R.W.D.Molenbeek

2 - 0

Zat. 21/03/1998 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Edmond Machtensstadion

Toeschouwers: 5.000
 
Scheidsrechter: Eddy Vermeirsch

Lijnrechters: Alain Gerard - Philippe Ryelandt
 
Na R.W.D.M. - R Antwerp FC

Oudste club laat zich naar de slachtbank leiden: tweede klasse is nu héél dichtbij. Wie kan R Antwerp FC nog redden?

MOLENBEEK - Guy Vandersmissen is 40 jaar. Hij was zaterdag de beste man op het veld. Proficiat Guy, maar met alle respect, dat kan niet. Bij R Antwerp FC lopen Darko Pivaljevic en Igor Nikolovski. Twee spelers die ten minste evenveel talent hebben als de speler-trainer van RWDM. Ze zijn meer dan vijftien jaar jonger, maar bakten er niets van. De malaise bij de Great Old is groot. De oudste club van het land staat met één voet in tweede klasse. Met nog zeven wedstrijden te gaan en vijf punten achterstand op de veilige zestiende plaats lijkt de zaak verloren. Zelfs de grootste optimisten vragen zich af: wie kan R.A.F.C. nog redden?

De Antwerpsupporters kropen in de grond van schaamte na de 2-0 nederlaag in Molenbeek. Zij die amok maakten, wisten niet beter. De echte roodwitte supporters waren gekraakt. Pijnlijk om zo door de eigen spelers voor schut te worden gezet. Yvan De Corte, Geert Emmerechts, Antonio Acosta, de uitgesloten Wim Kiekens en de ingevallen Rudi Taeymans baalden als een stekker. Zij hadden er op het veld nog iets aan gedaan om de eer van Royal Antwerp Football Club hoog te houden. Maar de rest? Sorry, zelden werden de rrodwitte kleuren zo onwaardig gedragen.

Voorzitter Eddy Wauters was wit van woede. R.A.F.C. werd te kakken gezet door een bende meelopers in de eigen rangen. Ze flirtten met het failliet van een traditierijke voetbalclub die KRC Harelbeke en VC Westerlo probleemloos zou moeten overschaduwen.

Kwaliteit
R.A.F.C. heeft te weinig kwaliteit. Foei aan het bestuur dat het zover is gekomen. Rood-wit heeft meer in zijn mars dan KSK Beveren en RWDM. Achter die ploegen eindigen, wordt de grootste blamage in de 118-jarige geschiedenis van R.A.F.C. Wauters, die altijd verder denkt dan de modale Belg, kan dit niet laten gebeuren. Ratko Svilar heeft vier op negen gehaald. Niet erbarmelijk slecht, maar zeker niet genoeg. "R.A.F.C. moet worden gered, met of zonder mij," zegde hij gisteren. We zijn zeker dat coach Ratko Svilar alles heeft gedaan wat binnen zijn vermogen ligt om zijn club te redden.

Zijn enthousiasme werkt blijkbaar niet aanstekelijk genoeg. Daarom kan het best dat de oudste club van het land er iemand bijhaalt die dat wel kan. Al was het maar om een signaal te geven dat rood-wit de strijd nog niet opgeeft. R.A.F.C. in tweede klasse, geen Eurostadion en op naar eenzelfde lot als Beerschot? Wie wenst dat?

De wedstrijd
Ratko Svilar had zijn team op drie plaatsen gewijzigd. Geert Emmerechts en Gunter Verjans keerden ten koste van Johan Mücher en Zoran Campara terug in de basiself. Bimbo Fatokun verving Tomas Ramelis, die zelfs buiten de kern viel. Het bracht allemaal geen zoden aan de dijk. R Antwerp FC evenaarde moeiteloos de zwakke prestaties van tegen St.-Truiden en Harelbeke. Zelden zal een team in een zo belangrijke degradatiewedstrijd zo weinig motivatie aan de dag hebben gelegd. 90 minuten voetballen leverde één kwart kansje op. Een kopbal van Darko Pivaljevic werd opgeraapt.

Voor de rest was er het grote niets. Een ploeg die als los zand aan elkaar hing met enkele spelers die de laat maar-waaien-mentaliteit op een bijzonder pijnlijke wijze tentoonspreidden. Het eveneens zwakke RWDM had een halfuur en een kneep in de arm nodig om te geloven dat de degradatieconcurrent er echt zo met de pet naar gooide. Sonck en Vamesu mikten in de slotfase van de eerste helft naast het doelkader. Miletic plaatste een vrije trap op de vuisten van Yvan De Corte. In het begin van de tweede helft zette speler-trainer Guy Vandersmissen zijn eigen selectie kracht bij door Sonck mooi aan te spelen.

De jonge aanvaller maakte zich knap vrij en schoot de 1-0 binnen. Vijf minuten later was het kalf helemaal verdronken. De Antwerpdefensie blunderde op een vrije trap van Vamesu en Sonck kon zijn vijfde van het seizoen binnenlopen (2-0). Wim Kiekens werd met twee gele kaarten naar de kleedkamer gestuurd. Dan was het helemaal voorbij voor roodwit. De score veranderde niet meer, Bovri mikte naast en de ingevallen Beganovic stuitte op Ivan De Corte. De Antwerpdoelman was de enige bezoeker op aanvaardbaar niveau (L.V.D.W. - GvA - 23/03/1998).

(bron: de pers - 23/03/1998)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ivan De Corte
2 Wim Kiekens - 38' - 75'
3 Igor Nikolovski
6 Ivan Ilic
4 Geert Emmerechts (K)
7 William Verbeeck
22 Antonio Acosta - 42'
23 Gunter Verjans
19 Bimbo Fatokun
8 Manu Godfroid
9 Darko Pivaljevic
 
57' 22 Antonio Acosta (uit)/
10 Sandro da Silva (in)
74' 7 William Verbeeck (uit)/
5 Rudi Taeymans (in)
R.W.D.Molenbeek
1 Dirk Rosez (K)
7 Marc Van Gronsveld
19 Steve Barbe
16 Afrim Salievski - 57'
15 Steve Laeremans
13 Alan Haydock
10 Guy Vandersmissen
5 Pascal Bovri
2 Georgica Vamesu
8 Slobodan Miletic
11 Wesley Sonck - 48' - 53'
 
69' 10 Guy Vandersmissen (uit)/
6 David Nechelput (in)
75' 8 Slobodan Miletic (uit)/
3 Husein Beganovic (in)
87' 13 Alan Haydock (uit)/
4 Adrian Bakalli (in)