K.R.C. Harelbeke

2 - 1

Zon. 13/10/1996 15:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Forrestierstadion

Toeschouwers: 4.500
 
Scheidsrechter: Ghislain Hayen

Lijnrechters: Henri Kums - Noël De Groot
 
Na KRC Harelbeke - R Antwerp FC

Sinjoren met man meer onderuit

HARELBEKE — Hoewel R Antwerp FC het na de uitsluiting van Patrice Zéré meer dan een helft lang tegen 10 tegenstanders mocht opnemen, liet het een unieke kans liggen om zich op een fraaie vijfde plaats in de rangschikking te nestelen. De pijnlijke nederlaag in Harelbeke hebben de gisteren onkennelijke Sinjoren aan zichzelf te wijten: zeer veel balverlies, niet nageleefde afspraken, nauwelijks kansen en vooral een lakse instelling. Sportieve baas George Kessler was terecht boos en schrapte de voor vandaag voorziene vrije dag. "Kan je hem ongelijk geven? Zo slecht spelen", besefte ook aanvoerder Rudi Smidts.

Zelden was het zo stil in de Antwerpkleedkamer. Niemand hoefde de spelers voor te houden dat ze hadden gefaald. Net als tegen RSC Anderlecht buitten ze een numeriek overwicht niet uit. Na 45 spektakelarme minuten ontsierde de beginstand het scorebord. Mochten er al goede intenties zijn, nooit werden ze vertaald in attractief voetbal. Rudi Taeymans, lang onbeschikbaar na een operatie, kwam voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. De inbreng van de Deurnenaar was tekenend voor de aanvankelijk defensieve aanpak van de bezoekers. Geert Emmerechts en George Kulcsar dienden het spitsenduo Verschelde - De Tollenaere af te stoppen, ook Igor Nikolovski, Rudi Smidts en Rudi Taeymans vervulden defensieve taken.

Gouram Makaev liet zich vaak terugzakken, maar zorgde toen wel sporadisch voor gevaar vanop de flank. Na de rust: niets meer. De afwezigheid van de geschorste Manu Karagiannis was wellicht ook een oorzaak voor het brave gedoe van de Sinjoren die tijdens de eerste helft niet een kans wisten te versieren. De honderden meegereisde supporters moesten het stellen met een schot van Manu Godfroid in het zijnet en een kopbal van Wim Kiekens, naast. De thuisploeg zocht vaker de aanval maar combinaties verliepen te voorspelbaar en slordig om R Antwerp FC voor zware problemen te plaatsen. Een zeer laag tempo en veel slechte passes waren kenmerkend voor de eerste periode.

Balverlies van Rudi Smidts lag aan de basis van een unieke mogelijkheid voor De Tollenaere. De kapitein van de West-Vlamingen mocht alleen op doelman Aleks Klak af. Joris liet zich de bal knullig ontfutselen. Aleks Klak onderscheidde zich later nog bij een knappe kopbal van Verschelde. De uitsluiting van Zéré leek een keerpunt te worden. De donkere verdediger uit Ivoorkust, vorige week afwezig wegens een interlard, keek tegen een rode kaart aan toen hij uit protest tegen een karton voor een overtreding op Manu Godfroid aan de armen van scheidsrechter Hayen ging hangen. Ontzettend stom. R Antwerp FC kon niet profiteren van het numerieke overwicht.

"De organisatie klopte niet. Er is niet gedaan wat gevraagd werd", legde Rudi Smidts de vinger op de wonde. De inbreng van William Verbeeck en de Serviër Dragan Koncalovic (voor de allesbehalve balvaste Sandro Da Silva) moest voor ideeën en druk zorgen. De Antwerpse flanken bleven echter onbenut, het samenspel beneden niveau. Een wilskrachtig KRC Harelbeke toonde zich het slimst. Verschelde was na een voorzet van Kubik sneller bij de bal dan Geert Emmerechts en besloot hard voorbij Aleks Klak. De Tollenaere lachte met de bezoekende verdediging en zette na een verre uittrap van Gaspercic drie tegenstanders te kijken. Pas na de aansluitingstreffer van Manu Godfroid die een voorzet van Igor Nikolovski binnenkopte, kwam een voordien totaal ongevaarlijk en inspiratieloos R.A.F.C. opzetten. Gaspercic werd nog amper op de proef gesteld (Koen Van Den Daele - GvA - 14/10/1996).

(bron: de pers - 14/10/1996)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Aleksander Klak
2 George Kulcsar - 61'
3 Igor Nikolovski
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
6 Wim Kiekens
7 Rudi Taeymans
10 Sandro da Silva
8 Manu Godfroid - 81'
11 Gouram Makaev
9 Cisse Severeyns
 
46' 10 Sandro da Silva (uit)/
15 Sinisa Koncalovic (in)
46' 5 Rudi Smidts (uit)/
14 William Verbeeck (in)
67' 2 George Kulcsar (uit)/
12 Johan Mucher (in) - 89'
K.R.C. Harelbeke
17 Ronald Gaspercic
3 Hein Van Haezebrouck
4 Joris De Tollenaere - 77'
6 Patrice Zéré - 37'
7 Alain Declercq - 22'
9 Piet Verschelde (K) - 62'
10 Olivier Baudry
11 Arkadiusz Kubik
12 Danël Maes
13 Steev Yousfi
18 Nordine Hameg
 
19' 10 Olivier Baudry (uit)/
15 Danny De Vuyst (in)
75' 9 Piet Verschelde (uit)/
19 Mike Origi (in)
85' 13 Steev Yousfi (uit)/
14 Florin Frunza (in)