K.F.C. Germ. Ekeren

2 - 0

Zon. 11/02/1996 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Veltwijckpark

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Geert Mortier - Christian Demoustier
 
Na KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC

Met de bekerzege als troost

Stani Gzil heeft KFC Germinal Ekeren op het goede spoor. De negen op negen die de geel-roden na overwinningen tegen KSK Beveren, KRC Harelbeke en R Antwerp FC na de winterstop lieten inschrijven, is goed voor een zesde stek in het klassement. KFC Germinal Ekeren Europees, het kan weer na de leuke derby. De partij stond bol van inzet, spanning en spektakel. Uiteindelijk toonde Germinal-spits Roger Lukaku zich de pittigste van allemaal. De Zaïrees deed een spetterend persoonlijk duel met Rudi Taeymans in zijn voordeel kantelen. Hij scoorde twee keer, genoeg voor de Germinal-zege.

Ook thuisdoelman Vande Walle had een groot aandeel in het succes van zijn ploeg. De 'Fille' hield op enkele beslissende momenten — vrije trap van Manu Godfroid, halve omhaal van Rony Van Rethy en vrije trap van Krist Porte gevolgd door rebound van Manu Godfroid — zijn doel schoon. "We zitten in een sterke periode", zei Gzil achteraf. "De groepsgeest is enorm gegroeid. Toen ik overnam van Helleputte kreeg ik als opdracht mee Germinal in eerste te houden. Vijfendertig punten werden er vooropgesteld. Die hebben we bijna (de club staat op 34 eenheden, nvdr).

Tot op heden ben ik een tevreden trainer." Inzet en karakter waren dus de bepalende factoren, want ook R.A.F.C. ging heel diep om in de vierde onderlinge confrontatie van het seizoen voor de tweede keer winnaar te worden. "Het ontbrak ons aan geluk", zei Bosuilcoach Laszlo Fazekas. Het kan, maar R.A.F.C. beschikte niet over de scherpte in de spits van Lukaku. Ganiyu Owolabi speelde behoorlijk tegen Verstraeten, maar toen Wégria na de knieblessure van 'Super-Mike' de Nigeriaan mocht schaduwen, was het alsof hij samen met Verstraeten uit de wedstrijd was verdwenen.

Germinal toonde zich iets steviger in de duels. Vooral na de rust dan. Voor de pauze had enkel Radzinski een tweetal keer kunnen dreigen. Nadien kwamen de geel-roden met meer volk richting Yves Van der Straeten gestormd. Rudi Smidts moest een kopbal van Lukaku voor de paal wegduwen. Dheedene punterde als aangever een hoekschop van M'Goghi voorlangs. Rudi Taeymans kopte een inzet van Hofmans van de doellijn. Een fout van William Verbeeck op Deflandre werd door scheidsrechter Goethals niet gezien.

Nog voor de wedstrijd had Antwerpmanager Carl Geeraerts Roger Lukaku aangewezen als de mogelijke boeman voor zijn ploeg. Lukaku had in twee van de drie vorige derby's gescoord, vandaar. "Germinal was sterker op de flanken", wou Laszlo Fazekas nog kwijt. "We moeten even slikken om dan weer verder te gaan. Er rest geen tijd om te jammeren. Volgende week komt K Sint-Truidense VV naar de Bosuil, vervolgens is er op dinsdag de bekermatch tegen KSV Waregem. Ik kijk die opdrachten vol vertrouwen tegemoet omdat ik mijn spelers niets kan verwijten."

Nationale selecties
Aanvoerder Rudi Smidts vernam tot zijn voldoening dat hij opnieuw werd opgenomen in de selectie van de Rode Duivels. William Verbeeck maakt ook deel uit van het nationale beloftenteam dat tegen Nederland niet in actie komt (Luk De Ranter - GvA - 12/02/1996).

Retrospectieve door Peter

R Antwerp FC verloor voor de derde keer in de lopende campagne van KFC Germinal Ekeren. De prestatie op zich was best bevredigend te noemen, al acteerden enkele spelers onder hun gebruikelijke niveau.

De eerste helft had weinig te bieden. Er waren enkele schuchtere pogingen langs beide kanten. Een mooie vrije trap van Manu Godfroid was echt gevaarlijk. Na de pauze brak de wedstrijd open. Er waren des te meer kansen. KFC Germinal Ekeren, was meest in balbezit onder impuls van een sterke Deflandre. De mooiste kansen waren voor R.A.F.C. Een halve retro van Rony Van Rethy werd knap gered door de uitstekende Vandewalle. Een bom van Krist Porte stuitte, net als de rebound van een sterke Manu Godfroid, op de vuisten van de Ekerse goali. Wim Kiekens schoot, afgezonderd voor doel, op de benen van Vandewalle.

Uit de daaropvolgende aanval puurde KFC Germinal Ekeren haar eerste goal. Lukaku, tot dan in de greep van Rudi Taeymans, kopte een inzenden van Dheedene voorbij Yves Van Der Straeten. Daarvoor had de spîts al eens een voorzet van Schaessens naast gedevieerd. Rudi Smidts veegde de bal van de lijn voor de aanstormende Radzinski. KFC besliste de partij in de slotminuut met een countergoal van alweer Lukaku, die sinds hij in de Belgische competitie aantreedt liefst acht keer scoorde tegen R Antwerp FC. Roger Lukaku is een echte boeman van de Great Old.

Door deze nederlaag krijgen de Europese kansen van R.A.F.C. een flinke knauw, maar alles kan nog. De komende twee weken moet er twee keer gewonnen worden, tegen S.T.V.V. en RFC Seraing. KSV Waregem komt tussendoor naar de Bosuil voor de beker afgezakt. Komaan jongens, laat jullie niet kennen (Antwerp Clubblad-13 - 17/02/1996)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/02/1996)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
4 Wim Kiekens - 60'
6 Geert Emmerechts
3 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
7 William Verbeeck
8 Krist Porte
2 Rony Van Rethy
10 Cvijan Milosevic
11 Manu Godfroid
9 Ganiyu Owolabi
 
85' 10 Cvijan Milosevic (uit)/
12 Dragan Jakovljevic (in)
K.F.C. Germ. Ekeren
1 Filip Van de Walle (K)
15 Marc Schaessens
3 Stan Van den Buys
6 Mike Verstraeten
5 Karim M´Goghi
4 Eric Deflandre - 74'
7 Rudy Janssens
10 Gunther Hofmans
9 Didier Dheedene
13 Tomas Radzinski
11 Roger Lukaku - 42' - 80' - 89'
 
53' 6 Mike Verstraeten (uit)/
2 Bernard Wégria (in)
84' 13 Tomas Radzinski (uit)/
14 Simon Tahamata (in)