R. Antwerp F.C.

2 - 1

Zat. 21/11/1998 20:00 u.

K. Maasland Maasm.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 2.500
 
Scheidsrechter: Luigi Mauro

Lijnrechters: Danny Vanderhoven - Ivan Vanveerdeghem
 
Na R Antwerp FC - K Maasland Maasmechelen

Maasland voelt zich bestolen door scheidsrechter - Vijfde overwinning op rij leidt R Antwerp FC naar de top

DEURNE - R Antwerp FC kreeg tegen K Maasland Maasmechelen meer dan het verdiende en rukt door haar vijfde opeenvolgende zege op naar de top van het klassement. De zwaar ontgoochelde Limburgers voelden zich bestolen door de scheidsrechters. Een kwartier voor tijd keurde scheidsrechter Mauroo de gelijkmaker van Hamai om onduidelijke redenen af. Ook de Antwerpverdedigers gaven na afloop toe dat zij geen idee hadden waarom het doelpunt niet was toegekend. "Bovendien keurde de scheidsrechter het doelpunt eerst goed, maar nadien kwam hij op zijn beslissing terug," aldus Maaslandtrainer Mathy Billen.

Toen Danny Higginbotham vijf minuten voor tijd vanuit vermeend buitenspel de wedstrijd besliste, voelde K Maasland Maasmechelen zich helemaal bekocht. Billen verdenkt de grensrechter van revanchegevoelens. "Ik kreeg even voordien van hem een uitbrander van jewelste, omdat ik twee meter het veld opliep om een verloren bal terug te trappen. Het was absurd hoe hij tegen mij tekeer ging. Misschien heeft mijn ploeg dat met een buitenspelgoal moeten bekopen. Wellicht had de grensrechter revanchegedachten. We hadden recht op een punt, maar we werden bestolen. Er is ons onrecht aangedaan. Al de rest is praat voor de vaak."

Ook de winnende coach Regi Van Acker stelde zich vragen bij de leiding. "De doorgebroken Zoran Campara werd ongestraft neergehaald en enkele buitenspelfases werden gemist, maar bij de verliezer doet zoiets altijd meer pijn." De Antwerptrainer vond dat zijn ploeg, fel verzwakt zonder het spitsenduo Darko Pivaljevic en Ganiyu Owolabi, verdiend had gewonnen. "Op basis van de eerste helft verdienen we de drie punten. In de tweede helft hebben we Maasland in de wedstrijd laten komen en laten domineren. Mijn ploeg is op karakter en mentaliteit verder blijven knokken."

"Dit was een echte tweedeklassewedstrijd. Zeven weken geleden zouden we ten onder zijn gegaan. Nu is de ploeg overeind gebleven. Het is dit soort matchen die je moet winnen als je bovenaan wil meedraaien."

Maasland krijgt verdiende puntendeling niet
Op een keihard en nauwelijks bespeelbaar veld nam R.A.F.C. een vliegende start. Na zes minuten kopte Bimbo Fatokun een knappe voorzet van Danny Higginbotham hard binnen. Een andere kans was voor William Verbeeck. Zijn schot werd gered door Niesten. Na de pauze was Maasland de betere ploeg. Nagelmakers en Geebelen trapten naast, een kwartier voor tijd kopte Hamar de gelijkmaker binnen die om onduidelijke redenen werd afgekeurd. Hamar kreeg even later opnieuw de kans op de gelijkmaker toen hij alleen op Oldrich Parizek afging. De Antwerpdoelman redde met de voet.

Vlak voor tijd mocht Danny Higginbotham vanuit buitenspel alleen op Niesten afgaan. De Engelsman werkte beheerst af. Slegers milderde met een knappe vrijschop en in de laatste minuut van de wedstrijd zag Bernt Evens de gelijkmaker van Maasland in laatste instantie afgeblokt (J.V.C. - GvA - 23/11/1998).

Samenwerkingsakkoord rendeert

Uitgerekend in de week waarin R Antwerp FC het samenwerkingsakkoord met Manchester Utd ondertekende, was het Danny Higginbotham, de flankverdediger die Old Trafford tijdelijk voor de Bosuil inruilt, die aan de basis lag van een vijfde overwinning op rij. Al na vijf minuten zorgde hij voor een haarschenpe voorzet richting Bimbo Fatokun. De Nigeriaanse vervanger van de geblesseerde Darko Pivaljevic kopte fraai in doel. In de slotfase mocht hij alleen op Niesten afstormen en de bal zelf in doel deponeren. Twee keurig uitgespeelde doelpunten.

In de tweede helft trok het scheidsrechterstrio te veel belangstelling naar zich toe. Tot algemene frustratie van de Maaslanders, die zich onheus behandeld voelden. Zo werd een geldig (?) doelpunt van invaller Hamar afgekeurd, mocht R.A.F.C. vanuit buitenspel de partij beslissen en gingen de vlaggetjes van de grensrechters te pas en te onpas de hoogte in. "Wij werden hier bestolen," fulmineerde trainer Billen. Op basis van een sterke tweede helft verdienden de bezoekers inderdaad meer dan een late vrijschopgoal van Slegens. Scheidsrechter Mauroo en Antwerpdoelman Oldrich Parizek met een ronduit schitterende voetreflex op een poging van Hamar, beslisten daar anders over (Danny Geerts - Het Nieuwsblad - 23/11/1998).

"Vleugels op dit moment" (Danny Higginbotham)
Danny Higginbotham speelde met een assist en een doelpunt een belangrijke rol in de overwinning tegen Maasland. "Ik mag niet klagen," aldus de bescheiden Engelsman die zich steeds beter in zijn sas voelt op de Bosuil. "Het belangrijkste is dat we op dit moment vleugels hebben in het vooruitzicht van de confrontatie met Denderleeuw. De winst van KV Mechelen op RWDM kon op geen beter moment komen. Met het tikkeltje geluk, zoals we tegen Maasland hadden, moeten we in staat zijn om tegen iedereen te winnen (J.V.C. - GvA - 23/11/1998).

(bron: de pers - 23/11/1998)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Oldrich Parizek
12 Dragan Siljanoski
2 Abdul Saleem Senanu
4 Geert Emmerechts (K)
17 Danny Higginbotham - 86'
5 Laszlo Nagy
6 William Verbeeck
7 Gunter Ribus
8 Olivier Brassart
10 Sandro da Silva
15 Bimbo Fatokun - 5'
 
60' 8 Olivier Brassart (uit)/
18 Zoran Campara (in)
85' 6 William Verbeeck (uit)/
14 Johan Mucher (in)
89' 4 Geert Emmerechts (uit)/
3 Jonas De Roeck (in)
K. Maasland Maasm.
1 Marc Niesten
2 Benny Drutti
3 Bernt Evens
4 Johan Schoofs
5 Koen Van Helden (K) - 85'
6 Frank Beumers - 86'
7 David Crv
8 Steven Slegers - 92'
9 Christophe Geebelen
10 Gino Martens
11 Marc Wagemakers
 
65' 4 Johan Schoofs (uit)/
14 Kurt Dreesen (in)
72' 10 Gino Martens (uit)/
12 Emil Hamai (in)