K.S.K. Beveren

1 - 1

Zat. 29/02/1992 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Freethiel

Toeschouwers: 7.000
 
Scheidsrechter: Willy Van Driessche

Lijnrechters: Egidio D'Ambrosio - François Medeghini
 
Na KSK Beveren - R Antwerp FC

Telegram

Beveren — Het eerste gevaar kwam er via Van Vossen die door Lodders wordt gelanceerd, maar papa Svilar was sneller/jonger (schrappen wat niet past) dan je denkt. Balverlies van Rudi Smidts en Van Ham stuurt Van Vossen diep. Ratko Svilar gaat onvervaard in de voeten en steekt er een hand tussen. De bal komt bij Soudan die er in slaagt het totaal verlaten doel te negeren. Kari Ukkonen haalt zwaar uit na een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff, net over de dwarsbalk. Libero Nwanu trapt vanuit de middencirkel tot in de grote rechthoek. Van Vossen vecht tussen Rudi Smidts en Nico Broeckaert voor de bal. Geert Emmerechts en Soudan gaan eveneens de lucht in en via de arm van Soudan valt de bal voor de voeten van Van Ham. De middenvelder duwt onder het oog van de baas van Oranje, Dick Advocaat, binnen.

Het antwoord volgt zeven minuten later. Ludo Geens wil voor doel krommen, doet dat onzorgvuldig maar via de rug van een verdediger blijft R.A.F.C. in balbezit. H.-P. Lehnhoff probeert met de linker. Van Britsom komt te laat om of te blokken, Nwanu vergeet de benen te sluiten, De Vlieger vliegt niet laag genoeg. Twee rommelige fases, twee doelpunten. Na de rust moet De Vlieger al vlug plat op een poging van H.-P. Lehnhoff. Tegen sluitingstijd slaagt R.A.F.C. er in nog een fatsoenlijke aanval op te zetten. Patrick Van Veirdeghem en H.-P. Lehnhoff zijn de aanstokers, Nico Claesen devieert. De reactie van De Vlieger zorgt dat het onrecht niet geschiedt (R.V. - GvA - 2/03/1992)

"Een flipperkast-match"

BEVEREN — KSK Beveren-R Antwerp FC: dat was alles samen vijf doelkansen, twee 'lucky goals' en negentig minuten hakkelend voetbal. Dat is weinig, maar het spreekt dat beide trainers achteraf niet eens excuses zochten en ontroerend eensgezind waren. De ene ploeg flipperde, de andere zei bingo, een punt! Walter Meeuws wees daarbij op de afwezigheid van geelgeschorste Alex Czerniatynski en de gekwetste Dragan Jakovljevic en raakte toen meteen de voorgeschiedenis aan om te argumenteren waarom R Antwerp FC met een doel naar het Waasland was afgezakt: een punt. Met alleen Hans-Peter Lehnhoff in punt, goed georganizeerd met constant veel volk achter de bal, maar zonder echt negatief voetbal slaagde de Great Old ook in haar opzet.

Daar dient meteen aan toegevoegd worden dat KSK Beveren het haar gasten niet echt moeilijk maakte. Al na een kwartier kon je merken dat het niet lekker liep. Ondanks veel goede wil, bleef de thuisploeg de hele tijd achter zichzelf aanhollen. Wanneer de tegenstander Van Vossen kan lamleggen zit je al voor de helft goed, dat is bekend. Precies daarin slaagden de Antwerpenaars. Rudi Smidts week geen duimbreed van de Zeeuw, die voor zoveel fanatisme al snel deemoedig het hoofd boog. Advokaat, assistent van de Nederlandse bondscoach Michels, had zich de verplaatsing kunnen besparen.

"Ik heb Petertje niet gezien, vandaag", aldus Boskamp. "Te statisch, geen scherpte, niks. Dat krijgt hij deze week nog op zijn flikker." "Ik voelde me moe", klonk het onder de douche. "Ik had ook nog wel wat last van een lichte verrekking, maar dat mag geen excuus zijn. Ik had die Rudi Smidts alle hoeken van het terrein moeten laten zien." Dat gebeurde dus te weinig en meteen verloor KSK Beveren haar mogelijkheden. Nauwelijks twee kansen voetbalde het bij elkaar. Een eerste na balverlies van Rudi Smidts, maar Van Vossen raakte niet voorbij Ratko Svilar. Soudan miste de rebound.

In de tweede helft na de enige vloeiende aanvalsbeweging van de match tussen Lodders en Van Vossen. Soudan wilde te mooi afronden en stiftte over het doel van Ratko Svilar. Tussenin was wel een Beverense goal gevallen : na een schermutseling viel de bal plots voor Van Hams 41 en door het pak knalde die in de hoek binnen (1-0). Het jolijt was evenwel van korte duur want even later deed H.-P. Lehnhoff hem dat netjes na: een botsende bal en plots een knal die afwijkt op N'wanu en in De Vliegers goal verdwijnt (1-1). Daarmee hadden we het gehad, ook in de tweede helft hield R Antwerp FC het speelveld klein en vond KSK Beveren geen gaatjes in de soliede defensie.

Het was zelfs aan de overkant dat het nog het meest rommelde, maar tweemaal (H.-P. Lehnhoff en Nico Claesen) ging De Vliegher gepast plat. Twee punten had evenwel geen van beide ploegen verdiend. "Vooral jammer voor het publiek, zo'n flipperkast-partijtje", besloot Boskamp. "De verdienste gaat naar R.A.F.C., wij moesten er maar wat aan doen. Na de dreun (KFC Germinal Ekeren) en het tikje (KFC Lommelse SK) was het puntje voor Walter Meeuws in elk geval erg welkom. "Wie had ons ook weer afgeschreven?", grijnsde de Antwerptrainer grimmig. Met nog zeven thuismatchen blijven wij erg competitief, schrijf dat maar op, heren (Frank Buyse - bron: onbekend - 02/03/1992)."

Toeschouwers zien flipperkast-partij

Beveren — In Beveren wordt na elke wedstrijd een persconferentie gehouden. Dat is op zich niet zo uitzonderlijk, ware het niet dat met die ontmoeting, met de kleurrijke trainer Johan Boskamp en de voortreffelijke koffie-met-pralines in de hoofdrol, altijd het aangename aan het nuttige wordt gekoppeld. Dat geldt zeker na een wedstrijd die negentig minuten van je avond heeft bedorven.

"Ja, ik ben naar hier gekomen om een punt te pakken. Dat moest wel na de afstraffing tegen Germinal", zei Walter Meeuws. "Walter heeft gelijk en wij vonden geen antwoord op hun spel. Het ergste was nog dat de toeschouwers een flipperkast-partij hebben gezien", wist Boskamp.
Walter Meeuws riep nog andere verontschuldigingen in. "Ik kon niet rekenen op Czernia en op Dragan Jakovljevic, mijn twee spitsen." Het soort spierkramp dat hierop viel waar te nemen, leek van ver op een smalend lachje. Het was duidelijk dat er bij de Antwerpcoach na de pil tegen KFC Germinal Ekeren en het bekerverlies iets wringt. Hij heeft het nog steeds moeilijk met de berichtgeving. "In Lommel speelden wij een goede wedstrijd, we verloren er onverdiend. En wat hoor ik op televisie? Dat R Antwerp FC opnieuw tegen een opdoffer aanliep. Dat we een uur met tien man speelden en de beste doelkansen kregen, heb ik niet gehoord." En helemaal verontwaardigd: "Na ons verlies tegen Germinal las ik dat R Antwerp FC zo goed als uitgeschakeld is voor een Europees ticket, wel dan zeg ik dat..." (Hier hebben we spreker bruusk moeten onderbreken met het verzoek dat, gesteld dat een of andere onverlaat dat laatste zou hebben beweerd, Meeuws zich dan persoonlijk tot die knaap dient te richten. Na het verlies tegen Germinal stond R Antwerp FC, met nog een inhaalwedstrijd tegen RFC Luik tegoed, inderdaad virtueel alleen op de vijfde plaats.).

Rudi Smidts op punten
De verdedigers van KSK Beveren hebben geen drukke avond beleefd. Rood-wit hield alleen
H.-P. Lehnhoff in de spits en al is de Duitse hazewind de beste Antwerpspeler, alleen is maar alleen. Aan de overkant lagen de zaken anders. Rudi Smidts diende negentig minuten aandachtig te blijven. Er zijn prettiger opdrachten dan Van Vossen uit een wedstrijd houden. Het eerste kwartier leek het duel in het voordeel van de Nederlander, die voor de tweede keer door chef-Oranje Dick Advocaat werd gevolgd, uit te draaien. Na de laatste ronde werd Rudi Smidts met eenparigheid van stemmen tot puntenwinnaar uitgeroepen. De heropgeviste Geert Emmerechts was vaak in de buurt van Soudan te vinden. Ook in dit duel moest de thuisspeler het hoofd buigen. Bovendien sprong hardwerker Rony Van Rethy overal waar nodig bij. Meer valt er over de wedstrijd niet te vertellen.

Nog een laatste woord voor de trainers, dus. "Mijn tactiek bestond erin de verdedigers te posteren tussen de 16-meter en 'de middenlijn. Speel je hier te dicht bij je doel dan zijn Van Ham, Van Vossen, Soudan, Bogaerts zeer gevaarlijke jongens. Speel je te dicht bij de middencirkel dan word je zeker gevloerd door Van Vossen," aldus Walter Meeuws (Roger Vlemings - GvA - 2/03/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (24)

De moeilijke verplaatsing naar de Freethiel, waar R Antwerp FC sedert het seizoen 1982-1983 niet meer had gewonnen, mocht na de 'Germinal-dreun' en het weliswaar onverdiende verlies in Lommel, geenszins verloren worden.

Walter Meeuws moest daarbij in de vervanging van de geschorste Alex Czerniatynski en de gekwetste Dragan Jakovljevic voorzien en hield ook Willy Vincent op de bank. De Antwerpcoach rekende op de snelheid en de beweeglijkheid van Hans-Peter Lehnhoff om er aanvallend uit te komen. Geert Emmerechts kwam in de plaats van Czernia en verstevigde de defensieve zekerheid. De roodwitte spelers voerden de tactische opties van hun coach optimaal uit in de praktijk. Net als in de heenwedstrijd werd Van Vossen door Rudi Smidts gewoonweg onzichtbaar gemaakt (alleen de nukkigheid van de Nederlander die het op de duur op de heupen kreeg viel op. De thuisploeg kon de wedstrijd nooit naar zijn hand zetten . De Great Old kwam er, vooral in de tweede helft, aanvallend goed uit.

De roodwitten kwamen in de eerste vijfenveertig minuten slechts tweemaal in problemen. In de tiende minuut haalde een prima Svilar de bal foutloos uit de voeten van de toch uitbrekende Van Vossen. In de 31' kwamen de Waaslanders bij een ontzetten van onze verdediging op voorsprong. Van Ham nam de bal in de vlucht op de slof. Antwerpdoelman Ratko Svilar was kansloos tegen het lage harde schot vlak naast de zijstaak. Roodwit repliceerde gevat. Enkele minuten later schoot Hans-Peter Lehnhoff door een bos van spelers de gelijkmaker binnen (1-1).

In de loop van de tweede helft trok Walter Meeuws een aanvallender kaart met de inbreng van Willy Vincent voor Zsolt Muzsnay (63'). De Mauritiër paste zich weer goed in. Nico Claesen was een klein kwartier voor tijd dicht bij de winning-goal. Naar het einde toe kwam de Wase verdediging in de verdrukking, maar werd niet meer in gebreke gevonden. Bij het eindsignaal werden onze spelers nog gesterkt bij het aanhoren van de andere uitslagen vermits KAA Gent, K Lierse SK en KSV Cercle Brugge hun wedstrijden verloren. De Great Old is nog niet uitgeteld voor Europees voetbal (B.C. - Antwerp Clubblad - 11 - 14/03/1992).

(bron: De pers - 02/03/1992)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Ratko Svilar
Ludo Geens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Kari Ukkonen
Zsolt Muzsnay
Patrick Van Veirdeghem
Nico Claesen
Hans-Peter Lehnhoff - 38'
 
62' Zsolt Muzsnay (uit)/
Willy Vincent (in)
73' Ludo Geens (uit)/
Wim Kiekens (in)
K.S.K. Beveren
Geert De Vlieger
Julien Lodders
Carl Massagie
Hans Belig
Marnik Bogaerts
Yves Soudan
Shidi Nwanu
Marc Van Britsom
Maurice Van Ham
Robert Buyens
Peter Van Vossen - 31'
 
46' Robert Buyens (uit)/
Lieven Heymans (in)