K. Beerschot V.A.V.

1 - 2

Zat. 23/02/1991 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympisch Stadion

Toeschouwers: 5.000
 
Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters: Ghislain Hayen - Robert Devos
 
Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Mislukt experiment met libero-duo Brylle-Camerman brengt sportieve degradatie dichtbij: grauwsluier over de derby

ANTWERPEN - R Antwerp FC en vooral K Beerschot VAV zijn er niet in geslaagd de grauwsluier die er over deze 158e editie van de stadsderby hing - op het bespeelbare terrein weg te voetballen. Kwalificaties als "De laatste derby van de 20e eeuw?" en "De derby der gedagvaarden" logen er niet om. De wedstrijd was niet van die aard om het Antwerpse voetbalpubliek nu plots terug massaal richting Kiel of Deurne te lokken.

Vastgesteld moest zaterdagavond worden dat een wisseling van de trainerswacht verschillende effecten kan sorteren. Het trainersduo De Wit-Koekelcoren dat de weggestuurde Dimitri Davidovic vervangt, haalden met R.A.F.C. in de recentste partijen een 3 op 4. Alvast reden genoeg voor de rood-witte bestuursleiding om de doorgevoerde trainerswissel te bejubelen en alle berichten omtrent de komst van een nieuwe sterke man te weerleggen. Bij K Beerschot VAV ligt het anders. Er werd ook zaterdagavond hard gewerkt door de spelers, maar dat deed dezelfde ploeg onder de voormalige trainer óók. Naar analogie met het zoeken van oplossingen voor de financiële problemen, heerst er bij de "Mannekens" echter ook op het terrein onrust.

Bovendien kreeg Kuusela de ongelukkige inval om het tegen R.A.F.C. met twee libero's Camerman en... Brylle, die op die plaats niet over de minste ervaring beschikken, te proberen. Audoor, van nature uit een aanvaller, werd met de bewaking van Hans-Peter Lehnhoff bedacht. Het gevolg? De bordjes wezen al na tien minuten 0-1. Twee libero's, maar toch speelden ze op één lijn. Voor een uitgekookte voetballer als H.-P. Lehnhoff was zoiets een gedroomde gelegenheid om zijn duivels nog eens te ontbinden. Na een pass van Raph. Quaranta dook de Duitser in de gapende ruimte. Hij kon probleemloos 40 meter overbruggen en zijn achtste competitietreffer voorbij Kerremans schuiven. Tien minuten later was het weer raak.

Frans van Rooij stuurde Hans-Peter Lehnhoff in de diepte. In een altruïstische bui stelde hij Nico Claesen in staat zijn achtste competitiegoal te scoren. R Antwerp FC genoot van het geklungel in de paarswitte rangen. Een derde treffer kwam er voor de kampwisseling niet. Beerschot dat bovendien gehandicapt was door de afwezigheid van Vanheusden en Luyckx, kon daar in de eerste helft enkel halve kansjes voor Claessens en Fieber tegenover plaatsen."

Van den Wyngaert helpt
In de tweede helft herschikte Kuusela zijn pionnen : De Ruyter terug op de liberostek, Brylle en Audoor kregen meer aanvallende opdrachten. R.A.F.C. beperkte zich tot controlevoetbal. Raph. Quaranta en Nico Claesen toonden zich gevaarlijk. De thuisploeg probeerde wel maar had toch de hulp van Van den Wyngaert nodig om aan de aansluitingstreffer te komen. Fieber, weggestuurd door Polley, ging zeer gretig over het been van Rudi Smidts. De Antwerpse ref legde de bal op de stip. Talbut joeg het leer staalhard achter Wim De Coninck.
In de resterende 25 minuten trachtte de thuisploeg tevergeefs de bakens te verzetten. Voor Beerschot wordt de nood bijzonder groot.

Dinsdag hoopt men mecenas Guy Ivens met de beloofde miljoenen terug in het land te mogen begroeten zodat alvast een extra-sportieve vernedering (schrapping) kan worden vermeden. Op het terrein lijkt een kentering ten gunste echter veraf. Met nog 11 wedstrijden te gaan en een puntentotaal van 12 eenheden had men het in de Kielse entourage niet overdreven moeilijk met de bewering dat tweede klasse angstwekkend dichtbij is.

Stemmen na de derby
"Zonder een steen te willen werpen naar onze vorige trainer, mijnheer Davidovic, kun je niet naast het feit dat nu alle spanningen uit de groep verdwenen zijn, zodat iedereen weer enkel aan voetballen kan denken", vatte Wim De Coninck samen. "Alle spelers staan volledig achter het huidige trainersduo. Aan ons nu om tijdens de rest van het seizoen uitschieters achterwege te laten. We moeten trachten een meer constante lijn te leggen in onze prestaties."

Offside-goal en alleszins geen penalty
De stemming tijdens de grote derby was zowel onder de toeschouwers als op het verrassend goed bespeelbare veld uitstekend. Dit was alleszins een positieve zaak vermits men zich in beide kampen bedrogen achtte door twee belangrijke beslissingen. "Het tweede Antwerpdoelpunt kwam er in een duidelijke buitenspelpositie", beweerde Kenneth Bruylle. Enkele meters verder zegde Patrick Schrooten: "De B.-penalty werd ten onterechte gefloten."
"Nadat deze door Mark Talbut werd omgezet, kwamen wij nog in moeilijkheden."

"In de ploeg werd op twee manieren gereageerd. In de verdediging opteerden wij voor de veiligheid, maar vooraan wenste men het resultaat in duidelijker cijfers om te buigen", voegde Wim De Coninck daaraan toe." "Er was beslist geen sprake van strafschop. Indien de scheidsrechter dan toch een fout wenst te blazen, wat ten zeerste te betwisten valt, dan moet hij de bal buiten het strafschopgebied leggen. Enkel door die verkeerde beslissing kon Beerschot opnieuw in de wedstrijd komen", besloot Rudi Smidts (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 25/02/1991).

(bron: de pers - 25/02/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts
2 Wim Kiekens
9 Geert Emmerechts
4 Mohamed Lashaf
7 Frans van Rooij
8 Patrick Schrooten
11 Rafaël Quaranta
10 Nico Claesen - 20'
6 Hans-Peter Lehnhoff - 10'
 
78' 11 Rafaël Quaranta (uit)/
15 Ronny Van Geneugden (in)
85' 10 Nico Claesen (uit)/
14 Alex Czerniatynski (in)
K. Beerschot V.A.V.
Peter Kerremans
Kenneth Brylle
Alex Camerman
Marc Talbut - 65' (P)
Alain Lodewijckx
Balasz Berczy
Peter Fieber
Gert Claessens
Yves Audoor
Frank Thys
Prince Polley
 
46' Frank Thys (uit)/
Godwin Okpara (in)
46' Alex Camerman (uit)/
Johan De Ruyter (in)