Racing Jet de Bruxelles (SR)

2 - 5

Zon. 23/08/1987 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Heizelstadion

Toeschouwers: 3.000
 
Scheidsrechter: André Van Volcem

Lijnrechters: Luc Matthys - Roger Hollevoet
 
Na Racing Jet Bruxelles - R Antwerp FC

Severeyns en co. doen Brusselse kegels tuimelen

Brussel - Je hebt van die ploegen die proberen te spelen om niet te verliezen en andere die proberen te winnen. Meestal speelt de thuisploeg wat offensiever. Dat was gisteren in het kleine Heizelstadion helemaal niet zo. Racing Jet Brussel kroop in een egelstelling, hield enkel McDonald voorin en slaagde er op die manier inderdaad in R Antwerp FC een vol half uur van een doelkans te houden.

Een voetbalwedstrijd duurt gelukkig een stuk langer. Bovendien speelt de ploeg die dit R Antwerp FC het heft van de wedstrijd in handen laat nemen met vuur. Het contrast was immers opvallend. Bij de rood-witten draaide alles om iedereen. Er werd gedold en bewogen, onderling gedekt en toch geduldig opgebouwd, zodat er vroeg of laat een doelpunt moest vallen. RC Jet brak veel acties af, maar slaagde er niet in zelf de bal in de ploeg te houden, laat staan een samenhangende actie uit te voeren. Het gekke was dat Wim De Coninck als eerste doelman moest ingrijpen. Eerst werd hij bijna verrast door Jaspers. Bij vrijschop moest hij het schot van Hosker op halve hoogte met een zweefparade onschadelijk maken. R Antwerp FC kreeg loon naar werken toen Frans van Rooij zich op links doorzette tegen Barmos en vanuit een nochtans scherpe hoek met een droge lage knal Everaert verraste. Nu reageerde RC Jet met een schot van Jaspers dat Mark Van der Linden van de lijn moest halen.

De Brusselse hoop kreeg al bij het begin van de tweede helft een deuk. Eerst bleef een verdachte overtreding op Demey onbestraft. Even later kon Jan Poortvliet er met een energieke tussenkomst 0-2 van maken. Cisse Severeyns had net voordien al een kansje gehad. Hij zou nadien zijn stempel op de match drukken met nog drie goals. Zijn bewaker Dessy beleefde zijn leukste middag niet. Eerst kon de Antwerpse spits een ideale voorzet van Frans van Rooij niet benutten. Op de Brusselse bank had men het begrepen. Met Jonckheere werd een iets aanvallender kaart getrokken. Imbert had immers ook de paal getroffen, zodat de Brusselaars ervan overtuigd raakten dat er nog iets te halen was. Dat bleek ook rond het uur, wanneer slag om slinger voor beide doelen iets gebeurde. Het was enkel Francis Severeyns die een hoge voorzet van de voor Mark Van der Linden ingekomen Harry Cnops met een kopbal afrondde. Kort daarna milderde Jonckheere voor RC Jet.

Francis Severeyns en Harry Cnops lokten beiden nog een strafschop uit, die de 'Cisse' toelieten zijn doelpuntenaantal op te trekken. Bij 1-5 plaatste Janssen nog een vrijschop knap langs het muurtje voorbij Wim De Coninck. Toen stond het roodwitte legioen al lang en terecht te zingen (Ronny Ceuleers - GvA - 24/08/1987).

Driemaal Francis Severeyns

Dat de drie doelpunten in de openingsmatch tegen KV Kortrijk geen toeval waren, heeft R Antwerp FC tegen RJ Bruxelles duidelijk bewezen. Dat er dit seizoen met Cisse Severeyns rekening gehouden zal moeten worden, is nu dik in de verf gezet. Dat Frans Van Rooij de generaal wordt bij de Sinjoren staat vast. Weliswaar verdienden de Brusselaars niet zulke zware nederlaag, maar zoals McDonald na de wedstrijd zei, je kan niet winnen als je niet voldoende scoort. R Antwerp FC nam nochtans geen al te beste start. Met wat meer lef vanwege de thuisspelers had het er voor de rood-witten zelfs slecht kunnen uitzien in de beginfase.

Na drie minuten wandelde Demey doorheen de bezoekende defensie, niemand kwam helpen en hij verspeelde het leer. in de achtste minuut, na een misverstand tussen Wim De Coninck en Yves Vanderveeren, kroop R Antwerp FC door het oog van de naald. Jaspers slaagde er niet in van op 40 meter de bal in het ledige doel te plaatsen. R Antwerp FC liet de Brusselaars komen en trachtte zoveel mogelijk te counteren. In de 39' was het zover: Frans Van Rooijzette Hosker in de wind en vanuit een onmogelijke hoek scoorde hij. Jet kwam dichtbij de gelijkmaker. Zo in de 40e minuut toen Mcdonald de bal trachtte binnen te schuiven en doelman Wim De Coninck met de voet redde. Vlak voor de rust was Wim De Coninck geklopt, maar Mark Van der Linden redde op de lijn.

Na de koffie speelde men juist een minuut toen Poortvliet ongehinderd kon doorgaan en er 0-2 van maakte. De Brusselaars gaven zich niet gewonnen. Imbert knalde op de paal. Severeyns, door de alomtegenwoordige Van Rooij voor afgezonderd, geraakte toch niet voorbij Everaerts. Opnieuw kwam er een mooie kans voor RC Jet . Jonckheere schoot vol op Wim De Coninck. Aan de overzijde besloot de pas opgekomen Harry Cnops naast het verlaten doel. Dan begon het festival Seveyns. In de zeventigste minuut werkte hij een voorzet van Harry Cnops af. Nadat Jonckheere een minuut later de stand op 1-3 had gebracht, zette de 'Cisse' nog twee strafschoppen om. Op de valreep borstelde Janssen een vrijschop over het hoofd van Wim De Coninck tegen de netten (bron: onbekend).

Hattrick voor Cisse Severeyns

BRUSSEL — De Great Old is helemaal terug van weggeweest. Nadat het in de openingswedstrijd KV Kortrijk met 3-0 opzij zette, liet het nu ook Racing Jet geen schijn van kans. Het was beslist geen zwak Racing Jet dat door de rood-witten werd afgedroogd.

Nadat R Antwerp FC op het halfuur nogal gevleid via zijn dirigent Frans van Rooij op voorsprong klom, groeide de wedstrijd uit tot een heus spektakelstuk. Bibberfazen voor de beide doelmonden en een korf doelpunten, waaronder een hattrick voor Cisse Severeyns. De toeschouwer zal zich aan de Heizel beslist geamuseerd hebben. De bezoekers begonnen uiterst geconcentreerd aan de partij en eisten het meeste balbezit op. Frans van Rooij en Mark Van der Linden kenden in het eerste halfuur nogal wat ongelukkige momenten en dus bleef het in de buurt van Everaert betrekkelijk rustig. Voor de Jetse verdediging en meer in het biezonder voor Dessey was het natuurlijk opletten geblazen voor de rumoerige Cisse Severeyns, maar de buitenspelval en zijn bij wijlen brutale bewakers dijkten het gevaar voorlopig in.

Tot Adriaens slecht uitverdedigde en Frans van Rooij ondanks een opzittende Hosker fel doorging en vanuit een scherpe hoek keihard inschoot (0— I). De thuisploeg was niet van plan zich zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. Jaspers probeerde het tweemaal vanuit de tweede lijn. Wim De Coninck schudde een knappe save uit zijn mouw op een vrijschopbal van Hosker. Net voor de rust was de Antwerpdoelman nochtans de val nabij. Eerst toen McDonald leek te gaan scoren, maar Pascal Plovie met meer geluk dan kunde in laatste instantie er zijn been tussenstak, daarna toen Mark Van der Linden een schot van Jaspers van de lijn keerde.

Na de kampwissel kende rood-wit onmiddellijk succes. Rudi Taeymans bediende Jan Poortvliet en Everaert kon zich een tweede maal omdraaien. De Brusselaars waren nu verplicht het spel open te gooien. Dat betekende het begin van het festival Cisse Severeyns. Hij scoorde driemaal in amper een kwartier. De eerlijkheid gebiedt er ons bij te vertellen dat hij uitstekend geholpen werd door Harry Cnops en ... scheidsrechter Van Volcem. Het was inderdaad op een uitstekende voorzet van Harry Cnops dat hij zijn doelpuntenreeks inluidde. Daarna liet diezelfde Cnops zich pardoes in het strafschopgebied vallen en tot ieders verbazing wees de ref naar de stip. Hij liet het geschenk niet liggen. Bij de thuisploeg zorgden de bankzitters Jonckheere en Janssen voor de doelpunten. De Heizeljongens hadden nog een meer verdiend. Zo spatte een loeier van Imbert op de staak en pakte de Antwerpse goalie knappe pogingen van Jonckheere en McDonald.

Na die eerste uitzege pakt FC Antwerp de leidersplaats en voert Cisse Severeyns de topschutterslijst aan. Als de Metropooljongens hun prestatie woensdagavond kunnen herhalen, staat KV Mechelen voor een biezonder moeilijke taak (Erik De Smet - bron: onbekend - 24/08/1987).

Severeyns de afwerker van een briljante Great Old

Racing Jet heeft vier dagen na de verdienstelijke 1-2 zege bij R Standard CL, de Great Old van Georg Kessler slechts gedurende de laatste vijf minuten van de eerste helft echt kunnen bedreigen. De bezoekers die doorlopend domineerden, werden toen in de war gebracht loor de... stadionklok die, veel te vroeg, het einde van die eerste periode was gaan aankondigen. De Antwerpenaars smeeken, ten onrechte dus, de heer Goris met aandrang om het bevrijdend fluitsignaal dat zij er niet alleen hun concentratie bij verloren maar door een niet gewettigde vrees, hun 0-1 voorprong zelfs in gevaar brachten. Zo was er weer Mark Van der Linden om een schot van Jaspers van de eigen doellijn weg te borstelen!

R Antwerp FC nam onmiddellijk na de rust alle twijfel nopens de einduitslag veg. Jan Poortvliet, die zijn landgenoot Van Looy bijstond bij bet aantekenen van het openingspunt, maakte toen gebruik van een gewonnen duel met Barmos om uitvallend en met gestrekt rechterbeen, de bal voorbij de uitlopende Everaert in het onverdedigde net te duwen (0-2). Toen brak het tijdperk van Francis Severeyns aan... De 19-jarige puntspeler (twintig in januari...) bouwde, in zestien minuten en met de kostbare hulp van zijn onbaatzuchtige en alomtegenwoordige collega's, aan een waarachtige hattrick. Cisse Severeyns speelde zich eerst zo voorbeeldig vrij dat hij ongehinderd een verre bal van Harry Cnops kon inkoppen. Vervolgens werd hij door zijn collega's uitgenodigd twee strafschoppen te nemen.

De eerste werd door de heer Goris, terecht, gefloten nadat Barmos zich, rollend, tussen de benen van Severeyns zelf had geworpen en zó een gevaarlijke doorbraak had verhinderd. De tweede kwam er even terecht, nadat Imbert de dribbelende Harry Cnops in bet strafschopgebied had 'gefould'. De jonge puntspeler zette de twee elfmeters op een verschillende manier om. Hij begon met een geplaatst balletje en scoorde de tweede maal met een kanonbal in bet dak van bet doel. Tussen het derde en het vierde Antwerps doelpunt had Jonckheere die Adriaens was komen vervangen, de Brusselse eer gered met een kopbal op een door Hosker uitgevoerde hoekschop. Janssen, op het veld gestuurd in de plaats van Demey, borstelde in de voorlaatste minuut een vrijschop buiten het bereik van de nochtans aandachtige Wim De Coninck.

De overwinning van R Antwerp FC kon, ondanks enkele timide pogingen van het Jetse trainersduo, niet aangevochten worden. Zelfs de score is in verhouding met het optreden van de twee ploegen. De verrichting van R Antwerp FC was voor de doorsneetoeschouwers, wellicht een aangename verrassing. De ingewijden daarentegen herinnerden zich het opvallend gunstige competitie-einde van de Great Old waarbij zoals tijdens de jongste dagen werd bewezen, prompt wordt aangepikt (Charles Baete - bron: onbekend - 24/08/1987)

Offensief kan ooké (George Kessler)

Brussel — Je zou als trainer al met minder dan een 2-5 uitzege gelukkig zijn. George Kessler was dan ook tevreden. "Je ziet wel dat in België ook aanvallend en opbouwend voetbal mogelijk is. Daar ben ik blij om, want het voetbal staat in België op een hoog niveau. De zege was beslist verdiend op basis van het betere voetbal dat wij brachten en het grotere aantal kansen dat wij hadden. Op de momenten waarop de tegenstander gevaarlijk moest zijn, hadden wij hem perfect in de greep. Toch heb ik een kanttekening bij deze overwinning: wij incasseren twee doelpunten uit stilstaande fasen, een hoekschop en een vrijschop. Dat mag niet. Het is wel leuk om vast te stellen dat wij goed draaien, nu precies woensdag KV Mechelen al op bezoek komt. Nu verwacht ik toch 12 tot 15.000 toeschouwers en dat is al een tijdje geleden. Ik bouw die verwachtingen niet enkel op de goede competitiestart, maar ook op de manier waarop we spelen. Racing Jet was namelijk niet zo'n gemakkelijke tegenstander. Dat is in het verleden al gebleken en nu wonnen ze toch tegen R Standard CL. En dat R Standard CL zag ik zaterdag in Mechelen een stevige tweede helft spelen. Het leek misschien gemakkelijk, maar dat kwam door ons spel. Ik moet ook Cisse Severeyns feliciteren, maar hij moet er wel voor zorgen dat hij het eenvoudig houdt. Dat is zijn kracht."

Cisse Severeyns zelf zong na zijn drie goals hoofdzakelijk de lof van de hele ploeg. "Het is het resultaat van het ploegspel en niet mijn verdienste alleen. Het leek soms dat ik veel ruimte kreeg, maar dat is aan de ploeg te danken. Dat ik nu topschutter ben, is wel plezant, maar daar denk ik niet direct aan. Als iemand anders beter geplaatst staat geef ik beslist de bal af", aldus de 19-jarige Antwerpse goalgetter (R.C. - GvA - 24/08/1987).

(bron: de pers - 24/08/1987)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Frank Mariman
3 Rudi Smidts
6 Arek Klimas
8 Jan Poortvliet - 47'
9 Rudi Taeymans
7 Frans van Rooij - 29'
10 Marc Van der Linden
11 Cisse Severeyns - 70' - 81' (P) - 85' (P)
 
60' 10 Marc Van der Linden (uit)/
12 Harry Cnops (in)
Racing Jet de Bruxelles (SR)
Oscar Everaert
Eddy Jaspers
Christophe Dessy - 12'
Stephane Adriaens
Jozef Barmos
Marc Verbruggen
Guy Demey
Benny Geebelen
Robert Hosker
Jean-Marc Imbert
Rob McDonald
 
55' Stephane Adriaens (uit)/
Jean-Luc Jonckheere (in) - 71'
70' Guy Demey (uit)/
Roland Janssen (in) - 88'