij kreeg toch nog vaak Boffin mee in steun en dat ging vaak zo snel dat de lijnrechter een aantal keren op twijfelachtige manier Anderlecht-acties afvlagde.

Kwam het veldoverzicht en het balbezit dus vooral van RSC Anderlecht, R.A.F.C. kreeg in feite de betere kansen. Nico Claesen kreeg er zo twee. Eerst kon Dragan Jakovlejevic hem zelfs helemaal vrijspelen, maar hij trof het zijnet. Toen Hans-Peter Lehnhoff hem vanop de andere kant bediende, was de afwerking te zwak om gevaarlijk te zijn. Het betere combinatiewerk van RSC Anderlecht was tot dan gestuit door Wim De Coninck of slecht afgerond. Nilis deed het al wat beter. Hij draaide, schoot, maar trof de paal en hernam op Nico Brouckaert. Nadat Oliveira nog eens mooi zijn bewaker Wim Kiekens had "uitgekapt" en naast besloten, had Lamptey meer geluk. Een voorzet van Nilis, klutste over en weer in de defensie, waar ook Bosman aardig mee rommelde en dan duwde Lamptey binnen.

Tien minuten later liep de Ghanees blijkbaar in de weg voor een kopbal van Bosman, die heel wat luchtduels won tegen Geert Emmerechts en Nico Broeckaert. Paars-wit overwicht, maar geen afstand in de score. Zo kwam R.A.F.C. nog bijna terug vlak voor de rust. Czernia stuurde rechts H.-P. Lehnhoff weg. Diens voorzet werd door Dragan Jakovljevic aan de tweede paal mooi naar beneden gekopt, maar.. in het zijnet. Het toonde wel hoe gevaarlijk de tegenstoten van R.A.F.C. waren. Dat bleek ook nadien. Eerst schoot Czernia torenhoog over. Dan had hij de gelijkmaker aan de voet. Hij geraakte voorbij de laatste verdediger, kwam oog in oog met De Wilde, maar die duwde de geplaatste bal met de vingertoppen weg, Boffin ontzette.

RSC Anderlecht voelde het gevaar en reageerde daar paniekerig op. De supporters waren er helemaal niet gelukkig mee toen De Mos er Oliveira afnam en Kooiman inbracht (net zoals toen hij later Lamptey door Verheyen verving, terwijl Nilis duidelijk ook al betere matchen speelde). Moest hij de "regelaar" spelen die in Boedapest gemist werd? Wie heeft gelijk? Hij die wint. Geen minuut na die vervanging kopte Lamptey een hoge bal in de voeten van Bosman en die knalde oerendhard in één tijd vanop zeventien meter de bal voorbij Wim De Coninck. Het belette R.A.F.C. niet, meer dan zijn deel van het spel op te eisen met Nico Claesen een rijtje naar voren naast Czernia, Dragan Jakovljevic, H.-P. Lehnhoff en met steun van de na rust ingekomen Kari Ukkonen. Hierdoor keerde de rust in de paars-witte rangen
na de 2-0 niet helemaal niet terug. Nico Claesen moest nog een kopbal van Bosman op de lijn keren. Buiten een bal in het zijnet van Czernia kon R.A.F.C. daar geen echte kans meer tegenoverstellen (Ronny Ceuleers - bron: onbekend - 16/12/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (17)

Door de Europese verplichtingen van thuisploeg RSC Anderlecht werd de wedstrijd uitzonderlijk op zondagavond geprogrammeerd en diende helaas betwist op een uiterst moeilijk bespeelbare bevroren...zandmat!

De eerste helft kwamen beide teams aan de nodige kansen. Nico Claesen besloot helaas tweemaal uit een kansrijke positie. RSC Anderlecht werkte daarentegen aan quasi 100% af. Nilis viseerde de zijstaak, maar even later lag de stijlrijke Limburger toch aan de basis van de openingstreffer (28'). Bij een center van de Anderlechtspeler devieerde Geert Emmerechts ongelukkig binnen bereik van Nii Lamptey die de bal als een kat over Wim De Coninck tipte. (1-0)

Na de rust verving Walter Meeuws de weinig opvallende Zsolt Muzsnay door Kari Ukkonen. RSC werd in dit vierde kwartier verrast door de Antwerpaanpak en werd door de roodwitten in het verweer gedrongen. De gelijkmaker hing in de lucht. Bij een leuke actie waarbij Alex Czerniatynski zich plots vrijhaakte en alleen voor De Wilde opdook, veerde de Antwerpaanhang al recht, maar de Anderlecht-doelman redde nog. Even later viel het doelpunt aan de overzijde. De Mos had net aanvaller Oliveira geruild voor verdediger Kooiman en bij een van de weinige Anderlechtaanvallen van de tweede helft bediende Lamptey op links Johnny Bosman. De spits kanjerde in de vlucht laag onder De Coninck (2-0) (62'). Een ferme tik voor de roodwitten die toch nog de moed opbrachten om de aansluitingstreffer na te jagen.

Na de spijtige en onverdiende nederlaag in het Astridpark, keert de Great-Old met 19 punten op de zevende plaats na een positieve heenronde (B.C. - Antwerp Clubblad-11 - 14/03/1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/12/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Zsolt Muzsnay
Hans-Peter Lehnhoff
Dragan Jakovljevic
Nico Claesen
Alex Czerniatynski
 
46' Zsolt Muzsnay (uit)/
Kari Ukkonen (in)
R.S.C. Anderlechtois
Filip De Wilde
Jean-Marie Houben
Graeme Rutjes
Jean-François de Sart
Michel De Wolf
Nii Odartey Lamptey - 28'
Danny Boffin
Johan Walem
Luc Nilis
Luis Oliveira
John Bosman - 62'
 
59' Luis Oliveira (uit)/
Wim Kooiman (in)
77' Nii Odartey Lamptey (uit)/
Gert Verheyen (in)