Club Brugge K.V.

0 - 2

Zon. 05/11/1989 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympiastadion

Toeschouwers: 15.000
 
Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters: Jean-Pierre Grayet - Raymond Hoeben
 
Na Club Brugge KV - R Antwerp FC
Czernia op zijn sokken, blauwzwart op de dool

BRUGGE - In de opmerkelijke opmars naar de kop van de klassering, die sedert het 'mirakel van Sofia' werd ingezet, kon R Antwerp FC ook door Club Brugge KV niet worden gestuit. Het Olympiastadion werd in diepe rouw gedompeld. Club Brugge KV liep zondagnamiddag tegen haar derde nederlaag in tien dagen tijd op. Het mag na zijn Europese en zijn bekeraspiraties nu ook de laatste titeldromen wegbergen, mochten die er de jongste dagen alsnog zijn ingepraat. Met alle begrip voor de zware Europese midweekmatch die allicht nog in de Brugse benen zat, werd Club door R.A.F.C., dat een dag meer had kunnen recupereren van een wat minder belastende verplaatsing, hoe dan ook toch ontmaskerd als een pseudo-topploeg, die de te veelvulige onvolmaaktheden in het eigen spel niet lang kon verdoezelen.

Nochtans was Club met Verlinden niet geheel onverwacht onder de lat ten nadele van Van de Walle, gretig aan het duel begonnen. Al tijdens het eerste kwartier waren er een drietal kansen. 'Ouwe' Ratko Svilar liet zich in het Antwerpse doel echter niet verrassen door de kopballen van Staelens en Brylle. De Antwerpdoelman zou zich kort voor de pauze nog onderscheiden. Bij de beste plaatselijke actie via Van der Elst en Brylle in het centrum kon het simpele intikkertje van de Brugse kapitein Ceulemans door Ratko Svilar in extremis gestuit worden.

Deksel op de neus
Het liet zich toen al aanzien dat het missen van dergelijke open kansen Club zuur zou opbreken. Nico Claesen, op papier de eenzame kamikaze van R.A.F.C., vervulde zijn functie weer zoals in zijn beste Mexicaanse dagen. Op de flanken kwam er bijzonder veel ruimte voor de Duitse stoomwalsen Ralf Geilenkirchen en vooral Hans-Peter Lehnhoff. Zij werden slag om slinger door Frans van Rooij in het straatje gestuurd. Voor de pauze hield R.A.F.C. het op die manier bij een paar prikjes. Een lange ren van Alex Czerniatynski, waarbij de verdienstelijke Plovie zijn doelman op de lijn moest bijspringen, had voor Club een duidelijke waarschuwing moeten inhouden. Czernia had er duidelijk zin in. En toen H.-P. Lehnhoff kort na de rust ongestoord lateraal het veld mocht afrennen op de rand van het strafschopgebied, dook de Waal gepast in het gat om Verlinden met een simpel lobje het nakijken te geven...

Club, dat minuten daarvoor de ingevallen Christiaens nog een huizenhoge kans om de hals had zien brengen, zou zich van de klap nooit herstellen. Het zag de hoge ballen keer op keer op de torens Geert Emmerechts en Nico Broeckaert afketsen. Farina verdween helemaal in de achterzak van Rudi Smidts en dus kon Ratko Svilar het bij wijze van spreken allemaal rustig bekijken vanuit zijn doel. Dat mocht Verlinden allerminst. Elke Antwerpse counter leidde tot drie tegen drie situaties op de Brugse speelhelft. Zodat het in feite een wonder mocht heten dat de nekslag voor Club bij een poging van H.-P. Lehnhoff om een corner rechtstreeks te verzilveren en door Nico Claesen over de lijn werd gewerkt, er pas in de slotminuten kwam (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 6/11/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Een zelfzeker R Antwerp FC heeft in het Olympiastadion tegen een weinig overtuigend Club Brugge KV bewezen dat de vrees voor puntenverlies vijf dagen na de Euro-trip naar Dundee, ongegrond was. De lokalen gingen er van bij de start wel fors tegenaan, maar een attente Ratko Svilar voorkwam een vroege Brugse treffer. Hij reageerde gepast op een kopbalpoging van Staelens. Ook pakte hij halfweg de eerste helft uit met dé redding van de match op een dichte poging van Jan Ceulemans na voorzet van Brylle. Tussendoor was ook Nico Claesen dicht bij de openingstreffer voor de Great Old, maar besloot vanuit een ideale schietpositie over het Brugse doel.

Na de rust toonde een gepast uitkomende Ratko Svilar zich alert op een poging van Christiaens. Even later was het aan de overzijde raak. Hans-Peter Lehnhoff kwam op rechts in balbezit, sneed lateraal naar binnen en bediende met een listige doorsteekpas de goed inkomende Alex Czerniatynski op links. Czernia gaf Verlinden met een boogballetje het nakijken (0-1). Club Brugge KV diende vervolgens de wet van de sterkste te ondergaan. Twee minuten voor tijd werd de rood-witte suprematie met een tweede treffer beloond. Bij een hoekschop van H.-P. Lehnhoff kon Verlinden niet bij de bal. De op de loer liggende Nico Claesen rondde tussen een drietal Brugse verdedigers af (0-2).

De vreugde bij de Antwerpaanhang was compleet ! Na de Uefa-kwalificatie voor de derde ronde en een zege op het veld van Club Brugge KV, het kan niet meer stuk voor de Great Old (Antwerp Clubblad-9 - 20/01/1990)!
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/11/1989)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Ratko Svilar
Wim Kiekens
Geert Emmerechts
Nico Broeckaert
Rudi Smidts
Hans-Peter Lehnhoff
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
Ralf Geilenkirchen
Nico Claesen - 89'
Alex Czerniatynski - 56'
 
88' Alex Czerniatynski (uit)/
Rudi Taeymans (in)
89' Nico Claesen (uit)/
Ronny Van Geneugden (in)
Club Brugge K.V.
Danny Verlinden
Serge Kimoni
Pascal Plovie
Alex Querter
Vital Borkelmans
Peter Crève
Franky Van der Elst
Lorenzo Staelens
Jan Ceulemans
Frank Farina
Kenneth Brylle
 
46' Kenneth Brylle (uit)/
Hans Christiaens (in)
62' Serge Kimoni (uit)/
Luc Beyens (in)