Scheidsrechter: Danny Vangompel

Lijnrechters: Claude Gregoire - Leon Gravy

Na RCS Visé - R Antwerp FC
Ref nekt R Antwerp FC

VISÉ - Op het hobbelige veldje van RCS Visé toonde R Antwerp FC na de rust dat het aan de leiding staat. In een slechte eerste helft knoeiden beide ploegen dat het niet mooi was. De enige mogelijkheid was vlak voor rust voor de thuisploeg, Sandro Da Silva haalde de omhaal van Ngombo van de lijn. Antwerpdoelman Aleks Klak mocht na zijn goede prestatie tegen FC Denderleeuw in doel blijven ten nadele van Oldrich Parizek. Ook Darko Pivaljevic was van bij de aftrap van de partij. De Serviër was echter allesbehalve fit en werd bij de rust uit zijn lijden verlost door Bimbo Fatokun.

Met de jonge Nigeriaan in de spits kwam er meer snelheid en druk in de aanval. R Antwerp FC trok meteen richting doel. Bimbo Fatokun kende met een knappe kopbal bijna succes. De doelman van Visé redde knap. Toen de energieke Bimbo Fatokun een minuut later flagrant werd neergetrokken in het strafschopgebied, leek iedereen zich met een penalty te kunnen verzoenen. Alleen scheidsrechter Vangompel sloot de ogen. Tijd voor protest was er niet voor de bezoekers. Op tegenaanval rolde Mampuya de hele rechterflank op, zette voor en Samray aarzelde niet om te scoren. Gevolg was herrie op en naast het veld.

Toen Fatokun even later een fikse duw in de rug kreeg als hij de bal wilde binnenkoppen, wuifde Vangompel de nieuwe golf van protest weg. In de compensaties die de scheidsrechter nadien opstapelde, verloren ook de spelers het noorden. R.A.F.C. trok in de verhitte en gespannen sfeer met de moed der wanhoop ten aanval. Zoran Campara vond Stoklosa op zijn weg. Twintig minuten voor tijd was het toch raak. Bimbo Fatokun kopte een voorzet van Gunter Ribus knap binnen. Rood-wit ging op zoek naar de zege, nam risico's en ontsnapte vlak voor tijd aan de doodsteek. Wojcik trapte van dichtbij een voorzet van Kimoni naast.

Slag in het gezicht
Een explosieve cocktail van ontgoocheling en woede beroerde de Antwerp-gemoederen na het gelijkspel tegen RCS Visé. Ontgoocheling was er om het resultaat, woede om de manier waarop het tot stand kwam. De strafschopfase die voorafging aan het openingsdoelpunt van RCS Visé lag heel zwaar op de maag. "We hadden twee penalty's moeten krijgen," aldus een uiterlijk rustige, maar inwendig ongetwijfeld kokende Regi Van Acker. "Dat is het verschil met KV Mechelen. Zij krijgen wèl elke week een penalty terwijl het bij ons altijd niks is. Ik begrijp dat niet. KVM wint in Dessel met een penalty, ook tegen ons krijgen zij een penalty waardoor ze de match openbreken. Ik stel dat alleen maar vast."

Regi Van Acker hoedt zich naar de buitenwereld normaal voor kritiek op scheidsrechters, maar zaterdag werd het ook hem te veel. "Eerst fluit de scheidsrechter twee strafschoppen niet en dan is hij beginnen compenseren. Dat zijn mannen die in eerste klasse fluiten. Als wij als trainer onze job op die manier zouden doen, lagen we binnen de drie weken buiten. Dit waren strafschopgevallen die niet alleen de trainer van R.A.F.C. ziet, die ziet iedereen. Vooral de eerste fout was natuurlijk belangrijk. Vlak daarop wordt er aan de overkant 1-0 gescoord. Die fase beslist de wedstrijd. Het is een slag in het gezicht."

Dat het KV Mechelen naast zich moet dulden, zorgt op de Bosuil voor een enorme teleurstelling. Regi Van Acker geeft zich echter nog niet gewonnen. "We beginnen met de sprint, nog twee wedstrijden. Het is normaal dat iedereen nu ontgoocheld is. We bewezen in de tweede helft dat de mentaliteit om voluit te gaan bij iedereen aanwezig is. Ik besef dat er nog zware weken komen. We hebben ook al zware maanden achter de rug, als je ziet van waar we komen. Begin oktober stonden we op de vijftiende plaats. Dit kan er dus nog wel bij (J.C.A - GvA - 26/04/1999).

9 Darko Pivaljevic

46' 9 Darko Pivaljevic (uit)/
15 Bimbo Fatokun (in) - 70'
60' 14 Johan Mucher (uit)/
11 Edouard Mampuya Loka

70' 11 Edouard Mampuya Loka (uit)/
13 Donatien Kimoni (in)
80' 10 Frédéric Lechanteur (uit)/