R. Antwerp F.C.

2 - 1

Zat. 18/01/1992 20:00 u.

K. Lierse S.K.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 5.000
 
Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters: Leopold Driessen - Freddy Lambrecht
 
Na R Antwerp FC - K Lierse SK

Telegram

Deurne — Precies twee minuten duurde het voor R Antwerp FC om zijn eerste doelpuntzwangere fase in mekaar te timmeren. Een halffitte Czernia kreeg de bal echter niet in de quasi lege doelmond gefrommeld. Wie dacht dat dit de aanzet was van een kolkende eerste helft, kwam bedrogen uit. Wim De Coninck sneed iets over het kwartier wel een gevaarlijk ogende voorzet van Van Kerckhoven uit het hemelgewelf en een minuut later tekenden Nico Claesen en Hans-Peter Lehnhoff voor een erg mooi combinatie op rechts, maar in de 16-meter liep het fout. Czernia kopte over, K Lierse SK prikte terug met een kopbal van Rekdal. De mooiste leans voor de koffie kreeg rood-wit voorgeschoteld. Rudi Smidts, Nico Claesen en Czernia in combinatie misten na een enorm geharrewar twee meter voor het doel van Mampaey.

Na rusten duwde R.A.F.C. het gaspedaal dieper in. K Lierse SK week, Czernia kopte vol in de handen van Mampaey. De Lierse-doelman moest al zijn kunnen uit de kast halen om een loeiharde pegel van uitblinker Hans-Peter Lehnhoff en het orgelpunt van een ingestudeerd vrijschopnummertje door Geert Emmerechts uit het doelvlak to meppen. Mampaey moest toch buigen. Dragan Jakovljevic kreeg de bal toegekaatst van alweer H.-P. Lehnhoff, zonder aarzelen schoot Jako verrassend de 1-0 op het scorebord. Ei zo na stond het 2-0. Een doorgebroken Nico Claesen schoot zwaar op doel, maar de bal verdween net over de kruising. Etim werd door Herman Helleputte de wei ingestuurd. Nog maar net stond explosieve John tussen de lijnen of het was prijs.

In een enig mooie actie draaide hij van Geert Emmerechts weg en bediende de instormende Segers, die naast een grabbelende Wim De Coninck binnenschoof. Alles kon herbeginnen, maar de tijd was zo goed als op. R.A.F.C. nog in een wanhoopsoffensief naar voren met een centerende H.-P. Lehnhoff, Dragan Jakovljevic klom hoog boven iedereen uit en Alex Czerniatynski bezegelde met een lepe kopbal het lot van K Lierse SK (G.V.D.B. - GvA - 20/01/1992)

Hans-Peter Lehnhoff werkt tot het een wedstrijd wordt

Deurne — "R Antwerp FC heeft verdiend gewonnen", zei Herman Helleputte, de trainer van K Lierse SK. Hij bleef rustig, niettegenstaande zijn ploeg pas in de slotminuut door Czernia in
het verlies was gekopt. Walter Meeuws, trainer van R.A.F.C. en zoals gewoonlijk een
fles plat water in de hand, nam meer tijd om na te beschouwen. "K Lierse SK is een frisse, goede en aanvallend ingestelde ploeg. Wij versierden wel een zevental kansen, zij slechts twee." Hij had ook een dankwoordje voor de twaalfde man. "De steun van de supporters heeft in het slotkwartier mee de doorslag geven."

Walter Meeuws startte zijn monoloog met de ontleding van de eerste helft, waarin hij R.A.F.C. de beste ploeg vond, met de randbemerking dat zijn jongens wel vergaten het meesterschap in doelpunten om te zetten. In werkelijkheid waren de eerste vijfenveertig minuten waardeloos, totaal ongenietbaar. Hans-Peter Lehnhoff probeerde zijn team op gang te trekken. Bij de bezoekers deed Nico Van Kerkchoven hetzelfde. Hun goede bedoelingen ten spijt, bleven de ploegmaats krasselen dat het soms niet mooi was.

R.A.F.C. speelde zonder middenveld, K Lierse SK had een middenveld dat niet speelde. Het rood-witte trio Smidts-Van Rethy-Claesen kon de ploeg niet laten draaien. De geel-zwarte Noor Rekdal zou dat ooit bij K Lierse SK wel hebben gekund, zaterdagavond in geen geval.

Middenvelder zoek
Na het vertrek van Frans van Rooij zorgde R.A.F.C. ervoor over een handvol middenvelders te kunnen beschikken. Ronny Van Geneugden en Patrick Schrooten stonden al op de loonlijst, Zsolt Muzsnay, Benoît Thans en Kari Ukkonen werden aangetrokken. Geen van die vijf stond op het scheidsrechtersblad. Twee geblesseerden, twee in revalidatie en een verloren zoon. Niemand bij R.A.F.C. weet waar de Hongaar Zsolt Muzsnay uithangt. Hij werd voor dit seizoen gekocht, niet geleend.

Vijf minuten voor de rust viel er een fase te noteren die representatief was voor de hele eerste helft. Rudi Smidts kopte van dicht richting doel, de bal viel voor de voeten van Nico Claesen, die op zijn beurt zelf over zijn voeten viel en op onnavolgbare wijze de open kans de nek omwrong. Toch bleef de bal gewillig. Czernia mocht als derde afdrukken, maar wat baten kaars en bril als de Bosuil niet zien 'n wit?

Hans-Peter Lehnhoff slaagt in opzet
In de tweede periode werd alle ellende weggevoetbald. Hans-Peter Lehnhoff slaagde nu wel in zijn opzet. Hij spurtte, dribbelde, schilderde de ene voorzet na de andere in het zestienmetergebied, knalde zelf een paar keer uitzonderlijk hard op doel. Bovenal, hij vond gehoor bij zijn vrienden. R.A.F.C. was op weg naar een verdiende zege. "Het middenveld sloot beter aan, er werd gecombineerd en het was eindelijk gedaan met die lange, hoge ballen", zei H.-P. Lehnhoff later. K Lierse SK bleef danig in gebreke. De inbreng van Etim kwam geen seconde te vroeg. De Nigeriaan bracht er wat kleur in. Toch opende R.A.F.C. langs Dragan Jakovljevic de score. De eerste keer dat Etim zijn toverstaf bovenhaalde, belde het al achter de rug van doelman Wim De Coninck, Segers rondde de truuk af.

Hans-Peter Lehnhoff, de beste man op het veld, bleef zaaien en ook at was de oogst voor een ploegmaat, hij deelde toch mee in de opbrengst. H.-P., die ook al aan de basis lag van het doelpunt van Dragan Jakovljevic, zag hoe zijn laatste inzenden van de avond moeilijk werd weggekopt door verdediger Goossen en daarna door Alex Czerniatynski over Kris Mampaey werd binnengekopt. Het twaalfde doelpunt van Czernia. In slechtere dagen was er voor deze hardnekkige opzitter geen plaats meer in het elftal van R.A.F.C. Vandaag de dag "moet" de spits zelfs met een contractuur tussen de lijnen (Roger Vlemings - GvA - 20/01/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (19)

Ondanks het onuitgegeven middenveld bestaande uit Nico Claesen, Ronny Van Rethy, Hans-Peter Lehnhoff en Rudi Smidts, startte R Antwerp FC sterk aan dit burenduel op de Bosuil.

Al na twee minuten verkeek Alex Czerniatynski, die iets te lang wachtte om te besluiten, een enige kans. K Lierse SK was gevaarlijk op de counter. Wim Kiekens had aardig wat last met Van Kerckhoven, veruit de betere speler bij de Pallieters. Vlak voor de rust kwamen de bezoekers goed weg toen bij een onvoorstelbare scrimmage voor de muit van Mampaey Dragan Jakovljevic, Rudi Smidts, Nico Claesen en Alex Czerniatynski in weinige seconden de bal van heel dicht bij net niet binnen het kader kregen.

De tweede helft grepen de rood-witten onder aanvoering van een schitterende H.-P. Lehnhoff de Lierenaars naar de keel. Een kopbal van Czernia strandde op Mampaey (50'). Een bom van H.-P. Lehnhoff werd door de Liersekeeper met veel moeite in corner verwerkt (53'). Een volgende loeier van H.-P. Lehnhoff stuiterde door de grijphanden van Mampaey, helaas naast het doel (60'). Vijf minuten later was het toch raak! H.-P. Lehnhoff bediende Dragan Jakovljevic, die op de borst controleerde en in één tijd uithaalde. De bal ging laag in de voorste hoek binnen (1-0). Even later miste Nico Claesen door op Mampaey te besluiten. In de 76e minuut kwamen de bezoekers verrassend langszij.

Wim De Coninck misrekende zich bij een gevaarlijke schuiver van Segers die via de vingertoppen van de Antwerpdoelman en de zijstaak binnenging (1-1). Geel-zwart leek goed op weg naar een gouden punt, maar twee minuten voor tijd haalde de Great Old op de valreep de verdiende zege toch nog binnen. H.-P. Lehnhoff zwiepte de bal in het pak, vond het hoofd van Goossen dat de bal binnen bereik van Alex Czerniatynski bracht. De spits kopte in de vlucht in de achterste hoek (2-1).

Het twaalfde doelpunt van Czernia betekende meteen de elfde seizoenszege voor de rood-witten die samen met het verrassend aanklampende KSV Cercle Brugge de vijfde plaats delen die het volgende weekend bij Club Brugge KV verdedigd moet worden (B.C. - Antwerp Clubblad - 11).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/01/1992)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rudi Taeymans
Rony Van Rethy
Nico Claesen
Hans-Peter Lehnhoff
Dragan Jakovljevic - 65'
Alex Czerniatynski - 88'
 
74' Rudi Taeymans (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in)
85' Nico Claesen (uit)/
Noureddine Moukrim (in)
K. Lierse S.K.
Kris Mampaey
Marc Fierens
Marc Mertens
Steven Goosen
Nico Van Kerckhoven
David Brocken
Daniël Simmes
Didier Segers - 76'
Kjetil Rekdal
Bart Willemsen
Raf Pauwels
 
57' Raf Pauwels (uit)/
John Etim Esin (in)
73' Bart Wilmssen (uit)/
Joris Heylen (in)