R. Antwerp F.C.

3 - 0

Woe. 26/08/1987 20:00 u.

K.V. Mechelen

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: André Van Herzele - Edouard Verhaegen
 
Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Frans van Rooij en Mark Van der Linden laten Mechelaars beven

R Antwerp FC aan de leiding, productiefste ploeg met acht voltreffers in de eerste twee matchen. Het is alweer elf jaar geleden dat nog een dergelijke jubelstemming op de Bosuil werd vastgesteld. Van in september 1976 met name. Toen puurde het team met Jef Vliers als trainer negen punten uit de eerste vijf matchen. In hoeverre was de goede start ditmaal te danken aan het relatief gemakkelijk openingsprogramma met de duels tegen vooropgestelde degradatiekandidaten als KV Kortrijk en RC Jet? De verwachtingen waren vooral op het thuisfront hoog gespannen. Tienduizend kijkers kwamen er op af, minder dan verwacht. Ze vroegen zich tevens af of KV Mechelen zich andermaal met een gelijkspel tevreden zou stellen.

De brigade van De Mos nam In ieder geval een afwachtende houding aan. R Antwerp FC was de aanvallende partij, maar de eerste doelkans voor Malinois. Mislukte laterale pass van de Pool Arek Klimas. Den Boer kon alleen met het leer op Wim De Coninck af. De ex-Waregemkeeper verkleinde de schiethoek en bewees nog maar eens dat hij niet zinnens is om zijn titularisplaats zomaar aan Ratko Svilar af te staan. Overigens zorgde de ook deze keer voorbeeldige Mechelse organisatie ervoor dat het plaatselijke territoriale overwicht bitter weinig kansjes opleverde. Mark Van der Linden deed het stadion opveren met een droog, laag schot buiten bereik van Drouguet, maar ook net naast.

Theunis repliceerde meteen met een afstandsschot dat ook maar net de hoofdprijs miste. R Antwerp FC bleef streven om het spektakel te verzorgen, maar liep zich even veel keer te pletter op het Mechelse blok. Vooral Rutjes hanteerde de botte bijl om Francis Severeyns af te stoppen. Het signaal voor 'Sir George' om de aanvalskracht te verhogen. Al aan het halfuur werd de Pool Arek Klimas naar de kant gehaald ten voordele van Harry Cnops. De match leek een beetje open te breken. Frans van Rooij schoot in het zijnet. Aan de overzijde was den Boer alweer dicht bij de openingstreffer met een kopbal op de paal.

Rood voor Benfeld
De vonk die de match nodig had om het stadion in vuur en vlam te zetten was een plaatselijk doelpunt dat er zes minuten na de pauze kwam. De weer uitstekende Frans van Rooij gleed door de Mechelse verdediging en werd door Theunis net voor de rechthoek naar het gras gehaald. De Bosuilmiddenvelder liet de Mechelse muur geloven dat hij de vrijschop rechtstreeks zou uitvoeren. De Nederlands spelmaker gaf een verrassend tikje richting Mark Van der Linden en de spits haalde uit met een laag schot dat langs de hand van de compleet verraste Drouguet tegen het net sloeg. En R Antwerp FC ging door! Amper zes minuten later leverde dat alweer succes op. Balverlies op het Mechelse middenveld stelde Frans van Rooij in staat met Francis Severeyns als tussenstation Mark Van der Linden voor het Mechelse doel te brengen.

Vanuit een schuine positie scoorde hij zijn tweede doelpunt van de avond. KVM moest daardoor voor het eerst sinds lange tijd risico gaan nemen. De thuisploeg dacht er echter niet aan op de voorsprong te teren. In het woordenboek van 'Sir George' komt het werkwoord verdedigen immers niet voor. Aad de Mos van zijn kant haalde de beide, in zijn ogen falende spitsen Ohana en den Boer van het veld, ten gunste van Emmers en Kesselaers. Malinois scoorde inmiddels uitsluitend in het notaboekje van scheidsrechter Goethals met gele kaarten voor Degreef, Theunis en Benfeld. En later na de tweede gele kaart voor de Westduitser de uitsluiting voor de ex-Bayernspeler. R Antwerp FC bleef de match stevig in handen houden.

De brigade van Kessler dacht eerder aan het verwennen van de toeschouwers dan aan het verdedigen van de voorsprong. Het leverde de thuisploeg nog een derde treffer en meteen Malinois' grootste nederlaag van de jongste maanden op. Francis Severeyns, gelanceerd door alweer Frans van Rooij, kon inderdaad succesrijk uitbreken en zijn zesde doelpunt van het pas begonnen seizoen aantekenen (Walter Geboers - bron: D.N.G.).

Cisse Severeyns en Mark Van der Linden slopen vesting van de Mos

DEURNE. — KV Mechelen zonder Michel Preud'homme is een kwetsbaar elftal. Zijn doublure Drouguet toonde zich tegen een vooral na rust sterk en zwierig voetballend R Antwerp FC immers de achilleshiel van de vice-kampioen en bekerwinnaar, die ook in de andere lijnen fel ontgoochelde. Met twee doelpunten werd Mark Van der Linden, de nan van de avond. Ook Cisse Severeyns scoorde weer en speelde zich bij de thuisploeg enkele keren nadrukkelijk in de kijker. Ook na drie speeldagen blijft de Great Old de tabel aanvoeren.

Cisse Severeyns, de jonge prijsschutter van R Antwerp FC, is een kerel met lef. Dat demontreerde hij alweer in de aanvangsfase van de wedstrijd door twee keer na elkaar te spotten net zijn bewaker Rutjes, toch niet de eerste de beste. Gevaar leverde het niet op. Wel aan de overkant, als Arek Klimas een totaal mislukte voorzet weggaf en den Boer de ruimte kon induiken. Wim De Coninck pareerde het zwakke schot. De thuisploeg, voor de gelegenheid in een knalgele uitrusting, tastte verder zonder veel succes de goed georganiseerde Mechelse afweer af. Mark Van der Linden pakte uit met een schitterend schot buitenkant rechtervoet, maar de bal draaide net voorbij de verste paal.

Sanders repliceerde met een loeier die ook maar nipt de goede richting miste. Dat was meteen de aanzet voor een betere periode van de Mechelaars. Ohana stuurde den Boer weg, Pascal Plovie ruimde op. Den Boer plaatste een stevige kopbal buiten bereik van Wim De Coninck tegen de staak. Tussenin had Thierry Pister nog eens verrassend in het zijnet geknald, zodat doelman Drouguet alvast voor rust niet de gelegenheid kreeg om zich een waardige doublure voor Preud'homme te tonen. Dat had allicht te maken met het feit dat Frans van Rooij dit keer zijn wil niet kon opdringen op het middenveld.

Toch kwam de thuisploeg met de rust in zicht nog onverwacht dicht bij de openingstreffer. Een draaiende hoekschop van Mark Van der Linden werd door iedereen, doelman Drouguet incluis, gemist. De bal waaide voorbij het Mechelse doel. Een slalom van de voor Arek Klimas ingekomen Cnops werd op de valreep door een glijdende Rutjes afgestopt.

Toen Frans van Rooij kort na de herneming bezig was zijn verschroeiende linker in stelling te brengen, trok Theunis ten koste van een gele kaart aan de noodrem. Hij duwde zelf de vrije trap tot bij Mark Van der Linden. Drouguet verkeek zich volkomen op de lage schuiver. Ook Degreef vergreep zich nog eens met een sanctie tot gevolg, aan de Nederlandse spelmaker van R Antwerp FC, die nu zichtbaar met meer gretigheid liep te voetballen en op het uur de basis legde voor een tweede Antwerp-goal. De grootste verdienste hierbij was echter voor Cisse Severeyns, die zich niet egoïstisch toonde en Mark Van der Linden toeliet zijn tweede treffer van de avond binnen te duwen.

Een nu ontketende thuisploeg kwam nauwelijks enkele minuten later zelfs dicht bij 3-0, dit keer redde Drouguet met een knappe safe de dichte knal van Frank Mariman. KV Mechelen had het dus bepaald niet breed en slaagde er niet in terug te slaan, ook al omdat Ohana zo goed als onzichtbaar bleef en den Boer de schaarse gelegenheden naast of over mikte. Met een dubbele wissel probeerde de Mos het tij te doen keren, maar het was integendeel de soms ongrijpbare Cisse Severeyns die met een derde doelpunt, zijn zesde van het seizoen, de pil bijzonder bitter maakte voor de Mechelaars, die in de slotminuten ook nog Benfeld verloren vanwege twee keer geel (Luk Luyten - GvA - 27/08/1987).

(bron: D.N.G. + GvA - 27/08/1987)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Frank Mariman
9 Rudi Taeymans
6 Arek Klimas
7 Frans van Rooij
8 Jan Poortvliet
3 Rudi Smidts
10 Marc Van der Linden (K) - 51' - 58'
11 Cisse Severeyns - 77'
 
29' 6 Arek Klimas (uit)/
12 Harry Cnops (in)
K.V. Mechelen
1 Pierre Drouguet
2 Bert Cluytens
3 Lei Clijsters (K)
4 Graeme Rutjes
5 Yves Degreef
6 Paul Theunis
7 Koen Sanders
8 Wim Hofkens
9 Joachim Benfeld
10 Eli Ohana
11 Piet den Boer
 
69' 10 Eli Ohana (uit)/
14 Mark Emmers (in)
72' 11 Piet den Boer (uit)/
12 Karel Kesselaers (in)