R. Antwerp F.C.

4 - 0

Zat. 13/04/1991 20:00 u.

R. Standard de Lige

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 4.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Frank Vermeersch - Jos Vrancken
 
Na R Antwerp FC - R Standard CL

Alex Czerniatynski geselt z'n gewezen ploegmaats letterlijk en figuurlijk

ANTWERPEN - Alex Czerniatynski was uit op een revanche tegen zijn gewezen club Standard. Hij heeft die gekregen. De wroetende spits lag aan de basis van twee doelpunten en scoorde er zelf n. In het Waalse kamp gunde men Alex zijn revanche niet. Vooral doelman Bodart en trainer Kessler waren niet mals voor wat zij noemden de 'overgemotiveerdheid' van de Antwerpaanvaller.

"Ik kan begrijpen dat je tegen je gewezen ploeg iets extra's wil laten zien, maar Alex ging te keer als een wildeman," vertelde een op drie plaatsen toegetakelde en ook door zijn rode kaart bijzonder geprikkelde Bodart na afloop. "Het waren overtredingen telkens met de voet vooruit en opzettelijk. Zulke zaken horen op een voetbalveld niet thuis. Wanneer ik dan op een vriendelijke manier een doorgebroken speler onderuit haal, krijg ik meteen rood. Onbegrijpelijk."

De Standarddoelman had maar weinig begrip voor het feestje dat de gewezen Sclessinaanvaller, die de kandidaat voor Europees voetbal (volgens Bodart dus ook letterlijk) k.o. had geslagen, aan de overkant aan het bouwen was. Ook het gegeven dat de schoonbroer van Preud'homme uit de 'wedstrijd in de wedstrijd' als verliezer tevoorschijn kwam zat hem wellicht niet lekker.

Czernia geel, Bodart rood
De 22 spelers waren in de eerste helft blijkbaar nog wat onder de indruk van de onzekerheid voor de aftrap. In een nabij de Bosuil gelegen bedrijf, gespecialiseerd in verdelgingsmiddelen, was brand uitgebroken en pas een half uur voor de wedstrijd besloot de politie het duel te laten doorgaan. Binnen de stadionpoorten viel er bijzonder weinig te beleven tot Czernia na 37 minuten de score opende. Hans-Peter Lehnhoff liet op snelheid Beuken ter plaatse. De Waalse spits trapte naast Bodart de 1-0 op het bord. R.A.F.C. met Frans van Rooij in de ploeg, drukte steriel. Van R Standard CL ging geen enkele dreiging uit.

Voor de thuisploeg volgde na de kampwisseling de kentering, de discipelen van gewezen Bosuiltrainer Kessler bleven een hele wedstrijd achter een vlotte combinatie aanhollen. Enkel op slag van rust kon Cruz dreigen. De Braziliaan trapte een vrije trap voorbij Karoly Gelei (de Hongaar kreeg als vervanger van Wim De Coninck de voorkeur op Ratko Svilar). Het schot scheerde de lat. Op dat moment had Czernia in een viriel duel Bodart al voor de eerste keer geraakt aan de neus. De tweede helft was vier minuten oud toen Bodart het op zijn beurt van Czernia won. Op voorzet van Rudi Smidts kopte de gedreven Antwerpspits naar de benedenhoek, de nationale doublure redde puik.

Tien minuten later stonden beide hoofdrolspelers terug oog in oog. Nassen trapte Czernia evenwel langs achter tegen de graszoden. Frans van Rooij plaatste de strafschop keurig binnen. R Antwerp FC en vooral Czernia gingen op hun elan door en (wat dacht je ?) er volgde een nieuwe botsing tussen Bodart en zijn gewezen ploegmaat. Van beide zijden werden weinig liefkozende naampjes naar mekaars hoofd geslingerd met een gele kaart voor Czernia als gevolg. Bodart, die hem te lijf wilde, boekte zijn tweede overwinning. De Antwerpaanvaller zou het pleit toch in zijn voordeel beslechten nadat hij via een n-twee met de slimme Hans-Peter Lehnhoff en met de medewerking van Nassen en Beuken er 3-0 maakte.

Czernia mocht vr zijn applausvervanging ook nog 'het genoegen proeven' zijn tegenspeler van het veld te zien verwijderen. Bodart trok de doorgebroken Ronny Van Geneugden onderuit en mocht van Goethals vertrekken. Omdat Kessler reeds twee vervangingen had doorgevoerd, diende Molnar tussen de palen post te vatten. De Deen deed het niet slecht met twee geslaagde interventies maar moest zich toch gewonnen geven toen hij oog in oog met de doorgebroken Hans-Peter Lehnhoff kwam te staan. 4-0. Als de ingevallen Nico Claesen in de slotfase wat meer beheersing aan de dag had gelegd was de gewezen Antwerptrainer met een smadelijke forfaitscore richting Sclessin gestuurd (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 15/04/1991).

(bron: de pers - 15/04/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Karoly Gelei
2 Wim Kiekens
4 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
10 Rafal Quaranta
7 Frans van Rooij - 58' (P)
6 Hans-Peter Lehnhoff - 83'
11 Alex Czerniatynski - 38' - 72'
 
75' 8 Patrick Schrooten (uit)/
15 Ronny Van Geneugden (in)
82' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Nico Claesen (in)
R. Standard de Lige
Gilbert Bodart - 78'
Etienne Delangre
Daniel Nassen
Guy Hellers
Bernard Beuken
Marc Schaessens
Danil Cruz
Thierry Pister
Guy Vandersmissen
Patrick Asselman
Shalom Tikva
 
35' Shalom Tikva (uit)/
Miklos Molnar (in)
68' Patrick Asselman (uit)/
Michal Goossens (in)