R. Antwerp F.C.

2 - 8

Zat. 15/02/1992 20:00 u.

K.F.C. Germ. Ekeren

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 5.500
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Robert Surkijn - Pierre Mannaerts
 
Na R Antwerp FC - KFC Germinal Ekeren

Telegram

Deurne — Een kwartier zonder geschiedenis ligt achter de rug als het doelpuntenfestival begint. Schmöller vertrekt op (of over?) randje buitenspel, wordt gestuit door Wim De Coninck, maar Hofmans duwt binnen. Twee minuten later mag Schmöller vrij langs Nico Broeckaert en Geert Emmerechts lopen en het staat 0-2. Vijftien minuutjes wachten op een schot van Schmöller, dat dom gelost wordt door Wim De Coninck. Hofmans staat op de juiste plaats. Even later mag Sabbadini langs en door de rood-witte verdediging wandelen, 0-4. Voor de afsluiter van het feestje voor rust zorgt Herreman, die de score naar forfaitcijfers tilt.

Een ommekeer lijkt in dé maak als Hans-Peter Lehnhoff vlak na rust over de rechterflank dartelt en debutant Willy Vincent zijn eerste competitiedoelpunt voorschotelt. Even later scoort Nico Claesen na een fout van Herreman op Czernia vanop de stip een tweede keer. Het blijkt slechts een strovuurtje. Met een rasechte hattrick binnen het kwartier doet Hofmans (na vrijschoppen van Daerden en Herreman en op voorzet van Sabbadini) de Great Old helemaal dood. Als het kalf al lang verdronken is, komt R.A.F.C. nog opzetten. Wim Kiekens en Rudi Smidts breien de mooiste actie van de wedstrijd in mekaar, maar de inlopende kapitein kopt over de dwarsligger.

In het slotkwartier haalt Vande Walle nog een vrijschop van H.-P. Lehnhoff uit zijn doelvlak, zweeft zelfs een kopbal van Czernia uit de kruising en vangt nog wat balletjes van Czernia en Rudi Smidts op. In de slotminuut ziet Czernia tenslotte nog een poging centimeters naast de paal buiten rollen (B.R.H. - GvA - 17/02/1992).

Ajuinsoep op de Bosuil

Deurne — Een onwaarschijnlijk bizar schouwspel, een wedstrijd waarin met alle wetten van de kansberekening een loopje genomen werd. De kleine Antwerpse derby tussen R Antwerp FC en KFC Germinal Ekeren, die er nochtans nog steeds niet in slaagt massaal volk op de been te brengen, zal nog heel lang gespreksstof opleveren vanwege de opeenvolging van wat wel en wat niet gebeurde binnen de groene rechthoek en hoe en wanneer het zich afspeelde. Resultaat van dat alles was alvast dat R.A.F.C. een potje ajuinesoep geserveerd kreeg, een brouwsel dat dit seizoen enkel voor de Eendrachters uit Aalst voorbestemd leek. Een dun kooksel bovendien, dat enkel door een heel vat doelpuntenzout op smaak gebracht werd, een zodanig verblindende hoeveelheid zelfs dat de Ekerense trainer Haesaert gewaagde van "een schitterende wedstrijd" en "eentijdsvoetbal waarmee in drie a vier passen het doel van de tegenstander bereikt werd."

Ajuinesoep durft wel eens oprispingen in de darmen geven, wat dan weer kwalijke geurtjes tot gevolg kan hebben. Tussen het oude beton van Deurne hing onmiskenbaar een vreemde geur. De zwaarste thuisnederlaag sedert de Tweede Wereldoorlog kwam immers niet tot stand zoals je dat zou verwachten als er zware cijfers als 2-8 op het bord getrapt worden. KFC Germinal Ekeren plakte haar tegenstander niet tegen het eigen doel, speelde geen geniaal voetbal waarbij de tegenpartij niet meer wist waar de bal was. De geelrode Ekerenaars haalden niet het niveau van verleden week tegen KAA Gent, lieten zich op
heel wat slordigheden betrappen, maar maakten dankbaar gebruik van de bizarre gulheid van hun rood-witte stadsgenoten.

Een overzichtje van de ongerijmdheden waarvan deze 'wedstrijd' samenhing. Bizar. In 21 wedstrijden pakt de Antwerpverdediging 22 doelpunten, in minder dan 60 minuten werden er daar zaterdagavond acht aan toegevoegd. Bovendien waren die stuk voor stuk het gevolg van grove misrekeningen, blunders en apathie in de verdediging. Bizar. Op het ogenblik dat Hofmans het achtste doelpunt tegen de touwen joeg, had KFC Germinal Ekeren nog geen negen kansen gekregen. Afwerken tegen 100 procent dus. De negende kans liet Schmöller overigens liggen. Waarschijnlijk stond hij niet meer helemaal scherp... Bizar. Vlak na rust, bij een 0-5 stand, schoot R.A.F.C. wakker en kwam binnen de kortste keren tot 2-5 terug.

Concentratieverlies van Germinal? In het slotkwartier, als de acht al op het bord stond, werd Vande Walle opnieuw duchtig aan de tand gevoeld. Opnieuw concentratieverlies van KFC Germinal? Of moest even bewezen worden dat voetballen kan als de wil er is? Bizar. Enkele minuten na rust baanden vijf rood-witte supporters zich een weg naar de middencirkel en hielden er een zitstaking. Niet om tegen het onwaarschijnlijke wedstrijdverloop te protesteren, wel om de centen van de mistwedstrijd van voor veertien dagen tegen RFC Luik terug te eisen. H.-P. Lehnhoff onderhandelde, beloofde dat hijzelf dat geld zou bovenhalen. Als om aan te geven dat van het clubbestuur toch geen heil verwacht moet worden. Lehnhoffs voorstel werd door het quintet overigens afgewezen. Bizar... Onwaarschijnlijk bi-
zar (Bruno Hoeben - GvA - 17/02/1992)...

Retrospectieve Bob Crauwels (23)

Niemand onder de slechts 5500 toeschouwers voor deze Antwerpse derby had er vooraf een vermoeden van gehad dat deze zesde burenstrijd een historisch eindresultaat zou krijgen!

De Great Old startte niet onaardig. Alex Czerniatynski zorgde voor het eerste gevaar. Iets voor het kwartier opende bezoeker KFC Germinal Ekeren de score na de eerste aanval die naam waardig. Randje buitenspel vertrokken Schmöller en Hofmans richting Wim De Coninck. De Antwerpdoelman weerde het schot van de Duitser af, maar Hofmans verlengde in doel (0-1). Het protest van de Antwerpspelers was nog niet uit de lucht, of Schmöller flitste weer weg. Zelfs met het duo Nico Broeckaert en Geert Emmerechts in de rug, fusilleerde hij Wim De Coninck voor de tweede maal (0-2).

Walter Meeuws reageerde onmiddellijk met een dubbele wissel. Zsolt Muzsnay en de debuterende Willy Vincent kwamen voor Ronny Van Geneugden en Geert Emmerechts. Leek er aanvankelijk beterschap in de maak, tussen de 31e en 36e minuut beleefden de roodwitten misschien de meest vernederende vijf minuten uit de geschiedenis van de club. Hofmans, Sabbadini en Herreman werkten drie counters aan honderd percent af, waarbij Antwerpdoelman Wim De Coninck zeker bij het eerste van de drie niet helemaal vrijuitging. Meteen stonden al voor de rust onmogelijk gewaande forfaitcijfers op het bord.

De tweede helft begon even spectakulair! Hans-Peter Lehnhoff speelde zich vrij op rechts, bediende de centraal opgestelde Willy Vincent en de "man van Mauritius" verraste Van de Walle (1-5) met een lage schuiver. Twee minuten later werd Alex Czerniatynski binnen de strafschopzone gehaakt door Herreman. Nico Claesen schoot de penalty hoog in het dak van het doel (2-5). Even hoopte de Antwerpaanhang op een Vitoshamirakel, temeer de roodwitten via Rudi Smidts en Alex Czerniatynski dicht bij de 3-5 kwamen. In de 53' rondde Hofmans de eerste(!) Germinalaanval na de rust af en tekende met zijn derde doelpunt het vonnis van de Great Old (2-6). Het Hofmans-feestje vervolgde met nog twee treffers. Twintig minuten voor het einde was de Bosuilvernedering compleet (2-8).

Walter Meeuws en zijn spelers waren na het eindsignaal zodanig aangeslagen dat gevreesd wordt dat de mokerslag nog lang zal nazinderen. Niet echt prettig met een bekertreffen tegen de reeksleider van tweede K Lommelse SK op de kalender (Antwerp Clubblad-11 - 14/03/1992).

(bron: De pers - 17/02/1992)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
8 Rudi Smidts (K)
7 Rony Van Rethy
5 Rudi Taeymans
10 Ronny Van Geneugden
6 Nico Claesen - 48' (P)
9 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
 
25' 4 Geert Emmerechts (uit)/
14 Zsolt Muzsnay (in)
25' 10 Ronny Van Geneugden (uit)/
16 Willy Vincent (in) - 46'
K.F.C. Germ. Ekeren
1 Philippe Van De Walle
17 Patrick Ghislain
8 Eddy Snelders (K)
16 Mike Verstraeten
4 Tony Herreman - 36'
3 Marino Sabbadini - 34'
6 Guy Vandersmissen
7 Jos Daerden
14 Frank Schmöller - 16'
9 Simon Tahamata
10 Gunther Hofmans - 14' - 31' - 53' - 55' - 70'
 
83' 8 Eddy Snelders (uit)/
Danny Mansoni N'Gombo (in)