R. Standard de Liège

2 - 1

Zat. 29/09/1990 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Toeschouwers: 20.000
 
Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters: René Thirion - Livinis Gerits
 
Na R Standard CL - R Antwerp FC
George Kessler moet onverwachte triomf missen: sterke Sinjoren in slotfase ten onder

Sclessin - Drie minuten voor affluiten stapte Kessler uit de dug-out en verdween uit het stadion, net nadat Asselman het beslissende doelpunt had gescoord. Sir George kon de triomf van zijn spelers niet meevieren, want hij werd dringend weggeroepen. De toestand van zijn moeder die al de hele week ziek was, verslechterde nog in de loop van de avond.
Geen Kessler op de persconferentie dus, wel een zeer ontgoochelde Dimitri Davidovic. Voor het eerst sinds weken speelde R Antwerp FC een wedstrijd met veel inzet en agressiviteit, had zelfs de beste kansen, maar werd genekt door een opportunistisch R Standard CL dat praktisch aan honderd procent scoorde. Goed gespeeld of niet, voor R.A.F.C. zien de zaken er momenteel niet zo rooskleurig uit. De Sinjoren zakken dieper in de rangschikking weg, staan nu al zes punten achter R Standard CL en lopen woensdag het risico om in de Europese beker uitgeschakeld te worden. Bovendien verloor Dimitri Davidovic in de slotfase nog Nico Broeckaert na een uitstekende partij, wegens een verrekking. Het is lang niet zeker of hij tegen Ferencvaros gerecupereerd kan worden.

"We troosten ons met de gedachte dat de pechperiode niet kan blijven duren," zei een verbitterde Davidovic. "Eens zullen we voor ons knap werk beloond worden. Driedubbele complimenten voor mijn spelers, maar ze moesten optornen tegen twaalf man. Neen, ik bedoel niet de supporters, wel de scheidsrechter die alweer partijdig floot."
Over het eerste Luikse doelpunt was inderdaad veel te doen. Zelfs de televisiebeelden gaven geen uitsluitsel of er sprake was van positie buitenspel. Feit is wel dat Vandersmissen die door Pister in het straatje werd gestuurd, van achter de Antwerpse defensie vertrok en onmogelijk buitenspel kon staan, maar volgens alle Antwerpspelers vertoefde Molnar wel in die positie. Het scheidsrechterlijke trio beoordeelde de fase echter als correct. Dat had tot gevolg dat Standard nog net voor rust op voorsprong geraakte.

Pister libero
Overigens had Kessler voor een verrassing gezorgd want hij bracht een onuitgegeven elftal in de wei van Sclessin. Omwille van de communicatieproblemen met de andere spelers (geen mens begrijpt dat Braziliaans taaltje en zijn Frans is abominabel) werd Cruz van de liberopost weggehaald en doorgeschoven naar de linkerflank. Niemand minder dan Pister kwam de plaats van laatste man innemen. Hij vertolkte die functie voor de eerste keer en heeft dat zeker niet slecht volbracht. Het zou best kunnen dat Pister de nieuwe libero voor de rest van het seizoen wordt. Met slechts vier zuivere verdedigers had Kessler voor een zeer aanvallend ingesteld elftal gekozen, maar er ging weinig druk van uit. Standard benutte te weinig de flanken, legde geen snelheid in het spel en nam daardoor het verrassingselement volledig weg.

Bognar draafde zelfs totaal verloren over het veld en werd wijselijk vervangen. R Antwerp FC daarentegen kon rustig alle acties opvangen en te gepaste tijde uitbreken. De Deurnenaars hadden in de eerste helft ook de beste kansen. Na nauwelijks tien minuten schakelde Nico Claesen met een mooi bruggetje Pister uit. Hij strandde op een goed uitgekomen Bodart. Rond het halfuur kopte Mohammed Lashaf die zich deze keer nadrukkelijk manifesteerde, een voorzet van Frans Van Rooij centimeters over de dwarsligger. Na de psychologische opdoffer, net voor rust, vocht R Antwerp FC in het vierde en vijfde kwartier hardnekkig terug. Met resultaat. Mohammed Lashaf knalde staalhard tegen de paal. Hij zat nog met de handen in het haar als Quaranta de bal recupereerde en aan Claesen de gelegenheid gaf om totaal ongehinderd binnen te knikken.

Het was nog niet gedaan. Vijf minuten later moest Bodart met een tijgersprong Mohamed Lashaf van een schitterend doelpunt houden. Bij R Standard CL, waar in feite alleen Nassen een beresterke partij afleverde, ging alles te krampachtig. Dat belette niet dat de Rouches in de slotfase met de volle winst gingen lopen. Asselman kwam eerder toevallig in balbezit, wrong zich tussen een paar rood-witte verdedigers en toetste de bal in de verste hoek (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 30/09/1990).

(bron: de pers - 30/09/1990)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
4 Rafaël Quaranta
8 Ronny Van Geneugden
7 Frans van Rooij (K)
6 Hans-Peter Lehnhoff
11 Mohamed Lashaf
10 Nico Claesen - 64'
 
84' 3 Nico Broeckaert (uit)/
14 Wim Kiekens (in)
R. Standard de Liège
1 Gilbert Bodart
2 Thierry Siquet
3 Daniel Nassen
4 Thierry Pister
5 André Cruz
6 Georgy Bognar
7 Guy Hellers
8 Benoit Thans
10 Guy Vandersmissen - 42'
11 Patrick Asselman - 81'
9 Miklos Molnar
 
32' 6 Georgy Bognar (uit)/
14 Marc Schaessens (in)
81' 9 Miklos Molnar (uit)/
13 Etienne Delangre (in)