Royal Excelsior Mouscron

2 - 2

Zat. 07/09/1996 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade du Canonnier

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Marcel Javaux

Lijnrechters: Lode Muyldermans - Marcel Van Ransbeeck
 
Na Royal Exc. Mouscron - R Antwerp FC

Bosuil-jongens geven overwinning weg aan broers Mpenza

Moeskroen "Mocht elke ploeg spelen zoals wij durven te voetballen, dan zou men niet meer klagen over het Belgisch voetbal", stelde Georges Leekens na afloop van de wedstrijd tegen R Antwerp FC. We werden op Le Canonnier inderdaad vergast op een mooi potje voetbal, waarin beide ploegen het beste van zichzelf gaven. De Henegouwers overklasten in de eerste helft met verbluffend voetbal hun tegenstanders. De Great Old was baas na de rust en liet kort voor affluiten de overwinning nog uit handen glippen. Bij Les Hurlus was een hoofdrol weggelegd voor de intussen gekende paradepaardjes Mbo en Lokonda Mpenza. De oudste was twijfelachtig tot kort voor de match, maar van zijn blessure zagen we niets op het veld. Pech en gehaastheid in de afwerking hielden de broertjes van enkele goals. "Wij brengen misschien wel te leuk voetbal," was Leekens' commentaar achteraf. George Kessler liet voor de gelegenheid George Kulscar aan de kant, Gouram Makaev kreeg de voorkeur op Ganiyu Owalabi.

Na de minuut stilte voor An en Eefje kregen we eenrichtingsvoetbal te zien. De grensploeg gooide alles naar voren. De Antwerpenaren zagen de ballen rond de oren vliegen. Na drie minuten lanceerde Vidovic de jongste Mpenza. Deze zag broer Mbo vrijstaan, die op de paal besloot. Even later probeerde Lokonda het op aangeven van Lemoine. Zijn mislukte schot vloog meters naast. Rudi Smidts en co holden achter de feiten aan, trachtten zich tevergeefs te organiseren. Na slecht uitverdedigen van Manu Karagiannis belandde de bal bij Vandurme. Het schot werd afgeblokt. De pegel in de rebound van Dauwe vloog hoog over. Na een hoekschop kopte Mbo de bal tot bij zijn broer Lokonda: de hoek was te scherp. Het doelpunt kon niet uitblijven. Een combinatie van de thuisploeg begon bij Lemoine. Vandurme bracht het leer voor doel. Mbo Mpenza liep zijn eerste competitiedoelpunt voor R Exc. Moeskroen binnen. Er was precies een kwartier gespeeld. Kort daarna kregen we de eerste actie van de bezoekers.

De bal geraakte na een hoekschop niet goed weg. Een lel van Manu Karagiannis kon door De Koeyer nog net overgetikt worden. Daarna begon de Henegouwse stormloop opnieuw. Vandurme bracht voor doel. Ditmaal besloot Lokonda op de staak. Na een halfuur leek R.A.F.C. te herademen. Dat resulteerde meteen in een van de mooiste doelpunten van de competitie. Pascal Plovie kruiste vanop rechts en vond Gouram Makaev. De man uit Kazachstan besloot in een tijd met een loeiharde halve omhaal hoog in het dak van het doel. Rood-wit was even aangeslagen, maar hernam na vijf minuten opnieuw zijn pressing-voetbal.

Na de herneming kregen we een heel ander beeld. De mannen van Leekens leken op hun adem getrapt te hebben en kregen het lastig. De Kessler-discipelen combineerden vlot, vonden elkaar makkelijk en controleerden de partij, zonder veel kansen te creren. Na een kwartier omzeilde William Verbeeck de Henegouwse verdediging. Voorbij drie man en een mooi afleggertje voor Cisse Severeyns, die zijn vijfde van het seizoen mocht binnentrappen. De thuisploeg zocht dan naar nieuwe kansen, alles werd naar voren gegooid, ook verdediger Vidovic kwam in de spits. Lokonda kopte een voorzet van Lemoine centimeters over. Aan de overkant kon De Koeyer met veel moeite een scherp schot van Gouram Makaev afstoppen. Het krachtvoetbal, gesteund door het geschreeuw van de horde supporters, leverde de thuisploeg tenslotte een ultiem gelijkspel op. Opnieuw Lemoine met een pass, Mbo kopte zijn tweede binnen (K.M. - GvA - 9/09/1996).

(bron: de pers - 09/09/1996)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
2 Pascal Plovie
3 Igor Nikolovski
4 Geert Emmerechts - 85'
5 Rudi Smidts (K)
11 Wim Kiekens
10 William Verbeeck
7 Manu Karagiannis - 43'
8 Manu Godfroid
6 Gouram Makaev - 31'
9 Cisse Severeyns - 59'
 
84' 10 William Verbeeck (uit)/
12 George Kulcsar (in)
89' 6 Gouram Makaev (uit)/
14 Ganiyu Owolabi (in)
Royal Excelsior Mouscron
1 Erik De Koeyer
4 Steve Dugardein
5 Laurent Dauwe
10 Claude Verspaille
15 Gordan Vidovic - 88'
11 Marc Debuyser
14 Dominique Lemoine (K)
17 Donald Van Durme
9 Mbo Mpenza - 14' - 84'
8 Lokonda Mpenza
12 Olivier Besengez
 
62' 10 Claude Verspaille (uit)/
20 Ibrahim Romart (in)
79' 4 Steve Dugardein (uit)/
16 Dannie Lenie (in)