R. Antwerp F.C.

3 - 0

Woe. 19/08/1987 20:00 u.

K.V. Kortrijk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 8.000
 
Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters: Robert Vermassen - Guy Marchand
 
Na R Antwerp FC - KV Kortrijk

Francis Severeyns scoort en laat scoren

DEURNE - Francis Severeyns kreeg voor de eerste competitiematch van het nieuwe seizoen de voorkeur op Harry Cnops. George Kessler koos voor jeugd en snedigheid. Al dadelijk in de wedstrijd tegen KV Kortrijk wettigde Francis Severeyns het vertrouwen van zijn trainer. 'Cisse' rolde op links de West-Vlaamse verdediging op en schotelde na amper één minuut zoveel als het eerste doelpunt van het kampioenschap aan Arek Klimas voor. De Pool mikte de bal echter tegen de paal. Een anti-climax voor een schitterende actie. Hij liet het niet aan zijn hart komen. Hij bleef imponeren en maakte nog voor het verstrijken van het eerste kwartier trouwens zelf een doelpunt. Pascal Plovie stuurde op links Frans van Rooij weg en die kreeg de bal op een vernuftige wijze tot bij Francis Severeyns die Himpe met de buitenkant van de voet geen schijn van kans liet.

KV Kortrijk had met Snelders en Vandamme de spelers die hun best deden om hun ploeg overeind te houden en daar ook in slaagden. Zoals Desnica voordien, maakte ook Vandamme wel een zware fout op de met de bal wegspurtende Frans van Rooij en telkens werd een gele kaart te voorschijn gehaald. Omdat de Antwerpspelers verrassend vroeg naar hun tweede adem moesten zoeken en het achteraan tot enkele misverstanden kwam, konden de gasten hoekschoppen afdwingen. Een krachtige kopstoot van Desnica vloog niet ver naast de zijpaal. Pas in de slotminuten van de eerste helft kon R Antwerp FC uit de omknelling raken. Frans van Rooij moest ditmaal door Snelders tijdens een solo-nummertje foutief gestopt worden. Francis Severeyns speelde Mark Vander Linden vrij. Opnieuw werd de 'assist' van de jonge Antwerpspeler niet benut.

Zeven minuten na de rust vroeg en kreeg Cisse Severeyns van Jan Poortvliet de bal. Om zijn tweede doelpunt te maken! Ditmaal van vrij ver en via de verste paal. Frans van Rooij dolde daarna met Foulon. Op een hard schot van Severeyns brandde Himpe zich bijna de vingers. Abeels spande zich fel in om KV Kortrijk aan een doelpunt te helpen, maar trapte de bal van dichtbij hoog over. Staelens werd aan het uur ingehaald voor Foulon om op zijn beurt Frans van Rooij op de hielen te zitten. Niet de blonde Nederlander, wel Mark Vander Linden en Francis Severeyns speelden de Kortrijkse verdediging op de 66e min. op een hoopje. Jan Poortvliet kon scoren. Vlak daarop lepelde Mark Vander Linden de bal op de deklat. Tegen zoveel Antwerps brio konden de spelers van Kortrijk alleen hun moed inbrengen.

Ook de laattijdig opgestelde Harry Cnops bracht de kijkers met een vluchtschot nog in vervoering. Op twee minuten van het einde voorkwam de aandachtige Wim De Coninck een eerreddend doelpunt voor Kortrijk door in de voeten van Abeels te duiken. Uiteindelijk bleef het bij 3-0 in het voordeel van een dit seizoen keurig gestarte Royal Antwerp Football Club (bron: onbekend - 20/08/1987).

Cisse Severeyns loopt, dribbelt, scoort en laat scoren

DEURNE — Knaapje Blareau was nog niet helemaal ingefloten toen veel er op wees dat de kanariegele thuisploeg de bezoekers zou versmachten. Onder impuls van de rusteloze Francis Severeyns werden de Kortrijkzanen meteen naar een bijrol verwezen. Broeckaert loste al na 60" het wiel van Severeyns. De Antwerpspits, duidelijk zinnens concurrent Harry Cnops naar het bankje te spelen, liet de eer aan Arek Klimas, maar die mikte op de paal.

De rood-witte Westvlamingen grepen daarna herhaaldelijk naar de noodrem, het was hun enige verweer. Desnica verdiende rood toen hij spelmaker Frans van Rooij neerdolkte. Blonde Frans zou later op de avond nog onfris worden aangepakt door Vandamme en Snelders, anders geen kleine jongens. Schande in de familie. Ondanks de schopperij kon de aanhang vrij vroeg juichen. Pascal Plovie brak voor het kwartier uit, bereikte op links Frans van Rooij, die met een sublieme 'crochet' twee verdedigers op het verkeerde been zette. Frans van Rooij tikte rustig tot bij Cisse Severeyns die er de buitenkant van de rechtervoet tegenzette.

Himpe keek er naar. Na een half uur blies de Kessler-brigade wat stoom af. Keeper Wim De Coninck was slimmer dan belager Verspaille, maar na hoekschop van Vandamme was Willem kansloos. De kopbal van Desnica ging centimeters naast. Schwabe omzeilde daarna de buitenspelmuur en lobde zich alleen naar het doel van Wim De Coninck. De Antwerpdoelman was opnieuw snel in de reactie. Vlak voor de rust leefde R.A.F.C. dicht bij de gerustbrenger. Cisse Severeyns, wie anders, bediende hoffelijk Mark Van der Linden. De kapitein controleerde beheerst en plaatste dan gemeten net naast de verkeerde kant van de staak.

Nieuwe blitzstart van R.A.F.C. na de koffie. Een kopbalduel tussen Jan Poortvliet en Snelders mondde uit in een waterkans voor Cisse Severeyns. De onvoorstelbaar zware pegel van de spits ketste via de paal tegen de touwen. Een paar zuchten later soleerde Cisse Severeyns doorheen het gordijn van de vijand. Himpe had twee beurten nodig om het schot te stoppen. Devolder, helemaal het noorden kwijt, maakte strafschop op Frans van Rooij, maar ref Blareau legde de bal lakoniek buiten de grote rechthoek. Foulon, de bewaker van Frans van Rooij, liep op dat moment al op zijn tandvlees en Staelens mocht het komen proberen. Boter aan de galg.

Even aandacht: Mark Van der Linden - Cisse Severeyns - Jan Poortvliet, 3-0 dus. Een Braziliaanse draaier van Mark Van der Linden over Himpe, op de deklat. Mooi zo. En dat allemaal in hemdsmouwentemperatuur. Een kwartier voor het slot van de gesmaakte Antwerpse feestelijkheden, miste Cisse Severeyns op aangeven van Arek Klimas de gemakkelijkste kans van de voorstelling. De Bosuilen bleven komen. Dit keer met Harry Cnops aan het kanon. Abeels had uiteindelijk de pil kunnen verzachten. Wim De Coninck dook onvervaard in de voeten en hield zijn netten ongeschonden. Frans van Rooij trapte in de slotseconden een gemaakte goal van Snelders van de lijn. Zo was het goed. (R.V. - GvA - 20/08/1987).

De avond van Cisse Severeyns

Een fel gestart R Antwerp FC had al na een dikke minuut spelen op winst kunnen staan. De Pool Arek Klimas pikte het aangeven van Cisse Severeyns, die aan de aftrap verscheen in de plaats van de licht geblesseerde Harry Cnops, tegen de paal. Toch kende het nadrukkelijke offensief van een aanvankelijk goed geïnspireerde thuisploeg voor het kwartier succes. Pascal Plovie stuurde Frans Van Rooij weg op links. De Nederlander, alweer de draaischijf en bijzonder moeilijk of to stoppen (o.a. Desnica en Vandamme ondervonden dat met een gele kaart), draaide eerst rond zijn tegenstander en bediende vervolgens Cisse Severeyns die doelman Himpe kansloos liet.

Een opsteker voor de thuisploeg die de lijn daarna niet kon doortrekken, onzekerheden in defensief opzicht niet kon wegmoffelen. Een gaandeweg vlotter en scherper combinerend KV Kortrijk, met Abeels en Desnica in de spits, maakte er dankbaar gebruik van. Tot twee keer toe Desnica en Verspaille, liepen zelfs dicht bij een doelpunt, Wim De Coninck werd niet verrast, ook al had hij bij een eerste poging van Desnica zijn doel niet erg oordeelkundig verlaten. Hoe dan ook, KV Kortrijk kwam voor rust niet meer langszij. Net voor de pauze maakte Mark Van der Linden er bijna 2-0 van. Zijn schot suisde rakelings naast.

Cisse Severeyns, vooraf niet helemaal zeker van zijn plaats, kende een bijzonder opportunistisch avondje. Kort na de rust knalde hij van op zo'n 25 meter een aangeven van Jan Poortvliet in een tijd voorbij de verraste Himpe. R.A.F.C. was meteen gelanceerd voor een nieuw offensief, ook al trapte Abeels vlak daarop aan de overkant een reuzekans van dichtbij over. Net als bij de kansjes van o.m. Desnica en Foulon eerder in de wedstrijd, schoot KV Kortrijk ook hier te kort in de afwerking. De thuisploeg deed dat niet: op een uitleggertje van alweer Cisse Severeyns maakte Jan Poortvliet er 3-0 van, terwijl even later Mark Van der Linden tegen de lat aanlobde.

R Antwerp FC, dat de score nog hoger had kunnen laten oplopen, heeft haar start alvast niet gemist (bron: onbekend - 20/08/1987).

Dopingcontrole

Nieuw bij R Antwerp FC is de ontvangst van de persmensen. George Kessler, geflankeerd door een stralende voorzitter Eddy Wauters, begeleidde het schrijvend personeel naar een totaal vernieuwd interieur. Wedstrijdcommentaar van de leider: "Verdiende overwinning wegens veel geschapen kansen. Toch vielen we terug na onze 1-0 voorsprong. We kwamen organisatorisch in moeilijkheden. Pascal Plovie opereerde te veel als middenvelder.

Wim De Coninck heeft ons in die periode gered. Uitstekende wedstrijd trouwens van onze keeper." Kessler had natuurlijk de knappe prestatie van Cisse Severeyns opgemerkt, maar was niet blind voor de open kansen die de spits liet liggen. Goed nieuws voor Ronny Van Rethy die zaterdag a.s. met loopoefeningen mag beginnen. De operatie aan de achillespees lijkt beter te helen dan verwacht.

Tot slot nog dit: als buitenlander voetballen in België is geen aardigheidje. Na afloop van R Antwerp FC - KV Kortrijk dienden vier spelers zich aan te bieden voor dopingcontrole: Desnica en Schwabe bij de gasten, Frans van Rooij en Jan Poortvliet bij de gastheren (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 20/08/1987).

(bron: de pers - 20/08/1987)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Frank Mariman
3 Rudi Smidts
6 Arek Klimas
8 Jan Poortvliet - 66'
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden (K)
11 Cisse Severeyns - 14' - 57'
 
73' 3 Rudi Smidts (uit)/
13 Rudi Taeymans (in)
75' 8 Jan Poortvliet (uit)/
12 Harry Cnops (in)
K.V. Kortrijk
1 Patrick Himpe (K)
16 Claude Verspaille
3 Nico Broeckaert
8 Eddy Snelders
2 Dieter Schwabe
4 Joël Crahay
7 Johan Devolder
15 Rik Foulon
13 Maxim Vandamme
9 Jean-Marie Abeels
11 Damir Desnica
 
60' 15 Rik Foulon (uit)/
14 Lorenzo Staelens (in)
73' 11 Damir Desnica (uit)/
10 André Kieckens (in)