R. Antwerp F.C.

0 - 0

Zat. 12/09/1998 20:00 u.

Royal Tilleur FC Liégeois

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 2.750
 
Scheidsrechter: Marc Schluter

Lijnrechters: Dirk Vanhoutte - Pierre Dupuis
 
Na R Antwerp FC - Royal Tilleur FC Liégeois

Regi Van Acker hekelt gebrek aan winnaarsmentaliteit - "R Antwerp FC is niet klaar voor systeem met drie spitsen"

DEURNE - R Antwerp FC begon met drie spitsen aan de wedstrijd, maar slaagde er in de eerste helft niet in haar wil op te dringen aan de bezoekers. Verder dan schuchtere afstandschoten van William Verbeeck en Darko Pivaljevic kwam de thuisploeg niet. De beste kansen waren voor RTFC Luik. Sterke Oldrich Parizek maakte pogingen van Czerniatynski, Bilwani en Marchandise knap onschadelijk. De Tsjechische doelman behoedde zijn ploeg voor achterstand.

Na de rust bracht Regi Van Acker een extra middenvelder. Dat leverde zijn team veldoverwicht op, weinig doelkansen. De beste mogelijkheid was voor Ganiyu Owolabi die op aangeven van Sandro Da Silva op de deklat schoot. Darko Pivaljevic had nog een mooie vrije trap in huis, Radakovic bokste in hoekschop. "Een gebrek aan winnaarsmentaliteit," sneerde Antwerptrainer Van Acker na afloop van het teleurstellende gelijkspel van zijn ploeg tegen rode lantaarn RTFC Luik. "We hervielen in de fouten van vorig seizoen. Tijdens de rust heb ik de puntjes op de i gezet."

Net als in Kapellen probeerde Regi Van Acker het met drie spitsen. Verder dan de fase van de goede bedoelingen kwam de poging niet. Nochtans verdient hij alle lof, omdat hij niet afstapt van zijn aanvallend spelconcept. Tegen de laatste uit het klassement werd zaterdag opnieuw duidelijk dat R Antwerp FC op dit moment het nodige talent mist om de mooie ideeën van zijn trainer in daden om te zetten. "We bewezen dat het niet het aantal aanvallers is dat bepaalt of je goed speelt," zegt Regi Van Acker. "We missen de ervaring en een spelbepalende figuur die nodig is om een match te doen kantelen."

"Die vaststelling is niet nieuw. We zullen toch eens onze portemonnee (zoals de supporters elke wedstrijd fors moeten doen) moeten bovenhalen." Geert Emmerechts stelde vast dat een systeem met drie spitsen momenteel te hoog gegrepen is voor zijn club. "Het was net als in Kapellen geen succes," zegt de Antwerpkapitein. "Ik verwijt niemand iets, maar we zijn daar gewoon nog niet klaar voor. We willen het best uitvoeren maar het lukt niet." Sandro Da Silva zou de man moeten zijn die door zijn creativiteit de spitsen moet vrijspelen. De tengere Braziliaan heeft dit seizoen echter nog geen aanvaardbaar niveau bereikt.

"Sandro bewees zaterdag dat hij een Braziliaan is," zegt Regi Van Acker. "Veel lopen met de bal, draaien en keren. Ik wil geen steen werpen naar onze jongeren, maar als je als buitenlander binnengehaald wordt om het spel te bepalen, dan moet je dat ook doen. Jongens als William Verbeeck en Johan Mücher verdienen niet om met de vinger gewezen te worden." Ondanks het feit dat de Great Old een unieke kans miste om zijn klassement te verbeteren, had Regi Van Acker ook iets positiefs opgemerkt. "We hebben eindelijk een keer de nul kunnen houden. Dat is heel, heel lang geleden." (J.V.C. - GvA - 14/09/1998)

Gebrek aan kwaliteit, overzicht en koelbloedigheid

Met drie spitsen koos Regi Van Acker resoluut voor de aanval, maar het geraakte in een teleurstellende eerste helft niet verder dan halve kansen voor William Verheeck en Darko Pivaljevic. Na een indrukwekkende rush was Ganiyu Owolabi te zelfzuchtig. Hij ging zelf zijn kans in de plaats van de vrijstaande William Verbeeck aan te spelen. Het was RTFC Luik dat op de counter voor gevaar zorgde. Eerst Czerniatynski, daarna een kopstoot van Biwani en een afstandsschot van Marchandise noopten Antwerpdoelman Oldrich Parizek telkens tot een puike redding.

Trainer Regi Van Acker pakte na de rust uit met een andere veldbezetting. Hij plaatste een extra mannetje op het middenveld, zodat zijn elftal in die centrale sector meer armslag kreeg. Die schuifoperatie zorgde voor een non-stop Antwerpoffensief en drie dotten van kansen in het vijfde kwartier. Ganiyu Owolabi had pech toen hij een vrijschop van Sandro Da Silva tegen de deklat devieerde. William Verbeeck zag zijn schot richting cornervlag afzwaaien, Darko Pivaljevic mikte centimeters voorlangs. RTFC Luik werd helemaal ingedrukt en kwam zelfs niet meer aan uitverdedigen toe.

R.A.F.C. miste in de slotfase kwaliteit, overzicht en de koelbloedigheid om zijn overwicht in doelpunten om te zetten (D.G. - Het Nieuwsblad - 14/09/1998).

(bron: de pers - 14/09/1998)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Oldrich Parizek
3 Jonas De Roeck
5 Laszlo Nagy
4 Geert Emmerechts (K)
14 Johan Mucher
6 William Verbeeck
2 Abdul Saleem Senanu
10 Sandro da Silva
15 Bimbo Fatokun
9 Darko Pivaljevic
11 Ganiyu Owolabi
 
46' 2 Abdul Saleem Senanu (uit)/
8 Olivier Brassart (in)
46' 15 Bimbo Fatokun (uit)/
7 Gunter Ribus (in)
Royal Tilleur FC Liégeois
1 Radovan Radakovic - 76'
6 Serge Kimoni
7 Yvan Marchandise (K) - 79'
2 Sergio Petosa
4 Fabio Crucil
5 David Dellicour
8 Hamide Lamara
10 Éric Depireux
3 Isidore Matusi Wawa
9 Olivier Bilwani
11 Alex Czerniatynski
 
70' 9 Olivier Bilwani (uit)/
15 Georges Basiakos (in)
90' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Michael Wiggers (in)