R. Charleroi S.C.

2 - 0

Zat. 26/08/1995 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade de Mambour

Toeschouwers: 8.000
 
Scheidsrechter: Frank De Bleeckere

Lijnrechters: Fernando Redondo - DaniŰl Haccart
 
Na RSC Charleroi - R Antwerp FC
Casto brengt ode aan eenvoud

De meest polyvalente Karolingse voetballer Casto, heerste tegen een vaak slordig uitvoetballend R Antwerp FC negentig minuten lang op de dirigentenstoel. Casto is een onmisbare pion geworden in een team dat met snedig bewegingsvoetbal zijn tegenstander niet alleen vaak overpeelde maar ook regelmatig overklaste. "Die kleine Casto die heeft van het moderne voetbal kaas gegeten," zei een misnoegde trainer Fazekas na afloop. Casto is een grootmeester in voetbal in ÚÚn tijd en genoot steun van een feilloze aanvoerder Mommens alsook van de twee spitsen MissÚ-MissÚ en Brogno. Vooral de Kameroener ontpopte zich als een ware nachtmerrie voor bewaker Rudi Taeymans, die na de pauze veiligheidshalve uit vrees voor rood, in de kleedkamers bleef.

Eenvoud siert
De Karolingse acties schitterden door hun natuurlijkheid. Niemand trachtte nu nog de boel op zijn eentje te forceren. Solidair knokken leek de leuze en MissÚ-MissÚ kleurde dan nog met schitterende Braziliaanse toetsen de wedstrijd. De lokale forcing resulteerde in tien hoekschoppen vˇˇr de pauze. De tweede hoekschop leverde de volle pot op. Casto, die beide treffers zou inluiden, schilderde een droomvoorzet ver over de tweede paal waar een hoog opspringende Desloover het luchtduel won en het leder in de voeten van MissÚ-MissÚ kopte. Het lokale troetelkind prikte een heerlijk balletje tegen de touwen. Een enkele keer kon R Antwerp FC dreigen met een gouden kopstoot van Krist Porte die net voor de pauze rakelings naast de paal zoefde.

Na de kampwisseling wou Rudi Smidts de lokale gevaarlijke man, MissÚ-MissÚ, ringeloren. J.-J.verkeerde echter in blakende conditie en forceerde nog een nieuwe kans alvorens Brogno met een daverende carombolleknal een flitsende beweging Casto-Mommens bekroonde. Brogno scoorde meteen zijn eerste seizoentreffer. Kon dadelijk daarop de voorsprong niet verhogen. Na een artistiek hakje van MissÚ-MissÚ kwam Ranko Stojic gepast tussenbeide. In de slotfase probeerden Carlo Lavigne en invaller Ganiyu Owolabi nog de schijn te redden. Het was echter al boter aan de galg. De afstand tussen de lijnen was te groot bij de roodwitten, de lukrake voorzetten zetten geen zoden aan de dijk.

Trainer Peruzovic liet nu ook nog zijn invallers aanrukken. Kwestie van de spelvreugde en het succes volledig te verdelen. Ex-Zelenaar Fiers catapulteerde van bij zijn intrede een raket over de dwarslat. "Er staat in Charleroi terug een ploeg op het veld die aardig voetbal ontwikkelt," besloot Peruzovic (Jan Van der Linden - Het Volk - 28/08/1995).

Retrospectieve door Peter

Dit werd de eerste wedstrijd van het seizoen voor Wim Kiekens. Ook hij kon niet vermijden dat R Antwerp FC haar derde nederlaag in vijf matchen leed. Het is duidelijk, de ploeg zit vol goeie wil en speelt met volle overgave spelen, maar de verwachtingen zijn zeker niet hooggespannen, zolang een spelbepalende figuur als Cvija Milosevic er niet bijloopt. De ploeg ontbeert een leider.

Mambour bruiste als vanouds. De voetbalgekke massa van RSC Charleroi, zo'n 11.000 in getal, zorgde voor een geweldige ambiance. De Carolo's drukten van de eerste minuut. Na 11 minuten scoorde Misse-Misse de openingstreffer. Ondanks het matige weerwerk kwam rood-wit op slag van rust bijna gelijk. Carlo Lavigne zette goed voor. Krist Porte kon ongehinderd koppen, naast evenwel.

Ook na de rust bleef de thuisploeg baas. Brogno drukte na een uur dat overwicht uit met een knappe volley voor 2-0. Dante kreeg nog een kans op 3-0. Ranko Stojic behoedde z'n ploeg voor verder onheil (Peter Nys - Antwerp Clubblad-05 - 23/09/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/08/1995)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ranko Stojic
4 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert - 23'
2 Rudi Taeymans - 27'
5 Rudi Smidts (K)
6 Geert Emmerechts
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Rubenilson Monteiro Ferreira
9 Cisse Severeyns
11 Carlo Lavigne
 
46' 2 Rudi Taeymans (uit)/
12 William Verbeeck (in)
66' 10 Rubenilson Monteiro Ferreira (uit)/
14 Ganiyu Owolabi (in)
R. Charleroi S.C.
1 Istvan Gulyas
2 Roch GÚrard
4 Fabrice Silvagni
6 Yvan Desloover
3 Rudy Moury - 34'
5 Eric Van Meir
7 Marco Casto
10 Raymond Mommens (K)
11 Dante Brogno - 60'
8 Jean-Jacques MissÚ MissÚ - 11'
9 Tibor Balog
 
75' 9 Tibor Balog (uit)/
14 Gabor Bukran (in)
82' 6 Yvan Desloover (uit)/
15 Samuel Remy (in)
86' 8 Jean-Jacques MissÚ MissÚ (uit)/
13 Filip Fiers (in)